Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот 777 » Чет 04 юни 2015 14:33

На черно може да купиш долари и да си вземеш телевизор или касетофон от Кореком. За кола ми се струва абсурд да не те посети полицията - и в самия Кореком ще искат документи откъде е валутата. Интересно е и какво правиш с частите по онова време като ти се повреди западната (нестандартна) кола? Веднага долари, кореком, връзки, чакане 3-4 месеца... Аа, забравих, че голфовете по онова време сигурно са били непоклатими :) За западна кола трябва да си или роднина на някой от ЦК или световен шампион по нещо с 2-3 златни медала. В краен случай - 10г в Либия/Ангола.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 04 юни 2015 15:14

В соц.бг в някоя от темите четох, че някой пресметнал, че 120лв от средата на 80-те се равнява приблизително на около 400лв. сега (2014). Като това е правено по съотношението на цените на разни стоки към заплатата. Доколко е достоверно не знам, но мисля че не е далече от истината.

А като стана въпрос за живота на село - някои хора тук наистина си нямат представа какво е да живееш с 400лв. и храната ти да е само това, което успееш да отгледаш в двора си. Имаше коментари и в други теми тук и в други форруми. Реално наистина няма средна класа в България. Великия икономист Каролев така и не благоволява да обясни какво е 6 децила доход, и какъв процент от населението го има. Постоянно се набива че работим неефективно, друг е въпроса какви са причините. Съотношението на заплатите при една и съща длъжност и работа в Германия и България е приблизително 10:1. Пресметнато по БВП на работещ (зает) в Германия и в България съответно се вижда че съотношението е доста по-малко 4-5:1 и по-малко. Това, че някои хора в България взимат заплати по 8-10 хил. лв. не прави средната класа. Прекалено малко са, за да променят съотношението. Ако може някои да обясни къде отива разликата в съотношенията по заплатите, и по БВП на работеш (зает)?

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Чет 04 юни 2015 15:32

KingoftheROAD написа:Ако може някои да обясни къде отива разликата в съотношенията по заплатите, и по БВП на работеш (зает)?

При соца другаря Т. Живков имаше една Чайка и една две резиденции. Сегашните велможи имат по 3 вили на разни екзотични острови, къщи като прогимназии в полите на Витоша, 2 самолета и дузина луксозни коли. Та кой е „работил“ повече за себе си?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 15:33

VWGT написа:чети линка, нали искаше пряко сравнение м/у тогава и сега, това е най-пълното което намерих
/дали е верно не знам, аз чак такива спомени от този период нямам/

Забележка: Посочените цени в България през 2012/2013 год. са приблизителни, тъй като не са фиксирани от държавата, както по времето на комунизма.

Тази забележка в началото на линка е много важна :smile
Някой цени ги помня други съм ги забравил, интересно инфо, и така погледнато ще излезе че сме живяли в охолство и разкош, поне колкото успяхме да хванем от това хубаво време, а нашите родители и техните родители са ударили джакпота за времето в което са се родили, поне така излиза от посочения линк.
Аз имам други спомени, а моите родители как са живяли и какво детство са имали през 50те и 60-те години само те си знаят, но определено не говореха със умиление за този период от живота си.
Спомням си че бензина беше без пари, и се топлехме с нафта, спомням си и че пред блока на 8 етажа с пет входа имаше десет коли на паркинга, голяма работа че имаш 100 литра в мазето като няма на какво да ги налееш. Спомням си че когато баща ми си купи колата, идваха разни хора да го молят да ги кара до този или онзи град да си вършат работа или да си купят нещо, и направо си носиха тубите с нафта да наливат в колата :smile
В което нямаше нищо лошо, с тази разлика че не можеш да си седнеш на тубата и да те закара до София например, и такива ти ми работи ...

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Чет 04 юни 2015 15:42

Ето да си припомниш как беше с транспорта в соц лагера, forski. Там има и отговор на въпроса защо не се наблягаше на личния транспорт по онова време. :c020

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 16:14

В наше село кораб няма, летище също, и влак не минава :smile
Беше много забавно да останеш без кола, а за тези които нямаша ти казах, обикаляха с тубите с бензин и нафта и се молиха да ги закараш някъде че да си свършат работата!
Хубаво беше, цените бяха ниски, както казах топлихме се на нафта, и на електрически печки по 5-6 киловата които бумтяха денонощно зимата и ... в един момент големия брат спря да праща газ и петрол, врътна кранчето и спря да покрива загубите, и ние се насрахме ... само че вече нямаше кой да го обърше :smile

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 04 юни 2015 16:18

http://vbox7.com/play:9c90f0bad1

Велико Търново - 1986 твърдят че е.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Чет 04 юни 2015 16:42

Все пак е военен саит, а там лъжите трудно минават:

Kак живяхме преди 10 ноември 1989 година
http://www.pan.bg/view_article-5-29390-Kak-zhivqhme-predi-10-noemvri-1989-godina.html

Дадени са сухи цифри, но те са показателни за разликата между "онова" и "това" време.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 17:52

Кого се опитвате да излъжете с тези цени в стотинки, мен или вас, да наистина цените бяха такива и какво от това, само това ли помните ? :smile

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 18:11

forski написа:...само това ли помните ?

