Свястна автоаптечка
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Свястна автоаптечка
Трябва да си подновя аптечката, че сегашната е от 7+ години. За пред КАТ може да става, но ако се наложи да ползвам нещо не мисля, че е на ниво. Продават ли някъде по-прилични или навсякъде са една стока?
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Re: Свястна аптечка
В Лидъл от време на време пускат автоаптечки, аз имам такава, но не съм я отварял да видя какво съдържа. Доколкото знам има марли, бинтове и лепенки. Спирт, йод и разни други май няма.
Иначе ТОВА излиза на първо място в Гоогле.
Иначе ТОВА излиза на първо място в Гоогле.

- Rat Fink
- Автомобил:
- Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI
Ако иска да събере всичко описано и необходимо проформа аптечките не го събират. Аз моята я пълних в една от средните прозрачни кутии с капак. Но има всичко даже две големи триъгълни кърпи, бинтове, марки, превръзки, ножици, лепенки, анкерпласт, разни хапчета за спешни нужди, йодасепт и др.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Като пари колко излиза в аптеката да си купиш всичко необходимо?
- Rat Fink
- Автомобил:
По мой спомени - за плата за триъгълните кърпи дадох -5лв, бинтове + всички марли + лепенки над 20лв. Другите неща още около 20лв без кутията. Това грубо. Ще я щракна тези дни за показно DIY ама нема се пуашите, щото няма вид 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Свястна автоаптечка
Ето какво гласи наредбата:
Чл. 1. (1) Аптечките на движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства съдържат:
1. еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) - 1 брой;
2. марлен бинт, 5 см/5 м - 2 броя;
3. марлен бинт, 8 см/5 м - 2 броя;
4. марлен бинт, 10 см/5 м - 2 броя;
5. пакет медицински памук, 25 г - 1 брой;
6. стерилни превръзки за повърхностни рани, 10 см/10 см - 4 броя;
7. стерилни превръзки за повърхностни рани, 40 см/60 см - 1 брой;
8. пластири за рани, 3 см/6 см x 4 броя - 2 броя опаковки;
9. адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, 2,5 см/2,5 м - 1 брой;
10. триъгълна кърпа, 96 см/96 см/136 см - 2 броя;
11. стерилни полиетиленови ръкавици, голям размер - 2 чифта;
12. разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл;
13. безопасни игли - 6 броя;
14. ножица с тъпи върхове - 1 брой;
15. уред за обдишване - 1 брой.
(2) Всички медицински изделия, посочени в ал. 1, следва да са в срок на годност.
Почти съм сигурен, че голям част от автоаптечките, които се продават, не съдържат всичко изброено.
П.П. Намерих сайт, в който аптечките на Медика, които съдържат всичко по наредбата са по 14.60 лв.
Чл. 1. (1) Аптечките на движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства съдържат:
1. еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) - 1 брой;
2. марлен бинт, 5 см/5 м - 2 броя;
3. марлен бинт, 8 см/5 м - 2 броя;
4. марлен бинт, 10 см/5 м - 2 броя;
5. пакет медицински памук, 25 г - 1 брой;
6. стерилни превръзки за повърхностни рани, 10 см/10 см - 4 броя;
7. стерилни превръзки за повърхностни рани, 40 см/60 см - 1 брой;
8. пластири за рани, 3 см/6 см x 4 броя - 2 броя опаковки;
9. адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, 2,5 см/2,5 м - 1 брой;
10. триъгълна кърпа, 96 см/96 см/136 см - 2 броя;
11. стерилни полиетиленови ръкавици, голям размер - 2 чифта;
12. разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл;
13. безопасни игли - 6 броя;
14. ножица с тъпи върхове - 1 брой;
15. уред за обдишване - 1 брой.
(2) Всички медицински изделия, посочени в ал. 1, следва да са в срок на годност.
Почти съм сигурен, че голям част от автоаптечките, които се продават, не съдържат всичко изброено.
П.П. Намерих сайт, в който аптечките на Медика, които съдържат всичко по наредбата са по 14.60 лв.
- Spas
- Модератор
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1800 RP
Аз питах в една аптека при познат, около 25-30 лева излизаше всичко.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Добре, не стерилните материали защо ги подменяте, като нищо не може да им стане?
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Примерно гумения маркуч за стягане след 4-5г ще вземе да се напуква и къса. И други неща едва ли издържат всяко лято на жегата.
- Rat Fink
- Автомобил:
Сметката е по-малко от колкото съм написал в предишния пост, но е над 25лв.

- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Аз също като колегата 90hp съм си събрал аптечка, и използвам оригиналния калъф на аптечка от Мерцедес 124-ка. Голям е, но събира всичко, и най-важното в него имаше оригинални и не използвани 2 чифта ножици, стоманени в уникално състояние- като нови както се казва. Наистина целият комплект излиза около 27-28 лева по спомен. Миналата година преди да замина за Германия накупих всичко ново, защото старите след като ги извадих от калъфа започнаха да се разпадат, а и срока им на годност беше до 1994та година- тоест оригиналните
. Взех всичко ново, и сега си я преместих в Мондеото.
Хубаво е, че все още има хора които държат на това

Хубаво е, че все още има хора които държат на това

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
777 написа:Примерно гумения маркуч за стягане след 4-5г ще вземе да се напуква и къса.
Говоря за бинтове, кърпи и ножици, примерно. На които нищо им няма. Явно е, че материали за подменяне има.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: 2013
Като купувах Пасата, от Автотрейд ми връчиха и една аптечка бонус. Мъдри се и досега на видно място в багажника, колкото да ми заема място, а и за пред КАТ. На дъното обаче, до резервнага гума намерих място и скътах старата оригинална аптечка от вехтото ми Венто. Немците са я направили както си трябва - бинтове, марли, кърпи, ножици и пр. Дори и цитопласта им е толкова качествен, че и след 20 години в багажник на кола, лепи по-здраво от новите в аптеките, та не съм го сменял. Само едни шишенца със спирт и кислородна вода прибавих. Така че съветът ми е сами да си направите аптечки, недейте разчита на готовите, те са само за парлама. Необходимите неща не са чак толкова много - бинтове с различна ширина, марли, цитопласт, турникет (може и самоделен),ножици. латексови ръкавици, спирт и кислородна вода и пр дреболии. Не е задължително превързочните материали да са стерилни,така и така при оказване на първа помощ няма как да спазвате стерилност. Ако не се паникьосате и направите каквото ви е по силите - берекет версин, както казват в Париж
Силно ви препоръчвам и едни малки комплектчета за помош при изкуствено дишане - съдържат едни специални канюли, коите хем ще ви улеснят, хем е по-хигиенично. Последния път като купувах струваха около 10 кинта, държа такава една джуджавка дори и в кабинета си, въпреки че там съм оборудван с амбу и кислородна бутилка, човек никога не знае. Като лекар не ви съветвам да държите вътре в аптечките на колите си лекарства. Условията не са подходящи за съхранението им, поради което дори да са в срок на годност, ефектът от тях ще е съмнителен. По-добре е, преди тръгване на дълъг път да прибавите такива неща и после да ги махнете. Ако работата ви е свързана с чести командировки с преспиване - направете си отделен несесер с подобни медикаменти от първа необходимост - обезболяващи, за температура, диария и пр. Та така!

- Rat Fink
- Автомобил:
Благодаря на доктора за подсказката, че лекарствата може да се компрометират от ниски и високи температури. Явно ще си направя допълнителен несесер за взимане. Бих помолил да споделите според вас кои са най=важните лекарства, които трябва да ни се намират.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”