Uber вече е в София

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Бихте ли използвали UBER

Да, определено
64
42%
Не, определено
27
18%
Нужна ми е повече информация
37
24%
Не съм от тук и съм за малко
25
16%

Общо гласове: 153
Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Re: Uber вече е в София

Мнениеот calm » Вто 13 окт 2015 4:27

"Колите на Uber са използвани над 200 хил. у нас пъти от 9 декември 2014 г., когато компанията стартира услугата си в София. За нас това се оказва един от най-бързо растящите пазари в региона, затова сме готови на всичко, за да продължим по този път", заяви директорът на международната експанзия на Uber Пол Факет в интервю за Investor.bg.
Приложението за споделен транспорт е било свалено от български потребители над 5 хил. пъти за тези три месеца."- копнато от статия в инвестора.
Излиза, че на ден са реализирали малко повече, но да ги закръглим на 2 200 курса.
2 200 при положение, че услугата беше нова и не толкова популярна, с 5 000 сваляния на приложението. Докато не се самоспряха все повече хора говореха за Юбер, свалянията казват са над 40 000, а колите им се увеличаваха непрекъснато. При тези обстоятелства вярвам, че са постигнали към края поне дубъл, което на фона на 10-11 000 поръчки към такситата, пак е в границите на онези 30-40% за които говорих. Е, след като вече услугата им не е достъпна, съвсем в реда на нещата е този % да се върне към такситата. А иначе лошо време през годината имаше не само тия дни, ама...

За активните колите, за това какво потребителите и шофьорите виждат на екраните си и защо визуализациите рядко имат нещо общо с реалната обстановка има изписано доста. Истината е, че само юбер знае колко и къде са колите. За начините по които шофьорите могат да манипулират приложението- също е писано.

maxpayne написа:Впрочем в момента текат срещи какви точно законови промени да се направят с цел легализирането на Uber, тъй че скоро ще тръгнат пак.

Което не е изключение, а тяхна практика в световен мащаб. Имаха достатъчно време да намерят "меките ни китки".
"Мрежовите таксиметрови оператори като доставчиците на транспортни услуги, да поемат отговорността на превозвач." Това е едно от многото изисквания към мрежовите компании подготвяни в Китай. Останалите точки са обвързани с дейноста на тези превозвачи и също ще са задължителни за изпълнение от ТМК. Промените ще бъдат направени с цел сближаване на Интернет с таксиметровия сектор. Поне така казват, а защо ще го правят... А там също провеждаха едни срещи.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 13 окт 2015 7:33

Пич, не знам защо защитаваш стара система, но ще те попитам нещо и се надявам да отговориш искрено, не само за конректния случай, но и по принцип:
Ако на теб се предлага услуга, която е по-качествена, по-чиста, по-прозрачна и по-евтина от досега съществуваща такава - ти ще я ползваш ли или ще продължиш да ползваш старата такава?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 13 окт 2015 7:37

Купища предположения и грешни сметки. Факти така и не видях, освен фактът, че има статия в Инвестор, в която пише нещо, което обаче не се знае дали е истина.

Освен да си ги боднем на капата тия "факти" не виждам за какво могат да послужат...

vasstop написа: по-чиста, по-прозрачна и по-евтина от досега
И по-незаконна. Също както и цигарите без бандерол са по-евтини.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 13 окт 2015 7:57

Vlad777 написа: И по-незаконна. Също както и цигарите без бандерол са по-евтини.
За съжаление доста от законите са измислени и приложени, за да обслужват интересите на някого, а не да гарантират равнопоставеност на гражданите... сам го знаеш.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Вто 13 окт 2015 8:45

Въпрос на време е да си хванат някой лобист, да им прокара нужния закон и да станат законни. Задължително трябва да има алтернатива, която да накара бакшишите да се замислят малко. Карат трошки на по 20 години и се мислят за черешката на сладоледа. В неделя се возих в някво такси и се молех през целия път да стигне до нас преди да се разпадне.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 13 окт 2015 10:19

