Дизелов или бензинов двигател?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете

Дизелов срещу бензинов двигател

Дизел
48
49%
Бензин
49
51%

Общо гласове: 97
DragoBankov
Автомобил:
Двигател:

Дизелов или бензинов двигател?

Мнениеот DragoBankov » Вто 04 авг 2015 23:44

Привет,

предполагам че тук може би не е мястото, но в този форум ми се видяха най - адекватни коментарите, от всички които изчетох последните дни. А и темата е свързана с покупка на автомобил в крайна сметка, за това направо на темата. С няколко думи според вас, кой е по - удачния вариант дизелов двигател или бензинов. Уточнявам че бюджета ми е м/у 15 и 20 000 лева за кола м/у 2008/2010г.

Ще ви споделя и аз какво прецених от всичко изчетено. Може да греша - от коли не разбирам много!
Дизелов двигател е за предпочитане пред бензиновия от гледна точка на икономия(гориво). Но трябва ли да се ръководя от тези 2 - 3 литра на 100км разлика, когато в крайна сметка на дизеловия двигател му е по - скъпа поддръжката и обслужването. Ако си купувам нов автомобил, може би няма да се замисля и ще избера дизелов. Но един внесен автомобил на 150 - 200 хил. км(поне) няма ли да скочи в близкото бъдеще в сервиза и да ми стане лошо, ако се наложи да сменям нещо.
Искам да кажа също, че до сега съм карал 3 коли и са все бензин(чиста случайност), за пример последната, която е едно пежо 307, до сега, за 6 - 7 години не съм сменял почти нищо, с изключение на един аксиален лагер и някакви тампони и накрайници по окачването.

Може да предложите направо и кола. Заинтересован съм и от VW Passat 6, но много противоречиви менения чета за него напоследък.

Помагайте!

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Re: Дизелов или бензинов двигател?

Мнениеот FELIPE » Сря 05 авг 2015 17:11

Много правилно разсъждаваш :th_up

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 05 авг 2015 20:10

Бих те посъветвал приоритет да ти е кола закупена нова тук с история. Нещо скоро върнато от лизинг и обслужвано редовно, за твоя бюджет може да се намери ако поровиш. На второ място - преглед на общото техническо състояние. И вече ако всичко до тук е спазено, тогава се чуди дали да е дизел или бензин. Новите бензинови двигатели са икономични почти колкото дизеловите и са почти толкова скъпи за поддръжка, така че... умната. :th_up

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 05 авг 2015 20:14

С този бюджет може да намажеш някоя 1-2 годишна Дачия. Не зная какъв клас автомобил желаеш да закупиш, но наистина такъв каран в България с реални километри и история е за предпочитане, пред някоя нововнесена на 300-400 хиляди.

Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Salvatore » Сря 05 авг 2015 20:14

Дизел-само чисто нов от магазина, в гаранция.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Сря 05 авг 2015 20:15

Това, че на дизела поддръжката е по скъпа са митове и легенди.

DragoBankov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoBankov » Сря 05 авг 2015 20:29

Дачия няма да е със сигурност, нещо от рода на Тойота Авенсис, много ми хареса и Хонда Акорд.
Искам да вметна, че аз не карам много понеже живея горе долу където работя, тъй че ако гледаме нещата от към разход на гориво, колкото и да харчи не е страшно, стига като се кача да я карам с удоволствие.

Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Мнениеот doubledTSI » Сря 05 авг 2015 20:31

Гласувах за бензинов двигател и ще ти кажа защо. Имам 1.4 tsi 122 к.с 2008г. и дизелов 1.9 105 к.с. 2009г. с по 6 ръчни скорости. Дизела е 4motion. Относно обслужването. Маслото е едно и също, което наливам и в двата двигателя. Castrol EDGE Turbo Diesel 5w -40. 3,5l. на бензина, 4.4l на дизела. Филтрите на бензина са малко по евтини от на дизела. Филтъра на купето е един и същ. Пробега за обслужване - също. Относно разхода на гориво и на двете коли наливам Maxx Motion бензин или дизел. Разлика като в пари на 100 км почти не усещам. По-голямо удоволствие ми доставя tsi-то. По-еластичен мотор позволяващ по-спортно шофиране и по-рядка смяна на предавки (1500/4500). Дизела не толкова еластичен с по-честа смяна на предавки (1800/3300). Усещам мотора по слух и мисля, че дизела над 3000 оборота си е чисто мъчение за него. 140км/ч се поддържат и от двата двигателя около 3000 оборота на 6-та. Аз лично предпочитам Tsi-то. Сравнявам САХА бензинов на Golf с BLS дизелов на Caddy 4motion

