Оглед на автоматик

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Оглед на автоматик

Мнениеот $100 » Пон 13 юли 2015 21:39

Взех да се подмамвам от идеята за автоматик - пробвах една кола преди 2 дни и ми допадна усещането. Знам, че отношението в БГ е предимно отрицателно, но животът минава и отминава - трябва да се пробва. Най-много ме притеснява по-големият разход, който е гарантиран. Евентуалните проблеми с кутията са друга екстра, но не задължителна, докато разходът е неизбежен. Надявам се поне на извънградско да няма особена разлика. Въпросът е какво трябва да се оглежда и изпробва за да се провери състоянието на кутията? Разбрах, че трябва да се пробва стоене на скорост без газ на нагорнище - да не се връща назад колата. Колата е Пежо, HDI 110кс - би трябвало да са универсални проблемите, но знам че все някой ще попита. Кутията е с 4 скорости за съжаление.

Потребителски аватар
krassen777
Автомобил: TUAREG 7L R5
Двигател: BAC 2005

Re: Оглед на автоматик

Мнениеот krassen777 » Вто 14 юли 2015 9:26

Ако не те притеснява по-високия разход 1-1,5л. от горе, няма да съжаляваш колега!
Аз лично съединител не искам да видя повече.
Огледай кутията за течове първо! После е хубаво да я тестваш с каране на отрицателни температури докато не е загряла, но сега е лято и няма как да се случи. Тествай я за ускорение с малко газ и за ускорение с пълна газ, като съблюдавай за удари и предърпвания (насечени). Също така я пробвай и как сменя скорости в обратен ред, от четвърта до пълно спиране.
Ако всичко е окей, вече е божа работа. Успех! :beer

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Вто 14 юли 2015 10:29

Да не говорим,че дали ще сменяш демпферен съединител комплект с маховик или ще ремонтираш автоматична скоростна кутия понякога е почти едно и също финансовото изражение.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 14 юли 2015 11:56

Има 2 разлики: 1) съединителят е чисто нов и като го смениш знаеш, че докато продадеш колата няма да го мислиш; 2) като ти трябва съединител, отиваш и го купуваш от магазина. С кутиите не е сигурно кога ще се намери втора ръка. Предполагам зависи от модела.

Потребителски аватар
krassen777

Мнениеот krassen777 » Вто 14 юли 2015 19:30

Кеф цена няма, колеги!!! Евтиното си е евтино!!!
Ремонтът на автомата е с една трета по-скъп от смяна на маховик плюс комплект съединител!
Всеки сам решава до колко и до къде може да си позволи!!!
:love.vwclub

jordanpar написа:Да не говорим,че дали ще сменяш демпферен съединител комплект с маховик или ще ремонтираш автоматична скоростна кутия понякога е почти едно и също финансовото изражение.

Много добре казано!

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Сря 15 юли 2015 17:51

Колега, няма да съжаляваш, аз от 5 години карам само автоматици и няма да сменя на ръчка в обозримо бъдеще. Ръчната скоростна кутия тотално не е кеф да караш. За пежо не мога да кажа какви са им автоматиците, но ако са с хидротрансформатор, значи това е стандартна автоматична кутия. Не бива да те притеснява че е с 4 скорости. Те са изчислени за автомобила добре. Разхода 1-1.5 литра отгоре на градско, ако е ДСГ 0.5 литра от горе.

Сега детайлите...

НЕ трябва да има никакви тупкания, тресения и звуци при превключване на предавките. Ако има следващата.
Трябва да сменя безшумно и неусетно. Ако не е така следващата.
При стартиране на двигателя веднага пусни спирачката, веднага трябва да тръгне, не тръгне ли веднага.. лек проблем. Забави ли се много - следващата.
На лек наклон трябва да тръгва сама. На по голям трябва да стои без да мърда. На много голям може леко да пълзи на зад. Не може ли да тръгне сама на лек наклон - следващата.
Задължително да минеш диагностика на лаптоп на кутията за грешки - ако има следващата.
Течове никакви не трябва да има, ако има - следващата.

Като купуваш, трябва задължително ти да я тестваш, не джамбаза. Трябва с много лека газ да я пробваш как се държи. Трябва с мръсна газ да я пробваш как се държи - до ламарината да изръмжи на умряло. Ако всичко е безпроблемно - скачай :)

Като купиш, ако нямаш ясна сервизна история трябва да смениш масло и филтър. ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, без значение кой какво ще ти каже.

Ако нещо те притеснява и не си сигурен, по добре пропусни конкретната бройка(да ти спестя чуденето). Не искаш да ремонтираш кутия в БГ, искаш само да и се наслаждаваш.

Успех!

П.С. В интерес на истината съм трошил ръчни кутии, но не и автоматични..

И накрая за усмивки... какво пропускат собстениците на ръчки... свободна дясна ръка :):):)

Потребителски аватар
krassen777

Мнениеот krassen777 » Сря 15 юли 2015 22:23

Това последното ми хареса :mhihi

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 16 юли 2015 11:04

Бих добавил и тест на задната.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Чет 16 юли 2015 23:12

Това с лаптопа малко сложно да стане. Повече ме притеснява това, че колата е пусната за продажба 1-2 месеца след като е купена за собствена употреба, а не за търговия. Подозренията веднага падат в/у автоматика. Все пак колко ли струва една нова кутия? Тия втора употреба из ebay звучат успокоително, но ако се наложи човек да си купи такова нещо от интернет ми изглежда доста рисково. Нищо не пречи да ти пратят една полуповредена кутия - платил си, изпратили са я - иди доказвай колко е здрава.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 16 юли 2015 23:39

Ако е през ebay няма да се набуташ много, плащаш доставката навръщане и ти дават парите. Имаш buyer protection който си е 60 дни. Можеш да върнеш кутията без изобщо да се обясняваш, като плащаш само доставката.
Кеф във автоматика си има, просто не е за всеки. Аз например съм от тия дето повече харесват ръчката :Mr Green Fun

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пет 17 юли 2015 13:36

Причините може да са много... най-малкото можеш да попиташ каква е причината.. Но ти препоръчвам да не купуваш кола с проблемна кутия.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”