Въпрос за обратен завой на път с предимство.

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за обратен завой на път с предимство.

Мнениеот Andonov » Съб 15 авг 2015 16:46

Zdravko Zankov написа:https://www.google.bg/maps/@43.222858,23.55931,3a,75y,219.01h,80.33t/data=!3m6!1e1!3m4!1sd4kLGcURrwpHZhxzEBVVbQ!2e0!7i13312!8i6656

С колегата 110afn говорим и пишем за това кръстовище.

Тук пък изобщо няма да се чакате. Имаш 3 ленти и нямате конфликтна точка.
Сега като разгледах кръстовищата ще кажа само едно - няма да се дава предимство на никой защото маневрата по правилник се извършва по най краткия път,т.е. Завиващите обратно са длъжни да продължат в лявата лена, като по този начин нямат ко фликтна точка с дясно завиващите.

П. С. Снимката с буса не засяга изобщо дискутирания въпрос, защото е кръстовище от друг тип

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 15 авг 2015 17:08

Без цитати от ЗДвП само си говорим тук. Аз скоро търсих и не намерих нищо по въпроса, което вероятно означава, че при конфликт, ще се решава според настроението на милиционера или съдията, ако се стигне до съд. Преди години имаше нещо в закона, че е забранен обратен завой, ако на светофара има отделна секция за наляво, но и това не можах да намеря сега като търсих.
Моля, ако някой намери нещо в закона по темата, нека го сподели! Защото личното мнение на който и да е от нас не струва и 5 стотинки.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Съб 15 авг 2015 17:40

Все си мисля, че трябва да има закони, а не да е според настроението на полицая. Истината е, че и той не всеки път знае как да постъпи и как да тълкува нещата.
Миналата седмица заведох синът ми на полигона да покара. По едно време дойде патрулката и почна да ни наблюдава. Сигурно се чудеха какво и как да ми направят. При положение, че не съм инструктор и колата не е учебна сигурно съм погазил закона, ама пък човешки погледнато се опитваме най-културно да направим първи стъпки

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 15 авг 2015 19:12

Ако правещия обратен завой е с Камаз значи е с предимство. Ако е с моторетка е без предимство :mhihi
Според моите доста стари спомени щом идваш от път с предимство движещите се по пътя без предимство трябва да те изчакат да влезеш в кръстовището, да си направиш маневрата и да излезеш в която посока си искаш.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 15 авг 2015 19:48

Явно обаче самата маневра "обратен завой" в тези случаи които коментираме тук е забранена или поне не е разрешена.
Като за начало е редно да знаете, че обратният завой винаги се прави наляво.
Сигнализира се с ляв мигач и за да направите маневрата, трябва да почакате останалите коли, които идват срещу вас.
Обратният завой е разрешен на кръстовища, обозначени със знак, разрешаващ обратен завой, както и на кръстовища, на които няма знак за забрана на обратния завой.
Маневрата е забранена и на кръстовища, чиято светофарна уредба сигнализира конкретно за лява, права и дясна посока. Това означава, че е разрешено да карате само във въпросните посоки, но не и назад (т.е. наобратно).

Ето http://news.plovdiv24.bg/464861.html една интересна статия с картинка по въпроса под която се е подписал Тодор Гребенаров, него време началник на ОДМВР Пловдив

От статията се разбира, че няма точно описана такава ситуация в закон, а се определя с наредба за всяко кръстовище

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Съб 15 авг 2015 20:04

Доколкото помня , на всяко кръстовище имаш право на обратен завой, стига да не го забранява знак. За мен отговора е един. Ти си на главен път и правиш обратен завой и оставаш на главния път. Оня другия ти е лявостоящ без значение дали той има стоп или не. Ти на него си дясностоящ и си на главен път.
Съвсем отделен е въпроса, че той не винаги може да разбере ти с левия мигач просто завиваш наляво ли или правиш обратен завой. Но пък в закона и това е уредено, щото се казваше, че този без предимство трябва да изчака този с предимство да завърши маневрата си

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 15 авг 2015 20:16

Я и аз да попитам нещо - следната ситуаця. Жълтият път е с предимство. Сините са без предимство. Тоя дето идва от дясно има знак стоп, тоя от долу - има знак за път без предимство. Та кой от двамата по синият път реално е с предимство?

