Голф 3 - филтри за духалките в купето

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Николай_
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 - филтри за духалките в купето

Мнениеот Николай_ » Чет 27 авг 2015 10:13

Предполагам, че е обсъждано подобно нещо, но нищо.
Наложи ми се сваляне на таблото, вече е окачено, и тъкмо закачам останалите неща по него. Загледах отворите на въздуховодите - знам, че за там имало някакви филтри, но не съм търсил.
Първо изрязах пресован картон по размера, и лепнах на него вата за абсорбатор, да пробвам. Пасна си добре, но ми се стори, че ще е по-добре стойката за филтъра да "обгръща" самата крайна част на въздуховода (примерно тези до прозорците) и почнах да се чудя от какво и как да го изпълня за проба. Е, хрумна ми "гениалната" идея да не си усложнявам живота, а просто да изрежа по голямо парче от ватата, да го сложа на отвора на въздуховода в самото табло, след което да натисна крайната част с решетките. Сега ватата обира луфтовете между двете части, и би трябвало да предотврати някакви евентуални тракания от там.
Въпросът ми е има ли нужда от подобен филтър, има ли някакви минуси, откъм сила на въздушната струя примерно, или нещо друго, за което не се сещам? :gruebel
Под кората за чистачките така или иначе ще си има стойка с филтър за входящия въздух, без нея няма как.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 - филтри за духалките в купето

Мнениеот myrshavija » Чет 27 авг 2015 10:19

Ватата със сигурност ще намали дебита на въздух.
Имам два въпроса:
- Един филтър се слага за да спре преминаването на ... какво е това, което искаш да спреш в твоя случай?
- Колко лесно и често ще се сменят тези филтри?

Николай_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Николай_ » Чет 27 авг 2015 10:33

Едва ли филтърът на входящия въздух спира всичко на 100%. А и иначе защо немецът го е предвидил?
Отделно от това - домързя ме да чистя въздуховодите, които са закачени на самото табло - а там със сигурност ще има прахоляк и мизерии.
При подобно изпълнение смяната им ще си иска разглобяване, така е - но не времеемко и трудоемко.
Чудя се просто има ли смисъл от подобно изпълнение, затова пуснах и темата. Шото ако плюсът е единствено обиране на луфтовете между отделните части и предотвратяване на някакво евентуално тракане от там - това може лесно да се изпълни и по-друг начин.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 27 авг 2015 11:33

Николай_ написа:Едва ли филтърът на входящия въздух спира всичко на 100%. А и иначе защо немецът го е предвидил?
Ако ще разсъждаваме по този глупав начин, ето ти отговор в същия стил: "Ако е било нужно да има повече филтри, немецът е щял да ги предвиди."

Като си отговориш на въпроса какво искаш да постигнеш, ще си отговорил на въпроса дали има смисъл.

Николай_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Николай_ » Чет 27 авг 2015 20:34

Ако вместо да реагираш по този начин четеше какво се пита, предполагам щеше да разбереш, че питам защо според мен немецът е предвидил поставянето на филтри и на духалките, а не защо е предвидил слагането на кутия с филтър под кората на чистачките.
А че е по-вероятно да пропуснеш да предвидиш нещо, отколкото да го предвидиш погрешно - май е факт.
Конкретно на въпроса - на теория има смисъл от такива филтри. Но не съм фен аз на максимата - абе слагам го да го има, дори и да не работи. Затова е и въпросът ми.

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Чет 27 авг 2015 20:55

Ники, от изчетеното по форума и разни други сайтове, не сме срещали инфо за филтри в духалките...
Има клапи, фабрично облепени с дунапрен, които с времето се "сдухват". Други колеги облепят кой с дунапрен, кой с ламаринки... има доста изписано в темите за Парно голф 3... Но тези клапи вършат работа когато са в затворено положение, да не духа например в лицето, когато си сложил врътката в положение да духа в краката или на стъклото отпред...
Ако се сложат такива филтри в духалките след/преди клапите, то те ще спират донякъде въздушната струя и няма да духа нормално, което очакваме.
Миро е прав, като задава такива въпроси, кара ни да помислим малко, да се поинтересуваме не само от мненията във форума...

