Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот DragoGT » Сря 03 юни 2015 14:43

те тук много ама много се изпонасрахте с 37к заплатите и чудото
има хора които вече съжаляват че от "скапания" ИТ сектор в БГ са отишли в Англията в амазон
и как им се иска да се върнат... :mhihi

има много истински ИТ сектор който се старае да развие и образование и култура на работа

но на великия българин все някой го саботира и все някой му пречи

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 14:47

DragoGT написа:има много истински ИТ сектор който се старае да развие и образование и култура на работа

DeagoGT, понеже имам общо с тоя сектор ще ти кажа, че IT не означава програмист. И като някой ми каже IT, а като го питам какво правиш - "програмирам" ми иде да го плесна. IT не е програмираща маймунка, която не знае в коя дупка се включва мрежовият кабел на PC-то, ред на Фурие или как се обработват сигнали.
Знаеш ли какво е парадоксалното - тук софтуерен и хардуерен инженер изкарват коренно различни пари в полза на софтуерният. В Англия един софтуерен и един хардуерен инженер получават сходно заплащане. Това ясно показва колко ни е изкривен пазарът тук и къде ни е IT секторът, когато не става въпрос за робовладелство на "чужди господари"
777 написа:Май нещо обърка месечните и годишните доходи. Или смяташ, че в Англия вземат 37хил на месец?

Грешка. Обърках. И то 2 пъти. Между 20 и 48 хиляди лири годишно заплащане. Ще рече, че за година един програмист може да изкара над 100,000 лева ако е опитен. Една лира е към 2.4лв.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 03 юни 2015 14:52

:mhihi :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi
о моля те разясни ми какво е IT много те моля аз съм гол и бос
това не са ли хора които работят на компютри :mhihi :mhihi :mhihi

ще ти кажа, че и тук има хора които взимат заплати около 100 000 на година
познавам и тези дето им ги дават

въобще аз се чудя защо не си стегнал багажа и си губиш времето тук в българията

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 03 юни 2015 14:57

За добър живот, цаката е да вземаш относително повече от средното за района, а не абсолютните стойности. С 3000лв заплата сред население работещо за 600лв ще си доста по-добре отколкото с 5000$, ако околните вземат 6000-7000$. Но доста хора гледат само числата и не мислят къде и как ще живеят и че става въпрос за начин на живот, а не как да се похвалиш на приятелите със заплатата си.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 14:59

DragoGT написа:о моля те разясни ми какво е IT много те моля аз съм гол и бос

Не те знам дали си бос или гол. Но тук средната заплата е 700лв. Може и да познаваш хора, които взимат над 100,000лева годишно, но те са единици спрямо милионите хора в България и то пак са някакви играчи на "чуждите господари", а останалите мизеруват. Предпочитам като ще работя за чуждите господари да го правя със заплащане и в страни, където плащат по-добре и е по-уредено.
И ще те разочарован - IT не означава да цъкаш с мишката на PC-то. IT инженери и специалисти по електроника създават роботи, самоподдържащи се микропроцесорни системи и т.н. Знам програмисти, които извън точно 1 език не знаят нищо друго. IT може да се нарече човек, който може да програмира микроконтролер и да създаде едно оборудване ако не от нулата, то с определена помощ, но самостоятелно мислене. Разбира от NIX системи и знае как да създаде клъстер от компютри, които да изпълняват определена задача заедно. И т.н Неща, които в БГ-то няма да ги срещнеш толкова често.
Достатъчно е един студен душ да си направиш с 80-те процента бедни деца, 2/3 от населението, където 1/3 е под прага на бедността, а другата 1/3 едвам крета над него. И с намаляващото население, поради очевидно много добрите условия за живот.
С една средна заплата тук не мога да си купя един хубав телевизор дори. Как да гледам деца в такъв случай?
Колкото и да ме критикуваш, това не променя факта, че тук живеем доста зле в сравнение със Западна Европа и САЩ. Повечето от българите не биха имали собствено жилище, ако то не беше наследство от комунизма, защото единици са днес хората, които могат да дадат в обозримо бъдеще сума от 100-200 хиляди лева за апартамент/къща.
777 написа:За добър живот, цаката е да вземаш относително повече от средното за района, а не абсолютните стойности.

