Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Соц. спомени

Мнениеот stefan4o » Вто 02 юни 2015 12:03

Ако всички бяхме правени по калъп, сигурно можеше и на практика да се получи този идеал - да сме равни. Ама не сме... Равни сме само като сме два метра под земята, ама и това като стане не се знае кой как и къде, никой не е дошъл да ни разкаже :c020

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 02 юни 2015 12:16

Няма такъв обществен строй който да е идеален за всички, винаги ще има прецакани, винаги ще има недоволни, хора разни, и хора различни, и като възможности и като потенциал.
Научете се да живеете в настоящето, и стига сте бляли като овце по-минали времена и събития, нито комунизма ще се върне ( в онази си форма и вид ), нито вие ще станете по-млади, умни и красиви!
Има къде-къде по-зле живеещи хора от нас на тази планета, ценете поне малко това което приемате за даденост и оплювате ежедневно!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 02 юни 2015 12:52

forski написа:Научете се да живеете в настоящето, и стига сте бляли като овце по-минали времена и събития, нито комунизма ще се върне ( в онази си форма и вид ), нито вие ще станете по-млади, умни и красиви! Има къде-къде по-зле живеещи хора от нас на тази планета, ценете поне малко това което приемате за даденост и оплювате ежедневно!

Настоящето, където циганин влиза у някого, опъва жена му и той няма право да го утрепе? Или това, където щях да си счупя главата в 50 сантиметрова дупка по пътя? Където като отида на доктор отивам със страха, че може и да не се прибера? Където в КАТ или общината сърдитата лелка ми се цупи и вика, вместо да ми свърши работата? Където плащаш за оня, дето духа?
Значи не знам за прецаканите, но май си е българско явление "работещият беден". Наскоро четох в един форум препратки с извадки от статистики и определени изчисления. Твърдеше се, че 80% от децата в България живеят в семейства с доход под 350лв на член от семейството, до колкото разбрах. Твърдеше се също, че минималната издръжка, за да може да посреща семейството своите нужди на член на семейството е 570лв. Ние нямаме в момента средна класа. Повечето, които си мислят, че живеят някак, всъщност не са средна класа. Не знам къде в ЕС видя феномен където по-голямата част от населението е бедно.
Логическа грешка е да се успокояваш с това, че винаги има някой по-зле, както и да отхвърляш един проблем на базата на наличието на друг. Живеем в 21 век, в Европа и хора с висше образование тук мизеруват. Повечето лекари избягаха, скоро няма да има кой да ни лекува. Скоро няма да останат тук млади хора. Патриотизъм хубаво, но хората трябва да си мислят за семействата и предпочитат по-уредено място, а не да гладуват тук. Отрицателен прираст и никакви стимули за раждане на повече деца, освен от ромите, които източват всички социални помощи. Имал съм познати, на които помощ е била отказвана на база на тъпи аргументи, но за циганите винаги има. Ето, сега циганите ще купуват земята в Гърмен където са им къщите за 1лв/м2. Къде си видял ти левче квадрата? И аз искам да си купя декар за 1000лв. А тук, където живея върви по 30E/m2 земята. Значи искам да ме пишат циганин в паспорта, да купувам земя по левче, да се заселвам където поискам, дори в частни имоти и да не могат да ме изгонят, щото ще рева, че съм дискриминиран, да не плащам ток и вода и като ми отрежат тока, най-нахално да се качвам на стълба и пак да си свържа жицата.
Значи ние сме в икономическа, демографска, научна катастрофа. Ако продължава така, ще изчезнем като държава. Голяма работа като карам Golf, а не Lada. Повечето живеем/живеете в жилища, строени през комунизма. Някои имат наследствени имоти. Днес вие ще можете ли да дадете 100,000лв, за да си вдигнете къща? А тия телевизионните тото-та, лото-та, бинго-та плъзнаха като чума, за да разчитат на отчаяният и будала български народ, да си пуска билетчетата... Тука какви са възможностите да изкараш 100,000лв в обозримо бъдеще, ако не тото-то? Май никакви. Освен ако не обираш инкасо автомобили. Станахме беден, озверен, дребнав народ, защото осъзнаваме, че живеем в безперспективност.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 02 юни 2015 13:04

Прав си в общи линии с някои забележки:

инжектопляктор написа:...Където в КАТ или общината сърдитата лелка ми се цупи и вика, вместо да ми свърши работата? Където плащаш за оня, дето духа?

