Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Соц. спомени

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 20:36

Вальо, то и в момента хора които са малко или много над средното ниво, в интелектуално и професионално отношение си ходят по-почивки и общо взето не се лишават от нищо!
Ся колегите тук визират обикновенния бачкатор, стругаря, продавачката в селкопа или тракториста на село които видиш ли през соца благоденствали и били задоволени във всяко едно отношение, а сега умирали в мизерия!
Нищо че и тогава нямаха трица в гъзъ си, и работиха колкото да не умрът от глад, ама тогава било хубаво и лесно, пък сега било лошо и трудно :no

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 20:46

forski написа:Вальо, то и в момента хора които са малко или много над средното ниво, в интелектуално и професионално отношение си ходят по-почивки и общо взето не се лишават от нищо!

Грешка. Хора с висше работят за мизерни пари. Справка - БАН, болниците и училищата.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 21:07

Mи такова им е вишутУ бе колега, това че си завършил някъде нещо си, нищо не означава!
Кадърен и можещ човек, без значение какво образование има, гладен и без пари няма да остане, от друга страна некадърници с дипломи колкото искаш, ти дори си изброил някой от тях :biggrin
През соца професията даскал беше много престижна и добре платена ли ?

Последна промяна от forski на Чет 04 юни 2015 21:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 04 юни 2015 21:10

forski написа:Вальо, то и в момента хора които са малко или много над средното ниво, в интелектуално и професионално отношение си ходят по-почивки и общо взето не се лишават от нищо!
Ся колегите тук визират обикновенния бачкатор, стругаря, продавачката в селкопа или тракториста на село които видиш ли през соца благоденствали и били задоволени във всяко едно отношение, а сега умирали в мизерия!
Нищо че и тогава нямаха трица в гъзъ си, и работиха колкото да не умрът от глад, ама тогава било хубаво и лесно, пък сега било лошо и трудно :no

Много се напъваш, бе човек
Опитваш се да втълпяваш некви неща и да викаш на черното, че е бяло. Всички разбрахме колко било хубаво на село, че си гледаш домати и си правиш туршия . Ама що ходиш в градът на работа? Като пратиш детето на училище няма да му даваш пари, сложи му една краставица и сирене в чантата
И едно време никой не е работил , колкото да не умре от глад. Едно време всеки от средната класа можеше дом да си построи, а сега такива като тебе само ръсят глупости,

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 21:12

Всички едно време от средната класа домове си строяхте и коли си купувахте, баш тъй беше ... ей тез всичките панелки сами си ги построихте с ей тез две голи ръце, и на една заплата от 160лв.

Последна промяна от forski на Чет 04 юни 2015 21:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 04 юни 2015 21:15

Ама имаше средна класа

Нема ли кой да заключи тая тема?
3-4 човека се насраха да изобилстват от мъдрост :scare3

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 21:36

forski написа:Mи такова им е вишутУ бе колега, това че си завършил някъде нещо си, нищо не означава!

Ако хората не учеха с идеята да получат нещо повече, всичко щяха в България да са като циганите, ровещи за скрап. Помисли малко. Понеже тук на лекарите се плаща добре и отношението е добро, за това те се изнасят на запад, а тук вечно няма персонал за спешната помощ. А ако за теб "учен" е некадърник и всички в България мислят така, значи скоро няма да се оправим в България. Защо? Защото пътят към всичко минава към високите технологии. Иновациите могат да прославят страната ни и могат да се интегрират в работният процес от бизнеса и т.н. А каквото имаше от науката, отдавна се доубива тук.
Най-интересен е парадоксът, когато работодателят е по-тъп от работника и дори не знае как да ги обърне тия дипломи и сертификати, че да ги прочете. Търси се не човек, който разбира, а на който да се плати възможно най-малко и да се натовари с възможно най-много. И после защо цялата ни работа била такава.
Ако всеки си мисли как да продава скрап и да сее домати на село, никога няма да се оправим.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 04 юни 2015 21:49

инжектопляктор написа: ...Най-интересен е парадоксът, когато работодателят е по-тъп от работника и дори не знае как да ги обърне тия дипломи и сертификати, че да ги прочете. Търси се не човек, който разбира, а на който да се плати възможно най-малко и да се натовари с възможно най-много. И после защо цялата ни работа била такава...

:th_up :arrow http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?p=4328908#p4328908
именно, рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката...

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 22:25

https://www.youtube.com/watch?v=LVVC71FIFJw
братството си е братство, сиренето е с пари и кранчето спря!

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Пет 05 юни 2015 10:06

forski написа:Mи такова им е вишутУ бе колега, това че си завършил някъде нещо си, нищо не означава!
Кадърен и можещ човек, без значение какво образование има, гладен и без пари няма да остане, ....

На 100% съм съгласен с това.Колега инжектоплятор аз съм със средно техникумско образование.Работя като програмист и настройчик на металорежещи машини с ЦПУ.Работя на 4 машини и съм научил няколко програмни продукта свързани с работата ми.Има при нас хора със висше и работят същото като мен.Обаче имаме един образ дето е завършил специалност настройчик на машини с ЦПУ и вече втора година нарязва резби на ръка и чисти машините...досети ли се защо?Хич не ми липсва соца,защото слугувам на себе си на семейството си и на работодателя ми който се държи с мен като със съдружник и има същото отношение и към повечето от колегите.Неговата философия е че машините и оборудването във фабриката са наши-на него и на нас,които работим,защото той намира работа а ние я вършим.Ако произвеждаме брак нищо не взимаме.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 05 юни 2015 12:02

plameney написа:....

Ще хванеш ли някой среднист да ти отвори черепа и да ти прави мозъчна операция или просто така си ги говорим? Знаеш ли принципа на работа на опериране на самите машини, а не как да работиш ти с тях? Можеш ли да изградиш нова такава машина? Без да ми се обиждаш знаеш ли каква е работата между висшист и среднист? Разликата е, че среднистът е само работник, който може да решава по-елементарни проблеми, не винаги по най-бързият и рационален начин. От висшист се изисква творческо мислене и той не само сяда зад машината, за да работи. Той(може да) ги проектира тия машини. Ето това е разликата. Или би трябвало да е разликата. Мислиш, че си знаеш повече от висшист? Добре. Възможно е, от някой посредствен и незаинтересован висшист изкласил с 3. И аз в момента знам повече от немалко от висшистите. Ама знаеш ли какво - има хора, които могат да ми скрият шапката. И да не си я намеря повече. Ето за това не си стоя среднист, а съм се хванал да уча и още.
И съм имал и "колеги" в университета на видима възраст около 45-50години.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 05 юни 2015 12:21

инжектопляктор написа:...знаеш ли каква е работата между висшист и среднист? Разликата е, че среднистът е само работник, който може да решава по-елементарни проблеми, не винаги по най-бързият и рационален начин. От висшист се изисква творческо мислене и той не само сяда зад машината, за да работи. Той(може да) ги проектира тия машини.

Ти изглежда си среднист, а ако случайно си "висшист" изглежда си пропуснал някои моменти в ученето. При инженерите има една такава категоризация, на която най-ниското стъпало е "инженер по експлоатацията" (ако правилно помня точната дума). Най-високото ниво са тия, които проектират. Така че не се прекланяй пред понятието "висшист", защото 90% от висшистите не само в БГ, а и по света са посредствени изпълнители с малко по-широки представи за нещата. И при лекарите тия дето правят мозъчни операции са много малък процент от имащите съответната специализация.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 05 юни 2015 12:25

Достатъчно. :death

Върни се в “ОФФ-Топик - други”