Здравейте, колеги. Както се подразбира от заглавието, имам малко странен въпрос. Някой има ли представа какви са особеностите и изискванията за внос на автомобил от Румъния? Знам, че звучи странно, когато обикновено вносът е в обратен ред, но ми попадна конкретен автомобил в състояние и оборудване, който е невъзможно да бъде намерен в България.
При положение, че Румъния е страна членка в ЕС, по моята логика не би трябвало да има разлика между внос от Германия или Румъния. Другото, което знам е, че там ДДС-то е 24%. Това означава ли, че при продажбата за износ трябва да поискам да свалят още 4% от цената? ( не ми е ясно много тук ). Какви документи ми трябват и т.н.?
Накратко, всякакви мнения ще са ми от полза.
Закупуване на автомобил от Румъния - особености?
- jorkatta
- Автомобил: vw passat b6
- Двигател: BMR
Re: Закупуване на автомобил от Румъния - особености?
Здраевей колега, аз от автомобили може и нищичко да не разбирам ама тук мога и да ти помогна
Първо имам няколко въпроса към теб.
1. От физическо или юридичско лице купуваш автомобила ?
2. Ти като физичско или юридическо лице ли купуваш автомобила?
Но за да питаш прдполагам я купуваш от фирма.
Няма разлика колата от коя държава във европейския съюз е, щом е от ЕС.
Ако си като юридическо лице ргистрирано по ддс си плащаш нашто ддс 20% и ако колата има право на данъчн кредит си го връщаш. ако си физичско лице си плащаш ддс-то и това е. Плаща се нащето ДДС.
Би трябвало да ти искат потвърждение и чмр те пък да докажат, че иомат ВОД (износ за ЕС) ще си платиш и екотаксата зависимост от автомобила и така.
Първо имам няколко въпроса към теб.
1. От физическо или юридичско лице купуваш автомобила ?
2. Ти като физичско или юридическо лице ли купуваш автомобила?
Но за да питаш прдполагам я купуваш от фирма.
Няма разлика колата от коя държава във европейския съюз е, щом е от ЕС.
Ако си като юридическо лице ргистрирано по ддс си плащаш нашто ддс 20% и ако колата има право на данъчн кредит си го връщаш. ако си физичско лице си плащаш ддс-то и това е. Плаща се нащето ДДС.
Би трябвало да ти искат потвърждение и чмр те пък да докажат, че иомат ВОД (износ за ЕС) ще си платиш и екотаксата зависимост от автомобила и така.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз пък мисля, че ако имаш право на данъчен кредит, и си фирма по ДДС, трябва да преведеш сумата БЕЗ ДДС, и после си попълваш VIES декларацийка ....
i
i
Благодаря за мненията. Не, няма да я купувам на фирма, а като частно лице. Отсрещната страна също е частно лице. В такъв случай би трябвало да е:
1. Отива се при нотариус и се сключва сделка.
2. Правя превод и легализация на договора ?
4. Приспадат ми едни 4% от цената за ДДС-то и ми дават някой документ?
3. Колата се отписва и се връщат номерата. Взимат се транзитни.
4. Газ в тукашния КАТ - екотакса, канал и по стандартния ред на "новия" внос.
Така ли е или греша?
1. Отива се при нотариус и се сключва сделка.
2. Правя превод и легализация на договора ?
4. Приспадат ми едни 4% от цената за ДДС-то и ми дават някой документ?
3. Колата се отписва и се връщат номерата. Взимат се транзитни.
4. Газ в тукашния КАТ - екотакса, канал и по стандартния ред на "новия" внос.
Така ли е или греша?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Само това за ДДС-то не си го представям как точно ще стане. До сега не съм чувал подобен вариант при сделка между частни лица.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Така е, без първата т.4.
- jorkatta
- Автомобил: vw passat b6
- Двигател: BMR
Да, сумата се превжда без Ддс, Виес дкларация подава прдавача, не съм наясно със сделки м/у физичски лица. а ддс-то се плаща в дъжавата която си, тяхното ддс не те интесува.
А защо се притсняваш след като купуваш от физичско лице? Той може да ти я продаде и на 1000 евро.
Няма как да избгнеш плащането на ддс, въпросът е колко ще е то
А защо се притсняваш след като купуваш от физичско лице? Той може да ти я продаде и на 1000 евро.
Няма как да избгнеш плащането на ддс, въпросът е колко ще е то

- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Няма приспадане на 4% ддс. А въпросът с цялото ДДС се заобикаля просто, като напишете ниска цена на сделка - стига румънецът да не се инати.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
а аз не мога да разбера защо въобще се коментира ДДС - нали продавача е ф.л., той няма как да ти начислява данък
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
Чували са за разни връщания на ДДС и си правят сметки хората. Все пак има ДДС - само че само за внасяне.
Последна промяна от gr_kanev на Сря 12 ное 2014 20:54, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение - освен бутон "Цитирай", има и бутон "Нов отговор" - използвай го !
колега и аз ще купувам кола от РУмъния.
само не разбирам нужно ли е да се минава през нотариус. не е ли достатъчно само договор между двете физ лица без нотариална заверка? и с този договор да се извадят транзитни номера?
само не разбирам нужно ли е да се минава през нотариус. не е ли достатъчно само договор между двете физ лица без нотариална заверка? и с този договор да се извадят транзитни номера?
Във абсолютно същият филм се намирам и се надявам все някой сподели своя опит.
Ще купувам автомобил от Румъния и си нямам на представа как са при тях нещата. Нотариуси имат ли, обявата на автомобила е за 11 000 евра - в тях включено ли е ДДС-то /поне в обявата не е посочено/, там ли се връщат номерата и вземат транзитни или го правя във БГ? Какви преводи и легализации трябва да правя? Варианта работещ ли е като при нас със слагане на по-ниска стойност във договора и в последствие плащам ли ДДС във БГ и т.нат.
Въобще всякаква информация ще ми бъде полезна.
Благодаря предварително.
Ще купувам автомобил от Румъния и си нямам на представа как са при тях нещата. Нотариуси имат ли, обявата на автомобила е за 11 000 евра - в тях включено ли е ДДС-то /поне в обявата не е посочено/, там ли се връщат номерата и вземат транзитни или го правя във БГ? Какви преводи и легализации трябва да правя? Варианта работещ ли е като при нас със слагане на по-ниска стойност във договора и в последствие плащам ли ДДС във БГ и т.нат.
Въобще всякаква информация ще ми бъде полезна.
Благодаря предварително.
Няма ли коя да сподели опита си по този въпрос?
Никой ли не си е купил кола от Румъния все още?
Дайте съвет.
Никой ли не си е купил кола от Румъния все още?
Дайте съвет.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
Върви в КАТ и попитай там - трябва да имат опит. Друг въпрос е колко ще им се обяснява. За ДДС-то може на митницата да питаш. Аз наскоро погледнах 1-2 румънски обяви, но цените ми се видяха по-високи и от германските.
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Нали колата е на старо, какво ДДС, какви 5 лв? 

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”