777, в грешка си. Вносните стоки идват на цени по стандарт вносен. Лаптопа струва и тук и в Англия 1500лв. Една кола все е около 20,000лв. Правиш си сметката със средна заплата колко бързо можеш да купиш нещо значимо. И понеже сме автофорум, да ти кажа ли нещо парадоксално. Бензинът на цена тук и в най-богатата страна в Европа е еднакъв.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 юни 2015 15:06

Eййй, по-време на соца кво ядяхте всяка вечер, че сега не можело боб и леща? Хората на филий с масло и чубрица пораснаха, сега ще ходим в чужбина да изкарваме пари за шоколади и хубава храна :biggrin
Тогава като беше много убаво как можеше да ходим с едни и същи дрехи и обуща пък сега не можело, и сега ще бягаме в чужбина че децата в България живи да ги оплачеш :biggrin
Аз уж не взимам европейска заплата пък мойто ни голо ходи ни босо, по-улицата не проси и всяка вечер различна гозба има на масата, нещо взехте много да се превъзнасяте за неща за които и хабер си нямате как се случват!

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 03 юни 2015 15:08

инжектопляктор написа:Вносните стоки идват на цени по стандарт вносен. Лаптопа струва и тук и в Англия 1500лв. Една кола все е около 20,000лв. Правиш си сметката със средна заплата колко бързо можеш да купиш нещо значимо. И понеже сме автофорум, да ти кажа ли нещо парадоксално. Бензинът на цена тук и в най-богатата страна в Европа е еднакъв.

Само че забравяш, че с кола за 20хил в България и Англия си гъзар на много различно ниво. Ако работиш за 7000лв в Англия какво те топли, че имаш същия лаптоп? Наемът ти е пропорционално по-висок, а англичанките и останалите местни жени те гледат като посредствен човечец. Ти обаче ще си цъкаш гордо на лаптопа, знаейки колко лесно си го купил и колко щеше да пестиш в България за същия. Пак казвам - начинът на живот е важен, а не конкретните пари и вещи.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 15:14

forski написа:Eййй, по-време на соца кво ядяхте всяка вечер, че сега не можело боб и леща?

По времето на соца бях на село и родителите работеха в ТКЗС. Фуражи, олио - на слънчеви дни. Олиото беше в грозни зелени бутилки и цели каси даваха. И купони за хляб се получаваха и се изкарваше доста време с тях, без да трябва да купуваш отделно купони, които пак ги даваха с отстъпка като работници в ТКЗС. В средата на 90-те години това секна и настана глад по селата. ТКЗС-то започна да се разпродава. Имаше животни и те се продадоха. Почти всички работници се съкратиха. На моите родители и спряха да им плащат заплати. Имаха да взимат пари, които бяха доста за това време. И хората почнаха да бягат от селата. Според теб защо в момента не живея на село? То в селата нищо не остана вече.
Имаше само 1 магазин в цялото селце и нямаше много. Имаше 1-2 вида салам. Тук-таме шоколадче и т.н Но никога не е имало притеснение за това, че утре няма да има пари да се купи нещо, което да се сложи на масата.
777 написа:... а англичанките и останалите местни жени те гледат като посредствен човечец.

То защото и много от младите хора не станаха материалисти и не те гледат много от девойките и те преценят по това коя година баварец караш и дали е X5 или E36. Начинът на живот е, че тук има и рекет, корупция и администрация, която те спъва. Електронното правителство още го чакам.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 03 юни 2015 15:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 03 юни 2015 15:22

инжектопляктор написа:С една средна заплата тук не мога да си купя един хубав телевизор дори.

аз се отказах да "споря" с теб след като от ИТ сектор мина на бедните деца НО
е тук много се смях
точно защото въпросния ИТ който избяга в Амазон в UK обясни как там си е купил тв на изплащане
защото там не било като да си ИТ в БГ
:mhihi :mhihi :mhihi

нещо което колегата се опитва да ти обясни за стандарта... ама ти си явно писател :mhihi

там като платиш данъците наем и разходите и нещата изведнъж стават че ИТ не е престижна професия там :mhihi

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 15:26

DragoGT написа:аз се отказах да "споря" с теб след като от ИТ сектор мина на бедните деца НО

Drago, май не можа да разбереш, че съм се специализирал по жичките и електрониката, а тук на жичкаджии, ако не удрят час-мака въобще не се плаща добре. Мен не ме грее, че на програмистите им плащат добре. От цялото ИТ само/предимно на тях плащат добре.
А понеже почна да твърдиш, че има хора с по 10,000 заплата, аз реших да потвърдя обратното. Голяма работа, като познаваш хора, които вадят по 10,000. 90% от българите ще продължат да си карат голфовете на 20-30години. Една лястовица пролет не прави.
А другото е, че селата опустяха, понеже работа няма. Или ако има, не е добре платена. Изчезват десетки населени места.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 03 юни 2015 15:33

е няма как всички да взимат по 10 000 (айде аз казах около 100к на година демек около 8к на месец)
то сега никой не му се работи, а тогава вече не знам
навсякъде по света има и миячи и чистачи и шофьори

знам аз че на софтуера е добре работата - просто лош късмет, изтеглил си късата клечка това е
всеки иска иска иска иска заплата - ама никой не пита той с труда си изработил ли си е тая заплата
труда му струва ли толкова? никой не си задава този въпрос...