Това по соц.време беше масово явление, така че няма движение към по-лошо.

инжектопляктор написа:А тук, където живея върви по 30E/m2 земята.

Къде точно живееш?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 02 юни 2015 13:12

777 написа:Къде точно живееш?

Живея в Бургас-област. А за лелките в КАТ все едно комунизмът не е свършил. И другото е - защо още стоят на работа, като пишат на компютърна клавиатура с 1 пръст по 1 час на изречение? Абе, чудя се и къде ни е електронното правителство?

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 02 юни 2015 13:43

инжектопляктор написа:
forski написа:Научете се да живеете в настоящето, и стига сте бляли като овце по-минали времена и събития, нито комунизма ще се върне ( в онази си форма и вид ), нито вие ще станете по-млади, умни и красиви! Има къде-къде по-зле живеещи хора от нас на тази планета, ценете поне малко това което приемате за даденост и оплювате ежедневно!

Настоящето, където циганин влиза у някого, опъва жена му и той няма право да го утрепе?

A стига глупости...кога последно влязоха у вас цигани и опънаха жена ти?
От пет години живея на село където 1/3 от жителите са цигани, на нашата улица има две цигански къщи, още никой не е влизал у нас да опъва жена ми или мен!
Нито ми е разбивана къщата, нито съм краден, нито съм бит от цигани!
Много телевизия гледате, много добре ви дресират, някой хора си намериха много хубаво плашило за народа в лицето на циганите.
Продължавайте да гледате стъкмистики, и разни знайни и незнайни капацитети да ви обесняват кой, къде, как и с колко живее на месец, и колко са страшни циганите, и колко сте умни и прецакани вие :no

!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 02 юни 2015 14:07

forski написа:A стига глупости...кога последно влязоха у вас цигани и опънаха жена ти?

Преди известен брой години е влизал, докато спя. Възползва се от факта, че решетка беше закрепена недобре след ремонт. Да, ама аз се събудих и не само аз. Щях да го заколя. Ето за това искам и огнестрелно оръжие. След това инциденти е нямало. В селото, където са нашите, въпреки че е спокойно и няма сериозни набези са изчезвали животни, крадени са и коли, изчезвала е и селскостопанска техника, особено където живеят вече стари хора. И то не е имало проблем с местни циганите цигани, те дори 1/4 имат завършено поне средно и/или работят. Но с такива пришълци от наляво-надясно, които обикалят съмнително с колите.
А стъкмистиката няма какво да я гледам, защото аз всеки ден виждам. Направи нещо, което понеже е от мен, ще го наречеш тъпо. Огледай се колко хора карат нови коли. Не са много. Запитай се колко от тия хора са се загърбили с кредити по 7 години. А сега направи справка с "белите" страни, където можеш да си изплатиш колата за под 2 години.
Значи лично аз скоро нова кола няма да си купя. Честно си го признавам, вноски по 300-400лв на месец ще са камъчето, което обръща каруцата на бюджета.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 02 юни 2015 14:24

Ако проблемът е в новите коли - здраве да е. Погледни 3-4 милиарда от хората на планетата в какви условия живеят и ще въздъхнеш с облекчение. Най-гигантският проблем е стопяването на населението и то само на българската част. Останалото е поправимо с течение на времето.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Вто 02 юни 2015 15:28

Все някой ни е виновен.... Пред шишето с ракия всички са равни .. :mhihi

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 02 юни 2015 15:33

777 написа:Най-гигантският проблем е стопяването на населението и то само на българската част. Останалото е поправимо с течение на времето.

