Струва ли си кола без климатик

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Re: Струва ли си кола без климатик

Мнениеот richko25 » Нед 12 юли 2015 20:13

Колега skydiver_pd не съм съгласен с Вас по отношение на:

- "Няма как да се изкушиш и да го пуснеш :icon_lol " ми звучи като лоша шега.Все едно ни казвате ,че е по-добре да нямаме хладилник вкъщи ,защото вдига сметката за ток.

- "защото караме старите автомобили на западняците(каквото са карали те преди 5,10,15 или 20 години сега караме ние). Когато те са ги купували "НОВИ" от магазина не са имали достатъчно да платят тази екстра." звучи направо тревожно.Всички прекрасно знаем ,че кола на 10 - 15 г. без климатик/климатроник е изключение от колкото правило.ДА и сега може да купите чисто нова "Dacia Sandero" без климатик , но за 1500 лв. получавате климатик т.е за около 10% от стойността на автомобила при най-ниското ниво на оборудване.

Потребителски аватар
skydiver_pd
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 1z 95

Мнениеот skydiver_pd » Нед 12 юли 2015 20:48

richko25 написа:
- "Няма как да се изкушиш и да го пуснеш :icon_lol " ми звучи като лоша шега.Все едно ни казвате ,че е по-добре да нямаме хладилник вкъщи ,защото вдига сметката за ток.

Колега има разлика между хладилник и климатик, едното е необходимост, а другото е екстра в домакинството.
Никъде не съм писал дали е добре или зле, само изтъквам факта,че това е една от причините за по-ниския разход на автомобил без климатик.
А за новите автомобили без климатик вече писах - и преди и сега основната причина да се закупи автомобил без климатик явно е финансова. Това важи и за втората употреба.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 12 юли 2015 20:56

DundyTheCroc написа:Не обичам да пускам климатик, но над 30 градуса като те напече се налага. По-добре да го има, всеки си решава да се пусне ли.

:beer Тъкмо същото щях да напиша и аз . Имам лоши спомени отпреди години. Прекалих с градусите в жегата и излязох яко схванат. От него ден насам не намалям под 23 градуса да е в колата и винаги при пуснат, съм с покрити рамена ( тениска+
кърпа ). Отделно и нагласям духалките да духат индиректно.

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Нед 12 юли 2015 21:11

Колега skydiver_pd.

Търсейки по-нова кола /година,сигурност,екстри/ един от критериите ми беше да има климатик/климатроник задължително.Защо?Една от причините е че ми се налага 2 в годината да пътувам извън пределите на България.За 900 км. в едната посока слагам го да гори 1л. повече при 2.30 лв. литъра бензин 95 прави 20,70 лв. оскъпяване ако е пуснат през цялото пътуване...т.е за 1800 км. се оскъпява 41,40 лв. при пуснат климатик.

Предпочитам да дам тези 41,40 лв за 1800 км. и да пътувам комфортно.Това е мое лично мнение.
На вас колега Ви пожелавам следващата кола да е с климатик/климатроник и да се наслаждавате пътувайки през летния сезон.

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Нед 12 юли 2015 21:34

Искам само да Ви отбележа, че причината много от немските коли до към края на 90-те да нямат климатик не е просто, защото не са могли да си го позволят, но и факта, че ако отворите "Синоптик" и погледнете няколко големи немски градове на 10 дневна прогноза, ще видите, че градусите варират около 25. Може би тогава е била по-скъпа скъпа екстра и при положение че в Германия не е много горещо, не са смятали за оправдано да плащат за нея, но ние сме на съвсем различно геогравско положение.

От друга страна огромна част от колите от Италия са пълни със екстри, дори и "афтърмаркет" климатрониците, но ако отворите 10 дневната прогноза на Рим примерно, ще видите че не пада под 35 градуса. :wink

Ще спомена София, защото се приема за България като цяло, че според синоптик градусите до края на другата седмица ще се качат от 30 до 35, а в моето родно местенце - Русе се очакват температури до 38 градуса.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пон 13 юли 2015 3:26

samo_pechka написа: Прекалих с градусите в жегата и излязох яко схванат. От него ден насам не намалям под 23 градуса да е в колата и винаги при пуснат, съм с покрити рамена ( тениска+
кърпа ). Отделно и нагласям духалките да духат индиректно.