а ако ти наистина неможеш тв с една заплата да си купиш те съветвам да си смениш професията
нещо по-неквалифицирано: шофьор, багерист, кофражист и ти гарантирам че ще си купи тв

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 03 юни 2015 15:36

и за селата не си прав
и там мога да те запозная с хорица обикновенни които с малко акъл много работа на цялата фамилия и някоя европрограма възстановиха ферми обори върнаха от мъртвите десетки машини за обработване на земя
взеха техника на лизинг
е не са милионери да не са богаташи но са доста добре

да те пак са малко няколко %
но никой не ги е подпирал никой не ги е уреждал

РАБОТА И АКЪЛ трябват

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 юни 2015 15:41

На село можеш и с 200 лева да живееш, ама трябва да ставаш в тъмно, и да се прибираш в тъмно, както е било винаги, даже и през соца кога бяхме най добре :mhihi
Само с претенции обаче не става, и работа си требе от време на време!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 16:00

DragoGT написа:е няма как всички да взимат по 10 000...

Не може всички да взимат по 10,000 и по 10,000 взимат единици. Всички останали мизеруват. Пак погледни статистиката с 80% бедни деца в България и ще продължавам да натъртвам на тая статистика. Не е въпросът, че не всеки е богат. Въпросът е, че средна класа няма. По друга статистика производителността на труда се е вдигнала много повече, отколкото заплащането респективно. А един хубав телевизор струва 1500-2000лв. Дали са много хората, които с една заплата да могат да си купят телевизор? И другото е - ако колегата на запад взима доста повече, значи тоя труд си струва. И ако тук не дават толкова пари, просто си удрям камшика. Ето за това и тук скоро хора няма да останат. Никой не му се живее в мизерия. Тук работодателят има много изкривена представа за работниците и не цени труда. На едно от работните места навремето лично аз съм страдал от неправомерни глоби. За работодатели не ми се говори, сменил съм известен брой.
DragoGT написа:и за селата не си прав

Мда..Европроекти. Без тях от глад щяха да пукнат хоата по селата. Десетки машини, взети на лизинг. И утре като падне една градушка и си в дългове до гуша. Аз виждам как в селцето, в което някога живях населението намаля с повече от 1/3 и останаха чичковци и пенсионери. И не съм прав за селата? Защо постоянно се говори тогава, че цели населени места всяка година изчезват от картата?
forski написа:На село можеш и с 200 лева да живееш, ама трябва да ставаш в тъмно, и да се прибираш в тъмно, както е било винаги

И според теб на някой цял ден му се пасат крави и свине, ако може да си удари камшика и да работи някъде за много повече от 200лв? Хората от село може да са от село, но не ядат доматите с колците. На никой не му се гърби цял ден за 200лв.
И между другото, не случайно в България я има приказката - "От работа гърбав се става, богат - не!"
И ако нещо, то навремето освен 200-те лева имаше каси с олио, брашно/зърно и купони за хляб. Сега останаха само 200-те лева.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 юни 2015 16:16

Колега на гол тумбак чиште пищови се мъчиш да запасваш ми се струва, говориш някакви общи приказки и ни преразказваш новините по-телевизията с които много сериозно те облъчват всяка вечер!
Лошо няма ... ама говори за неща които са ти минали през ръцете и главата, а не за това какво си чул по-телевизията.
Ела ми на гости да те разведа из село и да те запозная с хора на които им дойде акъла и се върнаха от градовете, ремонтират си къщите и се грижат за имотите си. С цигани на които двора им е по-подреден от много български къщи, и с такива които работят от сутрин до вечер. Ще идем и до селския магазин в който има всичко, до селския ресторант с най добрата кухня в региона, както и ще минем през циганската махала без някой да ни заколи или да ни изяде на пътя!
Ще те почерпя от домашната ракия и ще ти срежа истински домат от градината :biggrin
Не всичко е черно и бяло, както всячески се опитват да го изкарат, не е лошо и човек да започне да разчита предимно на себе си, а не да чака държавата или партията да му дава всичко, или както беше преди да мисли и действа вместо него.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”