Обикновенно никой не спира да изчака тия от дясно дето са със стоп, ама не знам как е регламентирана тази сутиаця в правилника... И точно защото не знам знака СТОП да означава че си с по-малко предимство от тия с триъгълният червен знак си мисля, че тоя на стопа само трябва да спре, но иначе е с предимство пред тия идващи от долу.
Прикачени файлове
p.JPG
p.JPG (4.81 KиБ) Видяна 1962 пъти

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 15 авг 2015 20:22

Колега, трябва да си припомниш правилника явно. Тоя със СТОП си чака, нищо, че е дясностоящ. Ако и двамата имат СТОП, то тогава тоя отдясно е с предимство. Но в описаната от теб ситуация - не е така.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 15 авг 2015 20:24

Стефане, би ли ни припомнил правилника с цитат и/или член?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 15 авг 2015 20:26

Разбира се, защо не:
1. На кръстовище първото, което се гледа е регулировчик.
2. Ако липсва такъв се гледа светофар.
3. Ако липсва светофар се гледат знаците
4. Ако липсват знаците или са равнопоставени - важи правилото за дясностоящия.
Имам такива спомени, беше преди цели 15 години...
http://www.karamlesno.com/Materiali/5.pdf
[quote][/Раздел XI.
Преминаване през кръстовище

Чл. 47. Водач на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.

Чл. 49. Водач на пътно превозно средство, което излиза от земен път на път с настилка, е длъжен да пропусне движещите се по пътя с настилка пътни превозни средства и пешеходци.

Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.

Чл. 50а. (Нов – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.
quote]

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Съб 15 авг 2015 20:47

brum написа:... И точно защото не знам знака СТОП да означава че си с по-малко предимство от тия с триъгълният червен знак си мисля, че тоя на стопа само трябва да спре, но иначе е с предимство пред тия идващи от долу.

Е точно тук си в грешка. Точно знака СТОП означава, че си с по-малко предимство пред тези със знак ПРЕСИЧАНЕ НА ПЪТ С ПРЕДИМСТВО!!!!
На знак №36 /СТОП/ спираш задължително!!!/по правилник/, а на знак №1/ПРЕСИЧАНЕ НА ПЪТ С ПРЕДИМСТВО/ само намаляваш и ако не се налага да спреш продължаваш. Това го цитирам по спомен от преди 33г, когато съм взел свидетелство за управление на МПС, Ако има промени в правилника по този въпрос поправете ме/ама май няма такива/

Последна промяна от _B4_ на Чет 10 сеп 2015 9:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 15 авг 2015 20:52

[quote="110afn"][/quote]
    Явно нищо не помниш или просто съзнателно заблуждаваш колегите :screwy

myrshavija
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 15 авг 2015 20:55

stefan4o написа:Тоя със СТОП си чака, нищо, че е дясностоящ.
    За това твърдение не прочетох нищо в цитираните от теб части от закона/правилника. Разликата между Б1 и Б2 е дали трябва да спреш или не. И в двата случая пропускаш движещите се по пътя с предимство, но това не променя равнозначността на пътищата с Б1 и Б2 - и двата са без предимство и "печели" дясностоящият. Разбира се, това е само моето мнение и понеже в закона и правилника и по този въпрос май няма нищо конкретно, оставаме на милостта на милиционера/съдията.
    Чудих се дали да коментирам миш-маша на 110afn относно ляво-дясностаоящите на главен път ... Както се вижда от написаното от stefan4o - дясностоящ има при определяне на предимство между участници в движението, намиращи се на равнозначни пътища. Ако имам път с предимство и такъв без, то намесването на дясно и лявостоящи е ... миш-маш.

Потребителски аватар
    110afn

Мнениеот 110afn » Съб 15 авг 2015 21:03

Мършав, това кръстовище ако е регулирано като хората и двамата ще имат "стоп" и да се оправят на принципа на дясностоящия.
    И недей да искаш да ти се цитира правилник и да се правиш на разбирач, асно е, че нямаш мнение
    Ако тая тема стигне до успешен край ще се убедиш, че моя миш-маш е така

Потребителски аватар
    stefan4o
    Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 15 авг 2015 21:16

Аз лично не бих посмял да засека идваща от лявата страна на кръстовището кола, която НЯМА пред себе си знак СТОП (а аз имам). Щото после може да се окаже, че не съм спрял на СТОП като дойдат КАТ :mhihi Когато преминавам през непознато кръстовище ( на всяко едно в Стара Загора знам кой е пътят с предимство) и имам СТОП пред себе си предпочитам да изчакам всички :th_up

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”