Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Golf_Gogo
Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB

Re: Какъв климатик да избера? От какъв сте доволни?

Мнениеот Golf_Gogo » Сря 14 окт 2015 8:04

Bai Sando написа:Последно от Хитачи,Тошиба и Дайкин,кой е най?
Говорим за климатици до 1000 лв.
Заинтригувахте ме с тоя Дайкин,сега пък не бил японски,бил чешки и т.н. :biggrin
Интересува ме да не се плаши от студа и да е горе-долу тих,понеже ще се ползва за спалня.
До края на седмицата трябва да реша къде да инвестирам 1000 лв.В дърва и въглища или в клима :Mr Green Fun

За Хитачито мога да кажа, че е доста тих - има нощен режим, който си върши перфектно работата. На минусови температури също държи, но при много ниска температура (-10 и надолу), ако не е работил два-три дни вижда зор да затопли ... поне едно час му трябва до като стопли стаята. Но имай предвид, че като ги купувах се спрях на високият им клас, та тези впечатления не са от ценовия ти таргет. В този ред на мисли - климатик не се купува всеки ден и моето мнение е че си струва инвестицията в нещо от високият клас. Едно че гарантирано ще върши работа, второ, че качеството ще е друго (поне така си мисля) и трето - с годините ще избиеш инвестицията от сметките за ток и евентуално от спестени пари за ремонти.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 14 окт 2015 11:42

От над 8 години съм с ''Митсубиши'' на Хеви Индъстри,не е спирал и не се е ''шашкал'' и на минус 25гр.Абсолютно тих ,и вътрешно и външно тяло.От по-скъпите модели е,но мой приятел е с две ''Мицубиши'' от горе -долу на цена ,която търси колегата и досега е много доволен.Третия му климатик е Панасоник(Мала азия)-досега 2 пъти му е правил дребни проблеми.И трите му климатика са около 10 годишни и като цяло е доволен от тях.

Bai Sando написа:Последно от Хитачи,Тошиба и Дайкин,кой е най?

Според мен и трите са добри,нататък си е на късмет.Вземай тоя ,който на теб ти хареса,щото с толкова различни мнения ,да не стане накрая както казва народа:''Много баби-хилаво бебе'' :th_up

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 14 окт 2015 11:44

Това за високия клас е до един момент - примерно 12ка Фуджитсу за 1200лв или хиперинвертор за 2 бона, като първото харчи 50лв на месец и работи 4 месеца в годината колко да спестиш от тока... По-скоро трябва да е добре оразмерен, да не се окаже че е евтин, но не топли както трябва.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 14 окт 2015 12:54

У нас климатикът работи от края на Септември, до средата-края на Април.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 14 окт 2015 14:17

theultimate написа:Това за високия клас е до един момент - примерно 12ка Фуджитсу за 1200лв или хиперинвертор за 2 бона, като първото харчи 50лв на месец и работи 4 месеца в годината колко да спестиш от тока... По-скоро трябва да е добре оразмерен, да не се окаже че е евтин, но не топли както трябва.

Абе незнам,и моят е хиперинвертор ,ама сметките за ток все са си ''цифра''пари,но това е друга тема.
С две думи -удари ли големия студ ,на ток ли си -брадва...Тъй че според мен като си избираме климатик най-важното е да се представя добре при ''екстремни''температури,чак тогава се оглеждат възможностите за евентуална икономия.Поне аз така мисля.А между другото климатика достига максимален КПД,когато не се изключва всеки ден,особенно при ниски външни температури.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 14 окт 2015 16:30

gergeto написа:Абе незнам,и моят е хиперинвертор ,ама сметките за ток все са си ''цифра''пари,но това е друга тема.
.....А между другото климатика достига максимален КПД,когато не се изключва всеки ден,особенно при ниски външни температури.

Така е, КПД-то си е КаПеДе, но токът е с пари. Ако ме няма вкъщи от ранна сутрин до вечерта, не бих го оставил да топли напразно :biggrin . Какво като постигна някакво КПД (и в това се съмнявам) след като ще платя повече пари, защото загубите на топлина от стаята навън са пропорционални на разликата в температурата. Сега някой ще каже: "... аз имам двойна и тройна изолация, перфектна, платинена дограма ..." - ами тогава като спреш климатика, температурата няма да падне изобщо :icon_lol .

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Сря 14 окт 2015 16:54

Това да се спира климатика като няма никой, е най голямата грешка, аз като съм на работа го намалям на 18-20 градуса, зависи от външната температура, ако е студено навън го оставям на 20, то така или иначе от загубите в стаята ще е 18 гр.