vasstop, далече съм от мисълта да защитавам старата система. Тя (в БГ) не просто е "остаряла", тя е неефективна и сбъркана по начало. Ако бях хирург, а тя тумор, щях да бъда на мнение, че трябва да се изреже моментално, но не за да се замени с нов тумор.
Преди 4-5г., когато за първи път прочетох за Юбер, седях в офиса и цъкайки на компа(докато работя :Mr Green Fun) и ми попадна статия за тях. Стори ми се изключително готино това което правят- разбиват монопола, предлагат нещо ново, дават възможност на обикновените хора да го предлагат. Прецакват мазните бакшиши и техните схеми. Супер! Но не мислех, че един ден ще дойдат тук. Не се и надявах, просто бяхме прекалено далече от тях. Тогава. :icon_lol Да, сигурно бих се зарибил. В същото време, обаче, ми се отдаде възможност да навлезна в транспортния сектор (и в частност таксиметровия превоз). Постоянно развиващ се потенциал от възможности и перспективи. Това виждам аз. За съжаление, за сега, извън България. А за развитието на тази услуга са нужни приходи, които Юбер отнема и ползва не за да я развива. В този ред на мисли, бих ползвал конвенционалната услуга за да има възможност тя да се развива. Има създадени вече достатъчно механизми, чрез които да получиш качествена услуга. Пък било то и от... "бакшиш".

Vlad777, не знам какви факти търсите с myrshavija от един сектор, който 99% е в сивата икономика. НСИ там не работи, НАП също. Може да се говори само за данни, чрез които да бъде сглобен част от пъзела, даващ основа за някаква статистика, елементарна. Всички цифри които съм цитирал са извадени от статистика, която аз съм водил на база разговори водени с диспечери и шофьори. Ако имате факти, посредством с които да ги оборите- заповядайте, изложете ги. Ако са публикувани и в Държавен вестник ще е още по- добре.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 13 окт 2015 10:40

DaDiablo написа:Въпрос на време е да си хванат някой лобист, да им прокара нужния закон и да станат законни. Задължително трябва да има алтернатива, която да накара бакшишите да се замислят малко. Карат трошки на по 20 години и се мислят за черешката на сладоледа. В неделя се возих в някво такси и се молех през целия път да стигне до нас преди да се разпадне.

Лобисти... Слави Бинев- депутат, първия. Ама той май усети от къде и на къде духа вятъра. Георги Кадиев- депутат, втория. Законодател, избран от народа(това колко е вярно не знам) подкрепящ и промотиращ една изцяло незаконна услуга. Реформаторски блок- целия. Толкова намерени лобисти стигат ли?
...И защо не слезна от таксито веднага като го усети, защо въобще нае такова... пред разпад? Защо субсидира човека нехаещ за твоята сигурност, а не потърси някой който е инвестирал в сигурността, удобството и конморта ти, и по този начин да го стимулираш? В погрешна насока търсиш вината, колега.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 13 окт 2015 10:42

icoico написа:(2) Който допусне или разпореди извършването на обществен превоз на пътници без документ за платена превозна цена, се наказва с глоба или с имуществена санкция 1500 лв.

Юбер издават ли? Ако издават - значи няма проблем и неработещото такси да го издаде. Ако не издават, значи неработещото такси с нищо не е по-зле от всяка друга кола.

Потребителски аватар
calm
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 13 окт 2015 10:49

Самото плащане при Юбер е практически недоказуемо. Плащаш 20% от цената на превоза за ползване на приложението, не за самия превоз.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Вто 13 окт 2015 11:53

calm написа:
DaDiablo написа:Въпрос на време е да си хванат някой лобист, да им прокара нужния закон и да станат законни. Задължително трябва да има алтернатива, която да накара бакшишите да се замислят малко. Карат трошки на по 20 години и се мислят за черешката на сладоледа. В неделя се возих в някво такси и се молех през целия път да стигне до нас преди да се разпадне.

Лобисти... Слави Бинев- депутат, първия. Ама той май усети от къде и на къде духа вятъра. Георги Кадиев- депутат, втория. Законодател, избран от народа(това колко е вярно не знам) подкрепящ и промотиращ една изцяло незаконна услуга. Реформаторски блок- целия. Толкова намерени лобисти стигат ли?
...И защо не слезна от таксито веднага като го усети, защо въобще нае такова... пред разпад? Защо субсидира човека нехаещ за твоята сигурност, а не потърси някой който е инвестирал в сигурността, удобството и конморта ти, и по този начин да го стимулираш? В погрешна насока търсиш вината, колега.

Не слязох от таксито, защото бях чакал 20 мин и трябваше да чакам още поне 20-30. Трудно е да се хване такси (невъзможно да се поръча), когато от Арена Армеец излязат 12000 човека.