Не, докато не се оправи "останалото", няма да се оправи и проблема със стопяването на населението. Никой нормален българин не иска да живее и не крои планове да отглежда много деца в условия, в които липсва сигурност, стабилност, предвидимост, уреденост.
Какъв стимул има българин да живее тук, ако тук изплаща кола за 7 години, а във Франция за 2, а ако сметнем че 100% от заплата отива за покриване на цената на автомобила - по-малко от 1 година. И с всичко е така, не само с колите.
А между другото, най-вече гладуват на места, където държавата е отстъпила или липсва такава. Някакви като Конго, Зимбабве и Етиопия. Там са твърде заети племената да се бият едно с друго.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 02 юни 2015 15:42

В Германия има не по-малко сигурност отколкото в САЩ и Франция, но прирастът в Германия е отрицателен за разлика от другите 2. Така че не е само това. През соц-а имаше сигурност в изобилие, но въпреки това народът свикна да има по 2 деца.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Вто 02 юни 2015 15:49

Това е важното. Едно време средностатистическото БЪЛГАРСКО семейство имаше по две деца, сега по едно. При циганите раждаемостта си е на ниво

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Вто 02 юни 2015 15:53

а преди това с 2 е имало по 5-6-8

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 02 юни 2015 17:09

DragoGT написа:а преди това с 2 е имало по 5-6-8

Имало е. По време, когато са измирали масово, не е имало битови условия и е трябвало работна ръка за нивата. А, да - за такова нещо като контрацепция по това време не са и чували.
777 написа:През соц-а имаше сигурност в изобилие, но въпреки това народът свикна да има по 2 деца.

Нормално е в развитият свят естественият прираст да е по-нисък, защото жените не са само машини за раждане на деца, хората повече преследват кариери и развитие, хората са чували за неща като контрацепция и превенция на ХИВ/СПИН, деца не се отглеждат и не се плануват, докато двойката не е готова за това. Напълно различно от развиващият се/изоставащ свят, където няма какво друго да правят освен деца, неглижира се отговорността, не са чували за контрацепция и превенция на ХИВ/СПИН.
Но дори и след всичко изброено много хора в България искат да имат да речем по 2-3 деца. Ами много е трудно, като държавата не заинтересована от това да поощрява или по какъвто и да е начин да подпомага младите български двойки.
Теоретично е напълно достатъчно едно семейство да има по 2 деца, за да се поддържа населението. 2.5, като сметнем смъртност и т.н. С други думи, ако някои имат 2, а други 3 деца, няма въобще да си говорим за подобен проблем.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 02 юни 2015 18:17

инжектопляктор написа:
DragoGT написа:а преди това с 2 е имало по 5-6-8

Имало е. По време, когато са измирали масово, не е имало битови условия и е трябвало работна ръка за нивата. А, да - за такова нещо като контрацепция по това време не са и чували.
777 написа:През соц-а имаше сигурност в изобилие, но въпреки това народът свикна да има по 2 деца.

Нормално е в развитият свят естественият прираст да е по-нисък, защото жените не са само машини за раждане на деца, хората повече преследват кариери и развитие, хората са чували за неща като контрацепция и превенция на ХИВ/СПИН, деца не се отглеждат и не се плануват, докато двойката не е готова за това. Напълно различно от развиващият се/изоставащ свят, където няма какво друго да правят освен деца, неглижира се отговорността, не са чували за контрацепция и превенция на ХИВ/СПИН.

Какви кариери и развитие са преследвали през комунизма младите двойки бе колега, къде се преследваше кариера тогава, пред стругЪ или пред станЪ, кой ти е чувал за СПИН и кой ти е планувал кога и колко да ражда, кой ти е говорил тогава за семейно планиране и безопасен секс?
Какъв развит свят сме били тогава,развит в сравнение с кого, с Албания ли?
Ти колко деца имаш?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”