Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил

Мнениеот ktamen » Нед 01 мар 2015 19:16

julio 21 написа: Мен ме дразнят съвети от рода на - един път в седмицата 50км.по магистралата да продуха или избирай заобиколен маршрут за да загрее на 90 градуса.

Дразнят те защото не знаеш колко е лесно турбото да се напълни със сажди и колко е трудно чистенето му.
Честита Баба Марта и на теб и на всички!

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 02 мар 2015 7:03

В този ред на мисли, моята каляска, на две години от създаването си е направила 102000 км. пробег. Та нали се сещаш швабата с този пробег на година дали е виждал зацапана турбина??? Имай предвид, че тия километри не са правени по някой третостепенен път, каквито са повечето у нас.

Потребителски аватар
iliyan nikolov
Автомобил: vw passat b5
Двигател: 1.9 tdi AFN

Мнениеот iliyan nikolov » Съб 28 мар 2015 15:09

Колеги здравейте.Искам да попитам на дисплейчето по-малкото което е под основния километраж ми изписа "service inspection"мигна тоя надпис няколко пъти след като я запалих и после се появиха данните за изминатите километри както трябва да е.Това са тези километри които мога да нулирам.Какво ще рече този надпис?Ясно че е за проверка на нещо,но на какво?Сега си мисля да не би да е заради маслото,че трябва да се сменя,защото при смяната незнам а и не съм питал дали са ми занулили стойностите.Маслото е сменяно края на юли миналата година.Някакви идеи,дали е това или нещо друго?И как точно става това зануляване при смяна на маслото?

Благодаря!

xxx_man
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF

Мнениеот xxx_man » Съб 28 мар 2015 17:52

Пишеш в търсачката сервиз инспекшан и ще намериш темата за нулиране на сервизните интервали или молиш някой с vag да те закачи и да ти ги нулира.

Потребителски аватар
iliyan nikolov
Автомобил: vw passat b5
Двигател: 1.9 tdi AFN

Мнениеот iliyan nikolov » Нед 26 юли 2015 19:17

Здравейте колеги.Вчера смених маслото на моя пасат със закупено масло Мотул Синерджи плюс от форумния магазин.Първите впечатления са добри-мотора мърка като коте :)Даже отново чух онова приятно свистене на турбината,но незнам може и да си въобразавам :)С маслото досега съм минал 30-тина километра и и си стои светло кафяво.Знам че по принцип на дизела маслото много бързо става черно.Миналата година като ми сменяха маслото,като си я взех колата маслото вече беше черно!Тази година реших сам да си го сменя.Оставих много хубаво старото да се изтече и тогава налях новото като смених и филтъра разбира се.Та може би миналата година въпросния майстор не е оставил старото да се изтече както трябва и се е смесило с новото и затова е било по-черно.Сега ще следя как стои работата с Мотула.Старото масло което смених бе едва на 3500км,ама нали мина периода от една година и реших да го сменя.

Поздрави!

BobyM
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHF 1.9 TDI

Мнениеот BobyM » Пет 31 юли 2015 19:09

Евала колега ти наистина обичаш колата си ;)
Така се прави година или 10к км. моето го смених на 9 и малко преди няколко дни марката няма да споменавам, че коментатори много но мога да кажа, че 2ра смяна с това масло и всичко е на пушка турбинката както вика колегата си пее приятно ;)

ПС: Както някой по назад беше казал без юркане на студено, един път ми се случи като юрнах да проработи колата на 3 цилиндъра 2ри опит няма да си правя....

ПС2: Идея защо понякога при запалване колата се форсира до около 1200 оборота и след това задържа на около 1050 г/д?

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Пет 31 юли 2015 22:42

ПС2: Идея защо понякога при запалване колата се форсира до около 1200 оборота и след това задържа на около 1050 г/д?[/quote]
Температурен датчик...евентуално.. :gruebel

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Съб 01 авг 2015 10:50

Моя температурен датчик я форсираше до 1700, но го правеше произволно(не само при палене, ами и при освобождаване от скорост).

Върни се в “Дизелови агрегати”