По въпроса с изброените лобисти .. май наистина предпочиташ да ползваш предположения и слухове вместо факти.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 13 окт 2015 12:56

calm написа:"Колите на Uber са използвани над 200 хил. у нас пъти от 9 декември 2014 г...
Излиза, че на ден са реализирали малко повече, но да ги закръглим на 2 200 курса.

през първите месеци услугата реално беше безплатна. А имам 2 сваляния на приложението и 2-3 курса, за които не съм платил нищо. Жена ми е с 1 download и също 2-3 курса.
след справка с една конректна кристална топка, само една от големите такси компании за съшият период е имала няколко пъти повече поръчки. Това са най-силните месеци в годината.
Дори ако цифрите не са завишени, делът им се приравнява на нещо едноцифрено. Което пак не е малко.

Лобизмът е легална практика, ако самият лобист си признае. Лошо няма.
Иначе някои познати в нета точно по тази тема са по-активни от обикновено :) Лошо няма.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 13 окт 2015 13:08

calm написа:В този ред на мисли, бих ползвал конвенционалната услуга за да има възможност тя да се развива. Има създадени вече достатъчно механизми, чрез които да получиш качествена услуга. Пък било то и от... "бакшиш".

Само да попитам, таксиметровата услуга как точно се разви последните 10-15 години, през които имаше шанс да се развие необезпокоявана? Наблюдаваме увеличаване на клиентската удовлетвореност или...?

Впрочем 200 000 пътувания за около 270 дни (9 месеца) прави към 740 пътувания на ден, а не 2200. Като аз съм много скептичен към тези числа като цяло.

Една интересна статия по темата по повод направените вече предложения за промяна на закона, които бързо минаха на първо четене:
Шофьорите на таксиметровите компании вече ще трябва да са наети от фирми и ще трябва да спрат да возят за “собствена сметка”. Най-просто са го обяснили колегите от Клуб Z в публикацията “Страх тресе големите такси компании: Съсипват ни”:

“Ако се чудите, какво толкова скандално има в случая, то това е малко трудно за обяснение за хора, работещи на трудов договор, внасящи данъци и осигуровки в хазната. Просто досега за огромната част от таксиметровите автомобили тези неща не съществуват. Законът позволяваше таксиметровата услуга да се извършва както от фирми превозвачи, така и от "водачи от името на превозвача, но за своя сметка".

Това означава, че като клиентът се качва в жълта кола с логото и стикерите на някоя от най-големите компании, които непрекъснато се оплакват от фирми имитатори, вие всъщност попадате в колата на фирма, за чието съществуване изобщо не предполагате. Иде реч за всевъзможни еднолични търговци, повечето от които са регистрирали десетки и стотици жълти коли на един и същ адрес. Основно в циганските гета. Там уж се отчитат и приходите от таксиметровите апарати, но в крайна сметка в държавната хазна не влиза нищо.

http://hicomm.bg/komentar/taksitata-iskat-uber-da-spazva-zakona-no-ne-i-te-komentar.html

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 13 окт 2015 13:22

maxpayne написа:
Впрочем 200 000 пътувания за около 270 дни (9 месеца) прави към 740 пътувания на ден, а не 2200. Като аз съм много скептичен към тези числа като цяло.

200 000 са били за 3 месеца, не за 9

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Вто 13 окт 2015 20:19

maxpayne написа:...

Една интересна статия по темата по повод направените вече предложения за промяна на закона, които бързо минаха на първо четене:
...

http://hicomm.bg/komentar/taksitata-iskat-uber-da-spazva-zakona-no-ne-i-te-komentar.html[/quote]
Точно това имах предвид по-нагоре в темата. Бакшишите много искат всички, коитп са има някакъв вид конкуренция да са законни...наистина много удобно. Честно казано не знам точно какво иска да ни убеди calm, за мен лично е очевидно, че таксиметровите услуги свалиха качеството в последните години (а не обратното, както се опитват да ни убедят). Пример-в статията горе. Дори и шефовете на фирмите си признават, че не могат да упражняват контрол върху хората си. И същите тези хора скачат против UBER, щот те не били сигурни????? What The Fuck бре хора.... Който иска да ми се сърди, ама от бакшишите нищо не става...ама нищо

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Съб 17 окт 2015 12:35

Върни се в “ОФФ-Топик - други”