Радиоактивни ли са мониторите?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Радиоактивни ли са мониторите?

Мнениеот Даскала™ » Сря 31 яну 2007 21:52

Понеже има тема по колко часа се застоявате пред компютрите искам да попитам радиоактивни ли са мониторите и по-точно CRT,защото съм чул че TFT и LCD били с течни кристали и само светели,докато при CRT начина на възпроизвеждане бил чрез лъчи и някои от тях отивали в човека?Та кажете си мнението :roll:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 31 яну 2007 21:54

Малко. Бачкам на CRT от мноооооого време и не съм почнал да светя в тъмното още. :lol: Даже и очите са ми на 6. :wink:
Виж от LCD може и да ослепея особено ако не му се виждат добре цветовете. :lol:

Последна промяна от black` на Сря 31 яну 2007 21:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Сря 31 яну 2007 21:54

Има някакво вредно лъчение 100%, но то може да те притеснява колкото и това, че ако караш на чай и маруля ще живееш повече от на пържоли и кюфтета. :roll:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Радиоактивни ли са мониторите?

Мнениеот didoriginal » Сря 31 яну 2007 21:54

Даскала написа:Понеже има тема по колко часа се застоявате пред компютрите искам да попитам радиоактивни ли са мониторите и по-точно CRT,защото съм чул че TFT и LCD били с течни кристали и само светели,докато при CRT начина на възпроизвеждане бил чрез лъчи и някои от тях отивали в човека?Та кажете си мнението :roll:

CRT-тата имат рентгеново лъчение, докато при LCD-тата луминисцентната лампа излъчва и лъчи от UV спектъра т.е. прекаленото висене и пред двата вида монитори е вредно! ;)

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Сря 31 яну 2007 21:56

didoriginal написа:т.е. прекаленото висене и пред двата вида монитори е вредно! ;)

За TFT нищо не каза :roll:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Сря 31 яну 2007 21:57

Даскала написа:
didoriginal написа:т.е. прекаленото висене и пред двата вида монитори е вредно! ;)

Под LCD визирам TFT-тата! ;)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 31 яну 2007 21:57

TFT LCD :wink: То едно и също :wink:

Последна промяна от black` на Сря 31 яну 2007 21:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 31 яну 2007 21:57

Цитат:
Първоначално публикувано от dochodochodocho
LCD-тата са лишени от съдържание на вредни за човека вещества като олово ,меркурий ,....,но най-важното е че го няма при течнокристалните монитори най-вредното лъчение,а именно гама лъчението.То се проявява най-вече когато си правиш ренгенова снимка ,изследват те на ядрено-магнитен
резонанс или стоиш дълго време пред CRT монитор .

------------------------------------------------------------------
Еееее не .. толкова смях на едно място отдавна не съм срещал ... леле както казват по едно много гледано предаване - уби ма!
Олово, добре, меркурии.. брях.. последния път като проверих за меркурии още си беше м/у слънцето и венера.. да не би вече да го приватизираха и него като луната и да го слагат по мониторите ... брей туй некъФ нов фийчър ще да е . В ТФТ като по-нова технология да не трябва да очакваме скоро да заменят циганчето дето отзад реди матрицата с 4-ри ръко марсианче ? Що па не.. два пъти повече ръце - два пъти по-бърза матрица -> мечтата на геймъра!

Гама лъчение? Въй!? Не думай!
Абе имаш ли си грам идея какво е гама лъчение? Днес вече храних един друг хубавец като тебе според който трябва да сядаме пред ЦРТ-тата само с антирадиационни костюми и 10 сантиметрова оловна плоча м/у нас и монитора ! Писна ми!
Ти май не правиш разлика м/у гама лъчение и електронно емитиране? Също така гама лъчението е доста различно от лъчението на рентегоновите апарати, но кво ти разправям.. това са подробности.. нали е все лъчение... Ама наеш ли кво.. ще взема аз една плака за рентегонова снимка и ще я сложа пред 21"-вия ми мони.. упс пардон.. АЕЦ.. а защо не направо мръсна бомба със закъснител.. с толкова много радиоактивни елементи в него ( добре че Буш не е чул за тези работи че ще вземе да събере всички ЦРТ-та и да ги унищожи ).. а след това ще застана м/у двете и ще си джиткам няколко часа.. пък да видим.. може и да успея да снимам празната си глава .
Уфф аман.. писна ми.. едни и същи глупости на всякъде..

