Градски Кросоувър до 10к

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
galder
Автомобил:
Двигател:

Градски Кросоувър до 10к

Мнениеот galder » Нед 05 юли 2015 11:21

Здравейте!

Понеже съм леко индианец на автомобилна тематика, се обръщам за съвет към членовете на най-авторитетния форум.
Та.... решил съм да купувам компактен автомобил на старо около 8-10 бона. Усливията ми са да има 4 врати,висок клирънс и икономичност, та съм се ориентирал към т.нар. SUV. Бръмча годишно не повече от 6-8 хиляди км. Засега се колебая се между Suzuki SX4 и Dodge Caliber. Неприятното е, че и за двете машинки чета предимно негативни мнения, (биели на евтини пластмасови коруби, лоша видимост, дрънчали и т.н.) Основния минус при Калибъра ще е тегавата сервизна поддръжка, но пък има по-агресивен и рядко срещан дизайн, което е кефещо. Краен вариант е по-евтината и дърта Тойота Корола 2004-2006 г. неугледни са ама били здрави

В мометна търкалям един харизан Фолксваген Битъл 2.0I 115 к.с., но последните 2 месеца освен че го остъргах хубавата отдолу, се наложи да сменя механизма на ел. стъклата че пропаднаха, носачи, биалетки, тампони, запалителна бобина и направо ми писна и ще го връщам :scare3 Като сложим бенза който харчи 11л/100 a няма мегдан за газова уредба, ще ви върна жеста и ще ви препоръчам такова чудо да не си вземате никогаш

Благодаря предварително,

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Градски Кросоувър до 10к

Мнениеот samo_pechka » Нед 05 юли 2015 18:57

Здравей колега, огледай предложенията на Хонда ( за CR-V) за тези пари няма по-добро "градско" и безпроблемно джипче, не съм сигурен , но мисля и стават абс. без проблем и на LPG . Бих ти препоръчал и Субару Форестър, но е по-лакомо за жалост ( и с по-скъпа поддръжка) въпреки много по-доброто 4х4 което имат. Успех и да се похвалиш :smile

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Нед 05 юли 2015 19:27

Caliber-а е с дизели на Фолксваген. Слагат 16-клапановите 2-литрови помпа-дюза двигатели, които не се славят с безпроблемността си, за жалост.

galder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galder » Нед 05 юли 2015 19:45

Благодаря за съвета, Хондите също ги огледах и не са лош вариант. Това което пропуснах да напиша е, че гаража ми е доста малък (преди си гълтах корема за да излезна от старото Рено 19) и затова предпочитам компактен клас. Предпочитания към двигател, мощност и т.н. нямам защото шофирам кротко и само до вилата, Кауфланд и морето 2 пъти в годината. Реших твърдо, че ще е едно от двете (Suzuki SX4/ Dodge Caliber) защото колкото повече чета отзиви, толкова повече се обърквам, в крайна сметка са в един ценови диапазон с близки характеристики и се очаква ползата от притежанието им да бъде подобна. Както писах по-горе скъсах си нервите от подръжка на калпав автомобил и мрачни мисли напират у мен като се сетя, че може да си купя същата шитня

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Нед 05 юли 2015 20:42

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 05 юли 2015 21:50

Имах възможността да управлявам този уикенд Dodge Caliber SXT с 2.0 бензинов двигател 158 к.с., 190 Нм, CVT 6-степенна автоматична скоростна кутия.

Минуси:
1. Люлее се доста за моя вкус. Не че е съвсем нестабилен, има си и ESP, но просто е като лодка. Да не говорим, че конкретния автомобил беше и с по-високи от препоръчаните от завода гуми, което добавяше още "комфорт";
2. Сравнително слаб (за мен) двигател с неприличен разход (извънградско 8-9, градско 10-13), който обаче с газовия инжекцион е съвсем приемлив като стойност;
3. Мудна автоматична скоростна кутия - оборотите се вдигат, но реално ускорение има само при сериозно форсиране, т.е. яко настъпване на газта, като естествено забавянето е осезаемо. Дори в ръчен режим нищо не се случва, дори да свалиш 2, че и 3 предавки надолу. Единственото решение е умело нагласяне на темпото и предварително планиране на всяко изпреварване, както и работа с темпомата, който успява да изстиска от кутията максимума - може би се справя по-добре от мен. В заключение - трябва плавна работа с газта, която е доста чувствителна - резултатите са същите, поне разходът ще е по-нормален;
4. Почти никаква обратна връзка от волана;
5. Ограничена видимост, но се свиква, все пак автомобилът е сравнително компактен;
6. Малък багажник, особено ако возиш вътре резервната гума, чието място е заето от бутилката на газовата уредба;
7. Не особено добре измислени въздуховоди - левия до шофьорската врата почти винаги ми духаше на лакътя, та трябваше да карам с ръка, подпряна на вратата;

