Колко ток плащате?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Re: Колко ток плащате?

Мнениеот gergeto » Пон 28 сеп 2015 11:56

drotomir написа:Зимата работят 2 от 3 климатика в апартамента нон стоп , ползва се и сушилнята за дрехи поради факта че дрехите съхнат трудно , като за това плащам от 150 лева до към 180 лева според това колко е студено навън.
За мен в момента най евтиното отопление е на ток с добър климатик.

Не исках да споменавам цифри ,но ще кажа -платих навремето за това ''Мицубиши-хиперинвертор''2400лв.с монтажа.
При такава цена би трябвало да се очаква ,че тая машина е една от най-добрите на пазара...Да ,ама не:най-ниска зимна сметка -220лв,иначе ''спокойно''удрям 280-300лв.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 28 сеп 2015 12:01

За ниска сметка на ток имат вина няколко фактора. Освен ефективно отопление, трябва да има и ефективна изолация...

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 28 сеп 2015 13:24

stefan4o написа:За ниска сметка на ток имат вина няколко фактора. Освен ефективно отопление, трябва да има и ефективна изолация...

Естествено,че на първо място се прави изолация и дограма,чак тогава си ''подреждаме къщичките''.Абе има нещо гнило в сметките ама...не мога да го ''хвана'' :deal

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 28 сеп 2015 17:07

Не исках да споменавам цифри ,но ще кажа -платих навремето за това ''Мицубиши-хиперинвертор''2400лв.с монтажа.
При такава цена би трябвало да се очаква ,че тая машина е една от най-добрите на пазара...Да ,ама не:най-ниска зимна сметка -220лв,иначе ''спокойно''удрям 280-300лв.

Не казваш обаче какво площ отопляш/опитваш да отопляш/ с този климатик.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 28 сеп 2015 19:22

mely написа:Не казваш обаче какво площ отопляш/опитваш да отопляш/ с този климатик.

Една стая с изложение изток/юг и размери 5/4м..климатика е 12-ка,макар че с тези размери и изложение и 9-ка би ми вършила работа,но все пак се отваря вратата към коридора,който не е голям(около 12кв.).Стаята на синът ми е с конвектор,който се вкл. изключително рядко .В стаята е почти през цялата зима около 15град(изолацията помага),синът ми е спортист и казва че това му била най-подходящата темп.с най-оптим.количество кислород и т.н.В кухнята се вкл. 2-3ч. вечер една ''духалка'',но не на максимум.
За момента обаче по са ми ''интересни'' летните ми сметки,особенно като чета на колегите от цяла БГ,които се включиха в темата.Ако поне летните ми бяха ''по-нормални'' бих бил що-годе доволен от средногодишната си сметка,ама цяля година да не мога да падна под 100лв/мес.-доста ми се вижда. :screwy

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 28 сеп 2015 21:29

Някой да не цуца от твоя електромер :Mr Green Fun

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 28 сеп 2015 21:38

stefan4o написа:Някой да не цуца от твоя електромер :Mr Green Fun

Не бе човек,2 пъти сме проверявали с енергото,сам съм на етажа,2 пъти електромер сменяхме...Цифра пари дадох последните години да си подменя уредите с кл.А, няма и няма като са ме нарочили за ''донор''...

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 28 сеп 2015 22:52

Eлектромерите отчитат много точно колега, не може да е от това. Бабата живее самичка в голям апартамент, отоплява се на климатик и вечер отваря коридора и на края на коридора още една стая да се топли, и то стаята е 7 метра на 6, гиганстка е и е заедно с бокс, коридора е едно 5 метра и другата стая е 4 на 3, смятай, че тоя климатик не може да изгаси и работи цяла вечер, как не е изгорял незнам, значи LG са яка марка! Бойлер 80 литра нон стоп, готвене от време на време + фурна може би на седмицата 1 път, телевизор, хладилник с два компресора, лампите и не са икономични, напротив, всички са по 100W и зимата достига и 250 лв. И на нея летните са 100 лв. като климатик пуска само като стане за умиране от пек. Според мен си е нормално толко пари. Ние в нашия апартамент с малко дете лятото сме по 50 лв има няма, боилер 80 литра нон стоп, два лаптопа, един от които почти нон стоп, всички лампи са икономични, не използваме печка тук, жена ми готви долу на газовия котлон на дядо и. На дърва сме зимата и от там пестим много!

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 29 сеп 2015 8:20

Не може да е нормално ...офф омръзна ми да го пиша 130 кв2 4 членно семейство -от 30 дни в месеца я се събират 5 да няма никой у дома през деня - 3 климатика/единия дърта Осака другите ДАЙКИН/ ,съдомияна минимум през вечер,бойлер -автоматизиран и включва през нощта,пералня ЛАМПИ -LED/почти навсякъде,и нормалните за домакинството хладилник ,печко и т.н
Лято/климатиците вървят поне 2-та/ най висока сметка 80 лв
Зимата /не се гасят климатици а само се намалят през ноща / досега 180 -200 лв най - висока сметка

Някой те смучее.Енергото ги интересува само преди електромера ,зад него -НЕ.Така че вземи си поиграй - изключвай целия апартамент и гледай тоз електромер ....

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Вто 29 сеп 2015 8:45

Отоплявам се с климатик, печката не ми е от най-новите, но другите уреди са с висок енергиен клас и зимата плащам между 80 лв. - 90 лв. Лятото максимум 50 лв. От тази година съм с още един климати и нова дограма и се надявам да няма голяма разлика, но ще видим.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Вто 29 сеп 2015 8:53

Последната ми сметка е 68 лв и нещо - още не съм я платил... :mhihi
Климатици нямам, бойлер, хладилник и пералня. Готвим на газ, фурна пускаме рядко. Настолният компютър на сина бичи денонощно. Зимата съм стигал до 120 лв, защото се топлим на дърва, но синът е с маслен радиатор, който се пуска вечер за 2, 3 часа.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Вто 29 сеп 2015 10:06

Pet_rov, точно същото е при мен с тази разлика, че сме на природен газ и нямаме бойлер, но фурната се ползва доста често, както и пералня и съдомиялна.
Аз направо се учудвам на ниските сметки на някои посочени по-горе. Тия климатици да не са "перпетум мобилета" :mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 29 сеп 2015 13:44

семейство с малко дете
няма бойлери, не се отопляваме на ток, навсякъде са енергоспестяващи крушки.
климатика, миялната, пералнята (и ютията) въртят почти всеки ден. Фурната по-рядко.
80 лв сметка ток за последния месец.
(честно казано множко ми се вижда)

btw бях чел че разни зарядни и тн адаптери смучат ток, като са включени, дори без да зареждат (ние такива имаме много)

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Вто 29 сеп 2015 16:34

Лятото 25-40лв ток
Малък двустаен, двама човека
Всичко е на ток
Лед крушки
Сега за 2 месеца платих 75лв

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Вто 29 сеп 2015 18:50

lrlmodo написа:Лятото 25-40лв ток
Малък двустаен, двама човека
Всичко е на ток
Лед крушки
Сега за 2 месеца платих 75лв

Да не би да се къпете веднъж седмично , с тая ниска сметка , или сте лекували електромера а.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”