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 05 авг 2015 21:12

ако мислиш че бензина специално с директно впръскване е по-безпроблемен от дизела си в заблуда аз ти гарантирам,че дизела е по-здрав и ресурса на двигателя е в пъти по-дълъг,tsi много често не харесва нашият А95 иска поне А98 а за газ е сложно,също проблеми заложени от производителя при бензиновите не липсват не казвам не си вземай бензин той не струва,напротив двигателите са много тихи динамични и икономични,но че ще го караш 6-7 години без да ремонтираш а пък дизела ще те разори от ремонти е погрешно мислене

DragoBankov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoBankov » Сря 05 авг 2015 21:54

Шкодата е хубава!
Комби не, моята жена комби не иска, длъжен съм да се вслушам в това единствено нейно изискване.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 05 авг 2015 22:35

Стига да е обслужвана навреме,няма значение дали ще е бензин или дизел,нито пък на колко километра ще е. Така както можеш да купиш съсипан бензинов мотор на 50 000км,така можеш да купиш и дизел на 900 000,работещ прекрасно и обратното. Каквото е сътворил предишния собственик-на това ще се радваш. Колкото до посочените автомобили по-горе,да дадеш толкова пари за кола 1.8 152 коня на това купе,това не може да се отмести,пълен ТРУП на пътя. По-добре си задай въпроса кое ще ти е най-кеф да го караш.

Потребителски аватар
KKamenov
Автомобил: Golf MK5
Двигател: 1.6 FSI

Мнениеот KKamenov » Сря 05 авг 2015 22:47

Приятел, няма верен отговор на твоето колебание.

Към момента съм карал 8 различни модели коли, които 4 са бензин и 4 са дизел. От опита, които имам мога да ти дам следните съвети, които да имаш предвид.

1. Няма значение какъв е двигателя. Има боклуци от двата вида, така че избере нещо, което има душа и като го настъпиш да си проличи. За бензин TFSI, а дизел нещо над 1.6 за тези пари може да си взешем Golf 6 или Audi A3.
2. Няма как да се разминеш с евтин ремонт. Това не Голф 2, където за 50 лв може да направиш основен ремонт. Всички коли след 2005 год са със скъпи част, дори и за поддръжка.
3. Бензина и Дизела почти винаги ще вървят ръка за ръка по бензиностанциите.
4. Повечето дизели са по-шумни в купетата, а бензиновите не е оферта да ги караш на кратки разтояния <15км.

Като ти казаха колегите, твоята кола е тази, която е с запазена механика, не ръждясало купе и добре запазен интериор. Другото е до усещане :)
Успех с покупката

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 05 авг 2015 23:56

и мойте 5 ст. по темата:

Гласувах - бензин. Бензиновият мотор е по-лек, лесно се газифицира и се движи с евтино и екологично гориво. По-бързо се развърта(леки движещи се части без инерция) и доставя повече удоволствие. Не случайно спортните коли са бензинови. Новите дизели са оптимизирани и се доближават до бензиновите, но все пак нещата си стоят така. Не разбирам политиката на VW в последните години да налага дизели масово с всякакви букви и помпи. Колегата @ doubledTSI има опит и с двата мотора и е споделил опит, а опита е най-добрият съветник - послушай го :a045

Потребителски аватар
doubledTSI
Автомобил: Golf 5 1.4 TSI Caddy life 4motion
Двигател: CAXA 2008 1.9 BLS 2009

Мнениеот doubledTSI » Чет 06 авг 2015 8:33

Шкода-та е 160 к.с и ускорява до 100 км под 9 секунди. До 220 не са и проблем ако е от значение за теб. Но не очаквай нисък разход на бензин от нея. Започваш от 20лв/100км. и само 100 октана. Ако ти е много и мислиш за газова уредба, то това не е твоята кола. Имах достъп до точно такава шкода и пиша от опит.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”