Закупуване и внос на автомобил от Германия

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Re: Закупуване и внос на автомобил от Германия

Мнениеот connor cane » Пет 09 окт 2015 9:32

Почти няма вариант вече в Германия да хванеш кола от собственик - почти 100% са прекупвачи турци или араби (чат-пат и немци, ама са доста по-рядко и за по-скъпи коли).
Превеждах на един българин, който внасяше (може и още да внася де :mhihi ) разни трошляци оттам - от 10 обаждания съм хванал 1 собственик (немски селяндур с ужасен акцент, питам го за колата а той вика - "заминА" :Mr Green Fun ) и 9 турци или араби прекупвачи.
Те дебнат навсякъде там и изкупуват колите веднага от собствениците им - много трябва да си добър и да имаш страшен късмет, за да ги изпревариш.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Пет 09 окт 2015 9:39

АбсЕлютно. :th_up
Едно е да купиш 1 кола, друго е 10 или 15.

Но добрите коли на нормални километри и сервизна история си държат високи цени там - нямат пипане, както се казва. :biggrin

Сега се сетих, че от собственици съм виждал да се продават коли с цена много над средната за пазара - примерно купил е колата за 40 000 евро, за 5 години е направил 60-70 000 км и иска да и вземе 25-6 000, понже е малко карана, обаче няма кой да му ги плАти и си му стои.

Потребителски аватар
AugustinerFan
Автомобил: Mini Cooper SD
Двигател: 2017

Мнениеот AugustinerFan » Нед 11 окт 2015 11:16

Излизат от време на време но търсенето може да отнеме седмици,за хората които идват до Германия за кола е трудно защото дългият престой оскъпява колата.Най-добрите обяви за коли излизат в малките локални информационни вестници през уикенда.По-възрастните хора които продават колите си са скарани с интернет и им е по лесно да звъннат или да пратят писмо в редакцията или я оставят в някоя нива покрай главен път с табела "продава се".Има случаи в които прекупвач сваля много от цената на колата когато разбере че е за експорт,защото по този начин не е задължен да дава 1 година гаранция за автомобила.Връщат и ДДС ако колата се регистрира на фирма в друга държава,но ДДСто остава като гаранция докато не се регистрира колата.Та мисълта ми е че ако човек няма някой който да следи предварително за желаният автомобил и в момента в който излезе нещо читаво да остави капаро,то трябва да има късмет равен на спечелването на голяма сума от лотарията.Търсихме кола за жена ми,Голф 6 или Ауди А3 около месец,ходил съм на десетки огледи като 5 от тях са били на разстояние от над 200 км.,накрая излезе съвсем различен автомобил от представител на БМВ и го купихме,като в последствие направиха ремонт по гаранция за над 3000 евро без да платим стотинка (нов кардан,съединител,гърне,верига и обтегач).Това обяснява по-високите цени на търговците,говоря за Бавария,нагоре към Берлин цените са съвсем различни,много по-евтини са колите.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Пон 12 окт 2015 15:09

Излезе ли колица на нормална цена, за която има търсене, заминава буквално веднага - обаждал съм се на обява за една тойотка ярис ван дизелче - обявата пусната преди 15 минути, колата вече продадена.

Потребителски аватар
AugustinerFan

Мнениеот AugustinerFan » Пон 12 окт 2015 16:34

Затова съм написал че е нужно търпение и време докато излезе нещо.Специално за Тойота и японските коли в Германия,мой познат търсеше Аурис дизел и ги имаше в промишлени количества точно преди 10 месеца на цени по-добра от добра,като доста от тях бяха със сменен двигател по гаранция.Накрая купихме от един руснак който дори свали 1000 евро от цената като призна че сме единствените които са звъннали за автомобила от както е пуснал обявата - 3 седмици.Жена ми имаше Нисан Микра 2004,обявата седя един месец без никой да звънне,цената беше най-ниската в радиус от 200 километра - 2400 евро,с нов TÜV,keylessgo,климатроник,сензори за дъжд и още един куп екстри,накрая звънна един турчин които търсел кола за дъщеря си.Дойде на оглед и ме пита: - Ще намалиш ли от цената?.Питам го колко пари му се дават,той ми отговаря 1700.Казах му през зъби: - Давай парите,вземай колата и ми прати снимка на талона когато я регистрираш и със здраве да си я карате.Както казва майстора ми,чист баварец - Японска и Френска кола в Германия - голям проблем!