И аз преди 2 години направих беля, ама аз си се разболях. И въпреки това си пускам климатроника. И аз като теб на 23(в много краен случай на 21), но духалките са насочени към мен, просто не цъкам копчето за пълна сила на духалките на таблото.
За немските автомобили си е логично заради климата. Там масовото е без климатик, но пък си поръчват шибедаха като екстра. Преди можеше да се познае за една кола да дали е немска по това че отпред е с ел.стъкла, а отзад с ръчки :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пон 13 юли 2015 8:11

Климатика общо взето е вреден за човека, но в колата е хубаво да го има. Просто понякога се налага да се освежи атмосфертата в малкото купе. Ако имаш възможност си купи кола с клима, за предпочитане е да го имаш това копче на таблото.

Потребителски аватар
skydiver_pd
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 1z 95

Мнениеот skydiver_pd » Съб 18 юли 2015 7:08

Mihailov78 написа:Климатика общо взето е вреден за човека, но в колата е хубаво да го има. Ако имаш възможност си купи кола с клима, за предпочитане е да го имаш това копче на таблото.

Да за предпочитане е да го има копчето на таблото, стига и да работи :icon_lol . При мен това удоволствие струва на цената на два без климатик.

Извадка от темата:"Кой е най-здравият модел на VW"
Кой е най-здравият модел на VW.jpg
Кой е най-здравият модел на VW

Ако не бъркам в Голф 2 не се поставя климатик?

По темата: Струва ли си кола без климатик ?
Ами зависи кой за какво си ползва автомобила, ако си търси здрав, надежден и евтин автомобил е много вероятно да си струва и то на половин цена, след като много от притежателите на подържани автомобили решават да ги сменят за автомобили с климатици/троници.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Съб 18 юли 2015 14:06

Вие нормални ли сте, в кой век живеете? Тва да караш лятото кола без климатик граничи с чиста лудост. Кво се учудвам, за някои е високо кисело грозде, за други просто обичат аромата на пот, седалките да се напояват и да си миришат. Няма нищо по-вредно от това да си изпотен и да те брули вятъра от сваленото стъкло няколко часа. Знаете ли колко хора са получавали топлинни удари докато пътуват в нагорещените ламарини по 3-4, че и повече часове, и колко опасно е това? Болни мозъци сте, само тва мога да кажа.

krasi76
Автомобил: VW
Двигател: 2000 GTI

Мнениеот krasi76 » Съб 18 юли 2015 14:25

Мнение от първа ръка. Карам черен голф без климатик.Днес например предпочетох да излеза пеша в тея жеги.Щото си е чист мазохизъм да се печеш в колата в тия жеги.Втори път такава грешка - кола без клима,никога.

Потребителски аватар
technopolis
Автомобил: Ford Focus 2019
Двигател:

Мнениеот technopolis » Нед 19 юли 2015 7:38

София - Гърция 35 градуса и задръстване покрай Солун незнам кой би издържал!? При мен духалките винаги са насочени директно,защото не се издържа.
В София за разстояние под 5км никога,защото тялото ми се побърква и наистина е вредно.

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Нед 19 юли 2015 21:22

skydiver_pd написа:Ако не бъркам в Голф 2 не се поставя климатик?

Бъркаш!
До преди няколко дни бих отговорил, че не е голяма драма колата без климатик.
Но вчера и днес с удоволствие си се возих на хладно.

Потребителски аватар
jabre
Автомобил: vw passat 35i vw golf mk1 1979
Двигател: AAZ 1992

Re: Odg: Струва ли си кола без климатик

Мнениеот jabre » Пон 20 юли 2015 0:48

beuchat написа:Вие пък го изкарахте,че без климатик едва ли не ще умре.
Карам кола без климатик,вярно кофти е,ама чак пък толкова...

Не е също кой кара кола с черен и бял цвят...... аз имах в също време черен и бял комби, като се нагрее разлика е повече от 10°с. Черен авто без климатик не става....

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 24 юли 2015 22:17

Аз в момента се питам струва ли си да сменя колата и да търся друга, която не се знае какви проблеми ще ми набута на главата само заради климатик, особено когато финансите имат ограничения или да си карам тая и да събирам пари за друга.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 25 юли 2015 19:26

При така зададения въпрос не, но ако тепърва ще се купува си трябва icon_idea И по възможност климатроник :a045

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”