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 27 авг 2015 22:36

Карай си с ориг. филтър дето е под чистачките и не се занимавай с друго-така е най-добре според мен.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 28 авг 2015 5:51

Николай_ написа:Ако вместо да реагираш по този начин четеше какво се пита, предполагам щеше да разбереш, че питам защо според мен немецът е предвидил поставянето на филтри и на духалките, а не защо е предвидил слагането на кутия с филтър под кората на чистачките.
Ако вместо ТИ да реагираш по този начин, беше отговорил ясно на въпроса ми какво искаш да постигнеш с тази доработка ... Щеше да ти е ясно и на теб самия дали има смисъл или не.
И би ли дал някакви материали за предвидените филтри за духалките? Парт-номера, магазин където продават?

Николай_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Николай_ » Пет 28 авг 2015 8:22

Както си казах в началото - не съм търсил подобни филтри. Щом казвате, че няма - явно съм срещал информация за подобни филтри при друга марка. Самият начин на свързване на трите клапи с въздуховодите от таблото, челно срещу водач и пасажер при голф (ляво, дясно, над музиката), също ме водят до впечатлението, че е предвидено нещо за там.
Смисълът на теория си го казах - обиране на частиците, които филтърът на купето не може да спре. Смяната едва ли би трябвало да е по-честа от смяната на самия филтър за входящ въздух.
Както и да е, като направя планките за закрепяне на мотора на парното ще покарам известно време с поставените филтри, така и така съм ги сложим за пробата, после и без тях.
Благодаря за отговорите

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 28 авг 2015 9:03

Николай_ написа: обиране на частиците, които филтърът на купето не може да спре.
Ако смяташ, че филтърът на купето не е достатъчно ефективен, би било по-добре да го замениш или модифицираш по подходящ според теб начин. Това е моето мнение.
Поставянето на допълнителни филтри само на част от изходите на въздуховодите в купето - тези срещу водача и пасажера отпред - без да има филтри на останалите - в краката и към челното стъкло - би довело единствено до намаляване на дебита от тези изходи и НИЩО друго.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 28 авг 2015 10:04

Кажи ми някой модел на произволна автомобилна компания, която слага такива филтри на духалките през тези години....Мнооого ми е интересно.
Тоя дунапрен, който се рони е вид изолация между самите духалки и въздуховодите. Нямат за цел да спират боклуци. Изчисти си добре въздуховодите и цялата кутия на парното с Меглио. Сложи си качествен филтър на купето преди вентилатора и го сменяй често. Всичко друго което мислиш да направиш е абсолютно ненужно упражнение !

Николай_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Николай_ » Пет 28 авг 2015 18:40

myrshavija написа:
Николай_ написа:
Поставянето на допълнителни филтри само на част от изходите на въздуховодите в купето - тези срещу водача и пасажера отпред - без да има филтри на останалите - в краката и към челното стъкло - би довело единствено до намаляване на дебита от тези изходи и НИЩО друго.

Заради подобни съмнения зададох въпроса си. А след като трима, а последствие - четирима човека ми казват - няма смисъл - разкарах ги.
vucata, на някои нисани мисля съм виждал част от въздуховодите да са с мрежичка и филтър.
Кутията на парното е изчистена - то таблото бе свалено за да насадя климатик. Не съм чистил обаче въздуховодите, положени в таблото, че беше станало късно и откровено си ме примързя :redface А допреди това бях с онази мрежа против врабци и щъркели, та при всички положения ще има прахолях колкото си искаш там. То тепърва ще търся кутия, а после и филтър, че голфът, от който свалих инсталацията също нямаше.
Още веднъж благодаря за мненията

Върни се в “Направи си сам!”