Монтиране на слънчев колектор

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Re: Монтиране на слънчев колектор

Мнениеот KingoftheROAD » Нед 05 юли 2015 20:54

Ясно, а има ли такива помпи на 12V или на 24V постоянно напрежение? Прост UPS може да се направи с един изправител и един или два автомобилни акумулатора. По този начин с един куршум - два заека - имаш UPS за помпата, и резервен акумулатор винаги зареден за колата ;)

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 05 юли 2015 22:01

Ето ти на 12v. Един маниак ползва такива захранени от фотоволтаик и твърди че тези китайчета са изключително здрави.
DB системите са проектирани да работят без УПС поради простата причина че няма какво да им стане.
Разбирасе не пречи ако си сложиш. Би било добре да има УПС ако колекторите са вакуумно тръбни понеже се говори че не понасят добре стагнацията (прегряването).

От това което съм чел до сега разбрах че ДБ системите ги предпочитат защото са лесни за изпълнение и то с минимални средства!
Наливането на още пари за допълнителни екстри си е за сметка на собственика.
Вземат се 1-2 панела за по 200лв, една помпа и някакво бойлерче със серпентина и си свиркаш.

П.П: http://olx.bg/ad/nova-solarna-12-volta-tsirkulatsionna-vodna-pompa-fotovoltaik-620-l-ch-ID5efNy.html

Ако модераторите сметнат за реклама изтеклата обява може да я изтрият.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 22 юни 2016 18:33

Миналата година някой ми писа на лично за колекторите но промоцията вече беше отминала. Сега пак ги пуснаха в Ерато (ecotherm).

След почти година експлоатация мога да кажа че съм доволен от тях. Пролет лято есен дават добър добив (стига да не вали дъжд) :smile Зимата нямаше много сняг и през повечето време беше слънчево. Двата панела докарваха 200 литровия бойлер до 40-45С и понякога ми се налагаше да пускам и електрическия бойлер. С един познат правя сравнение и той е с 3 панела на 200л бойлер и го докарва до над 50С през зимата.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”