И по темата.. преди няколко години като бях на инструктаж по безопасност на труда в един от мобилните ни оператори, човекът който го водеш ( инж. по много неща с доста солидна заплатка ) ни каза че най-големият косур на ТФТ-тата е в контраста м/у пикселите и междупикселното пространство. Може и да не го виждаме, но мозъкът улавя всичко!
След няколко години работа пред ТФТ мога да каж че с нетърпание чакам момента в който ще се разкарам от офиса и ще седна пред ламБата вкъщи

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Сря 31 яну 2007 22:00

И като заключение :roll:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Сря 31 яну 2007 22:01

Muncho написа: ТФТ-тата е в контраста м/у пикселите и междупикселното пространство. Може и да не го виждаме, но мозъкът улавя всичко!
След няколко години работа пред ТФТ мога да каж че с нетърпание чакам момента в който ще се разкарам от офиса и ще седна пред ламБата вкъщи
А баш. В бившия офис като взеха ТФТ и го гледам от вратата още викам тоя боклук не бачка бре. Кво сте се набутали пак. Ни цвета като цвет нито нищо. Пък за буквите да не говорим. Особено на тия малките 14-15" :lol: 8)
То и слънцето облъчва с UV. Айде сега като японците с чадъри и ръкавици да одим. :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 31 яну 2007 22:05

Даскала написа:И като заключение :roll:

Един хубах ламБов добре настроен монитор произведство след 2000-та в комбинация с една добра видео карта просто няма равен.

ТФТ-тата са само за фйешън хора и такива които нямат място за читав монитор mhihi

Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nadya_ » Сря 31 яну 2007 22:27

didoriginal написа:
Даскала написа:

Под LCD визирам TFT-тата! ;)

:idea:

Даскале, слаб 2! :!: mhihi
..друг път да не се явяваш неподготвен!

..по темата..старият ми компютър (в бившата работа) беше CRT в началото..след това го смениха с TFT/ LCD монитор и определено усещах разлика в натоварването на очите към края на работния ден...
Но това е по- скоро физическото усещане (така да се каже..), иначе както казва Дидо реално и двата вида оказват горе- долу сходно влияние. :wink:

п.п. вкъщи също се "облъчвам" с TFT...поне не дразни очите!
(не че нямам място за по- читав монитор :twisted: )
За цветовете ще се съглася...не са реални- факт!...въпреки, че на служебния си бяха доста наситени.. :roll: Той беше 17" де, от там и разликата с моя вероятно.. :lol:

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Сря 31 яну 2007 22:38

Nadya_ написа:Даскале, слаб 2! :!: mhihi

Е хууу Надке,май не съм внимавал като си предавала урока "TFT=LCD и защо е така?"
И ето сега: не дразнил очите,а иначе и двата облъчвали :roll:
Е значи по-добре е да си с TFT и поне очите да си запазиш :roll:
Аз така ги разбирам нещата.........ама може пак Слаб /2/ да изкарам :cry:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Сря 31 яну 2007 22:55

Проблема с очите е не толкова до облъчването, колкото до "зяпането". Когато се облещим пред монитора мигаме 3-4 пъти по-рядко - вижте себе си за пример... :P Това изсушава окото и предизвиква дразнения... :roll:

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Сря 31 яну 2007 22:55

Даскала написа:
Nadya_ написа:Даскале, слаб 2! :!: mhihi

Е хууу Надке,май не съм внимавал като си предавала урока "TFT=LCD и защо е така?"
И ето сега: не дразнил очите,а иначе и двата облъчвали :roll:
Е значи по-добре е да си с TFT и поне очите да си запазиш :roll:
Аз така ги разбирам нещата.........ама може пак Слаб /2/ да изкарам :cry:

С тези снимки на аватара ти пиша 6+ а за другите колко ще ти пишат незнам :обичам ви мацките от снимките де, да не си помислиш нещо.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”