И на мен ми се струваше нелогично това да нещо да харчи ток докато ме няма, но направих един експеримент, засичах електромера като излизах сутрин и като се прибирам вечер, за да хвана долу горе колко гори климатика докато е на 18 гр, и го засичах колко ще изхарчи на 23, докато си легна, след това го спирах за през деня, и засякох електромера като се върнах колко ще изхарчи климатика за да затопли стаята и докато си легна, оказа се че за 1-2 часа докато се опитва да затопли стаята набуха повече киловати отколко беше изхарчил преди това за цял ден, да не говорим че като се върнах в стаята беше ледена епоха, друго си е дори да е на 18 гр. оставен!

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 14 окт 2015 17:41

Дайкина днес го видях и чух в магазина и се спрях на него.
Продавача като чу че е за спалня,направо ми препоръча него.Даже в магазина бяха сложили такъв и не се чуваше,че работи.Имаха и от новата марка Cree или Gree или както му беше там името и ми каза,че не стрували и били много шумни.
За 1000 лв ми дават 12-ка Дайкин с монтажа.Утре мисля да го капарирам и да видим какво ще се случи като застудее :biggrin

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 14 окт 2015 18:07

Bai Sando написа:Дайкина днес го видях и чух в магазина и се спрях на него.
Продавача като чу че е за спалня,направо ми препоръча него.Даже в магазина бяха сложили такъв и не се чуваше,че работи.Имаха и от новата марка Cree или Gree или както му беше там името и ми каза,че не стрували и били много шумни.
За 1000 лв ми дават 12-ка Дайкин с монтажа.Утре мисля да го капарирам и да видим какво ще се случи като застудее :biggrin

А стига бе 12 ка за 1000 лв.Вземи и на мене.Да не си в грешка.Да не е конвенционален.При вносителя цената на най евтината 12 ка е 1110 без монтаж.Странно

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 14 окт 2015 18:12

milmar написа:Така е, КПД-то си е КаПеДе, но токът е с пари. Ако ме няма вкъщи от ранна сутрин до вечерта, не бих го оставил да топли напразно . Какво като постигна някакво КПД (и в това се съмнявам) след като ще платя повече пари,

Aми ако те няма вкъщи от ранна утрин,когато нощните температури паднат до минус 18 примерно,а през деня се ''стопля'' до минус 15 и имаш такива загуби на топлина навън ,както казваш -колко и на каква мощност трябва да работи тоя климатик за да ти направи стаята от 5гр.до 18гр.,а за 20 и нагоре не говоря.
Елементарна физика -колкото по студени въздушни маси има в стаята толкова по -трудно ще навакса климатика ,защото е разположен в горната половина на стаята,а студените възд. маси са по -тежки и ''падат''в долната половина на помещнието.
Бая трябва да лашка тая машина на пълна мощност за да ''загрее'' тия студ. възд. маси и да ги''качи'' нагоре за да усетиш зададената от теб температура от ''глава до пети''По-добре както казва колегата го намалявай на минимум ,като те няма .Пък то си е твоя работа де.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 14 окт 2015 18:15

Критикувахте КОП на Gree, а вижте колко е на тоя Дайкин - консумира 0.95кВ, а топлоотдава 3.5.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 14 окт 2015 18:41

gergeto написа:Елементарна физика

Според физиката дето я пише в дебелите учебници, сметката ти ще е значително по-ниска, ако си изключваш климатика докато те няма в къщи.
Топлите и студените въздушни маси недей да ги мислиш.
Ако искаш да ти е топло като си влезеш вкъщи в 17ч предполагам, че можеш да си нагласиш климатика да се включи в 16 и 30ч.
ПП Колкото е по-студено вкъщи, толкова "КПДто" е по- високо. Пак от дебелите учебници по физика.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Сря 14 окт 2015 18:52

stefan4o написа:Критикувахте КОП на Gree, а вижте колко е на тоя Дайкин - консумира 0.95кВ, а топлоотдава 3.5.

Това е нормално , по големите машини винаги имат по нисък КОП , затова и взех 25-цата на дайкин която има КОП 4 при 2.8 киловата номинална мощност , с покачване на мощноста на компресора копа пада, затова един слаб климатик харчи повече защото работи на максимума си с нисък коп а не около номинала си с висок коп.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 14 окт 2015 19:05

като ги гледам тези климатици които хвалите по 600лв се чудя дали да не си купя направо 2...
какво ще кажете за този модел , някой ползва ли такъв
http://www.technomarket.bg/products/09135080/hitachi-ras-rac-e14hb
също бих се радвал за Бургас ако някой сподели фирма от която е доволен

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”