Плюсове:
1. Скоростната кутия. Да, колкото и да е странно, я слагам и в плюсовете. Ако не те интересува колко бързо превключва, а си по-скоро привърженик на плавното и комфортно придвижване, то тази скоростна кутия е идеална. Никакво усещане за превключване при нормално управление. Гладко и неусетно, автомобилът все едно се плъзга по пътя;
2. Адски удобни седалки. Наистина, от това съм доста приятно изненадан;
3. Удобен кожен мултифункционален волан с управление на аудиосистемата;
4. Много добър климатик (трябва обаче да се регулира добре, защото е доста силен и лесно може да се настине);
5. Висок и удобен за качване по бордюри, градски препятствия и всякакви неравности;
6. Добра позиция на седене и поглед върху пътната обстановка;
7. Отлична аудиосистема с чейнджър и т.н.
8. Всички малки удобни глезотийки, характерни за автомобилите с американски гени, като например въможността да пуснеш осветлението в цялото купе от врътката за регулиране на осветлението на таблото, която пък се намира на лостчето за фаровете; показване на посоката, в която се движи автомобила;
9. Регулиране на наклона на облегалките на задния ред (когато детето ти заспи в столчето е супер удобно, вместо да му клюма главата през целия път);

Заключение:
Ако си по-скоро фен на комфорта, отколкото на стабилността в завой на всяка цена, ако си улегнал и уравновесен шофьор, който не се вълнува от шеметно ускорение, то този автомобил е един съвсем приличен избор. Ако аз трябваше да купувам такъв автомобил, може би все пак щях да избера с дизелов двигател на Фолксваген и с ръчна скоростна кутия, което щеше да премахне значителна част от недостатъците, които описах по-горе. Най-добре е да покараш и да прецениш сам.
Успех!

galder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galder » Пон 06 юли 2015 9:02

Между другото конкретния автомобил, който съм харесал е именно дизелак 2.0 TDI с механична скоростна кутия, но и принципно нямам слабост към автоматиците. Колегите ме разубеждават, че дизеловия двигател е проблемен,а няма евтини заместителни чаркове и ще рева. Накрая хвърлям чоп и си слагам главата в торбата с тази автомобилна авантюра :D

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 06 юли 2015 23:09

Ако си отваряш очите и гледаш добре при покупката, направиш диагностика и преглед при доверен майстор, вероятността да се набълбукаш със скапан автомобил е много по-малка. Така че дизеловият 2.0 TDI с ръчна скоростна кутия на ФВ изобщо не е лош избор.
Аз бих погледнал това.

galder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galder » Нед 02 авг 2015 8:03

Здравейте съфорумци,

Някой има ли възможност да погледне това Калибърче наживо ?
http://www.cars.bg/c1272835

Струва ми се подозрително евтин, а съм решил да купувам таквоз

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 02 авг 2015 11:29

OFF: Бежеее,а някой казват че таблата на Дачия били грозни ! Това ще ми докара депресия още с качването вътре :stumm

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Нед 02 авг 2015 11:33

За 10 бона си вземи едно Сана Фе вместо да се занимаваш с някакви екзотики от които има 15 бр в България.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 05 авг 2015 20:25

Suzuki SX4 1.9 mjet 120 к.с.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 06 авг 2015 9:57

Stivi - в действителност таблото не е толкова зле. Не е като нашите, но е доста информативно и има различни удобни опции.
IRRITATING - Санта Фе за под 10 000 - голям и неоправдан риск за това, които търси колегата - градски кросоувър.
Lupender - Сузукито ми се струва прекалено малко.

Потребителски аватар
voltage
Автомобил: Audi Q5
Двигател: CGQB

Мнениеот voltage » Чет 06 авг 2015 10:05

Погледни новите SsangYong Korrando, много приятни изглеждат.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 06 авг 2015 10:13

Сузукито е адски малко от към багажник, пък и не бих го нарекъл точно кросоувър.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”