Ами беше евтино. Иди сега си плати сметката за тока. 150лв ... :screwy На газ готвя, на алтернативно гориво се отоплявам, крушки по 15лв LED сложих и пак не пада. :thumb_down Мен ако питаш въобще не трябваше да приватизират Електроразпределение. Тока докато се изтъркаля от НЕК до нас цената му се вдига над 100%.
И да ти кажа за транспорта - то сега в селата има още по-малко автобуси. 3-4 автобуса през целият ден ако мислиш, че са достатъчно. А цената на билета по-висока от да мина същото разстояние с кола(горивото за него разстояние) По дяволите, отивам с 8лв газ от едно място до друго. Билета за автобус струва 5,50лв в едната посока. :screwy

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 04 юни 2015 18:23

инжектопляктор написа:...Ами беше евтино...

Евтино беше, ама съветските другари ни спряха вересиите. И научаваш, че система, при която харчиш десет лева, за да произведеш стока за 5 и продаваш за 3 с печалба :mhihi може да съществува само в едни определени рамки и за едно определено време. Времето изтече, тва е. На когото му е мъчно- да посети Кимландия, а.к.а. Северна Корея, да си поприпомни какво точно сме загубили :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 18:29

Ами то за това сега ти е скъпо колега, защото тогава беше прекалено евтино, рано или късно някой плаща сметката лошото е че тази чест се падна на нас ... ко да прайш съдба!
Сега плащай стари масрафи, и подсмърчай че преди 30 години тока и храната са стрували по 5 стотинки, а бензина беше по-евтин от водата!

п.п. колегата ме изпревари

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 18:58

forski написа: а бензина беше по-евтин от водата!

Той и сега някъде е евтин. 2.74долара за галон(към 3.5 литра) е в САЩ. А работата е, че в най-богатата държава в ЕС цената на горивото е като в България. А другото е, че въпреки че имаме евтин ток, той е много скъп. Само можеш да се досетиш защо. Защото заплащането е малко. Ако в Германия можеш да си позволиш да платиш 100Е сметка за ток, тук изплезваш език.
Стандартът на живот ни е крив и е българска тайна как можеш да получаваш заплата за 3, а да потребяваш 5. Знаеш ли, много чужденци ни се чудят как оцеляваме въобще с тези заплати и тези цени. Сигурно има защо.
И сега ни е скъпо, защото навремето всичко се приватизира и затри и няма какви конкурентни продукти да произвеждаме. Само с търговийка и сектор услуги пари не се правят. А от нашата промишленост почти всичко от тежката е убито, имаме лека и хранително вкусова най-вече. Само дето бурканите с кисели краставички не правят висока себестойност за износ. За сравнение в Германия се произвеждат и продават по света няколко техни родни марки автомобили.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 04 юни 2015 19:47

НарКол написа:
KingoftheROAD написа:Ако може някои да обясни къде отива разликата в съотношенията по заплатите, и по БВП на работеш (зает)?

При соца другаря Т. Живков имаше една Чайка и една две резиденции. Сегашните велможи имат по 3 вили на разни екзотични острови, къщи като прогимназии в полите на Витоша, 2 самолета и дузина луксозни коли. Та кой е „работил“ повече за себе си?

Кой колко е работил за себе си невинаги е достатъно ясно. Ако пък само това е причината - днешните велможи с мед да ги намажеш. Много неща можеха да се запазят, и да продължат да работят на пазарите в бившия СССР и бившия СИВ, където ни познават и търсят. А нашите продажни кратунски тикви, точно това побързаха да затрият. Щото тяхното не се губи, свикнали са на хранилка, на вързанко и на готовко, но да сътворят нещо, да организират и водят нещата към подобрение, цивилизация, това не им и мнава през кухите лейки. Затова се изискват качества, каквито тия изначално нямат, и не само - те и не работят върху себе си, не се интересуват, не четат, не развиват и не разработват почти нищо. С такива "управители" такива и резилтати. Народа се води по голи обещания на тоя и на оня, е да да ама не. Колко пъти още трябва да стават такива простотии и поразии, че да уврим като народ какво да напраим?

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Чет 04 юни 2015 20:17

Нашите не са били партиини величия или някакви там но сме и живеели доста добре.Просто са били хора със висше или малко над средното ниво да речем.То бяха почивки и морета ..имаше дори екскурзии във ГДР.И кола сме имали и то няколко сменени.Никои от родата не е бил във затвора нито пък на съпругата ми.Изживял съм прекрасни години които след демокрацията трудно се повториха.Наистина имало е много репресирани и гонени хора.Но пък и голяма част по затворите и лагерите си бяха живи престъпници и насилници.Лудите си бяха по лудниците.Сега не е точно така.Мисълта ми е че не трябва да се отрича всичко.Имало е и хубави неща.Ако не друго поне хората бяха по човечни и добри.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”