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Пон 12 окт 2015 17:12

E да, ама пак не ги дават за без пари. :icon_lol
В смисъл - поставени на кантар с еквивалентни итанианки "на реални километри" - пак са си скъпички, а нашего брата иска евтинийка. :biggrin

Потребителски аватар
AugustinerFan

Мнениеот AugustinerFan » Пон 12 окт 2015 17:27

Тук си прав,в Българският мобиле има много по-евтини коли от немския!Сравнявал съм цени преди месец когато търсехме кола за жена ми.От къде ги вземат и в какво състояние дори не ми се мисли.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Чет 15 окт 2015 20:25

Колеги, ходих до Германия и да ви дам прясна информация.
В общи линии е както е написано.

Като идеш цуласунга първо си правиш застраховката - 85 евро ми излезе за 2 седмици, скъпо, но къде да търся по-евтината.
После отиваш на гишетата - там ти правят документите, определят номер, дописват го на застраховката и ти дават хартии, с които да идеш за номера. Тази административна дейност беше 35 евро.
Има го и това с данъка. Продавачът си даде сметката, а аз на него парите - 39 евро.
Номерата ги правят в момента, не знам колко струваха, защото продавачът ми ги плати 10 евро, но с отстъпка, май иначе са 30. Като вземеш номерата отиваш на друго гише с тях и бележката за плащане за администрацията, да нея изхвърлите. Като ти сложат лепенки на номерата си взимаш твоите документи и си готов.

За щастие пропуснах финанзамта.

Нещо важно, което не помня дали го пишеше в темата. В това малко градче цуласунга работеше всеки ден до 12 часа и само 1 ден до 18.
В големите градове има дни до 12 и дни до 18.

В КАТ софия не трябва да се легализира договора, искат копие да си вземат. Но трябват 2- талона и договора.

Който има въпроси да пита, докато ми е прясно.

И си носете оттук празни договори.

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Сря 21 окт 2015 20:49

Нещо не мога да разбера.....Коли в Германия хубави има бол.Виждам перфектни за продажба.Просто цената е по височка.

Потребителски аватар
AugustinerFan

Мнениеот AugustinerFan » Чет 22 окт 2015 11:11

mshbul написа:Колеги, ходих до Германия и да ви дам прясна информация.
В общи линии е както е написано.

Като идеш цуласунга първо си правиш застраховката - 85 евро ми излезе за 2 седмици, скъпо, но къде да търся по-евтината.
После отиваш на гишетата - там ти правят документите, определят номер, дописват го на застраховката и ти дават хартии, с които да идеш за номера. Тази административна дейност беше 35 евро.
Има го и това с данъка. Продавачът си даде сметката, а аз на него парите - 39 евро.
Номерата ги правят в момента, не знам колко струваха, защото продавачът ми ги плати 10 евро, но с отстъпка, май иначе са 30. Като вземеш номерата отиваш на друго гише с тях и бележката за плащане за администрацията, да нея изхвърлите. Като ти сложат лепенки на номерата си взимаш твоите документи и си готов.

За щастие пропуснах финанзамта.

Нещо важно, което не помня дали го пишеше в темата. В това малко градче цуласунга работеше всеки ден до 12 часа и само 1 ден до 18.
В големите градове има дни до 12 и дни до 18.

В КАТ софия не трябва да се легализира договора, искат копие да си вземат. Но трябват 2- талона и договора.

Който има въпроси да пита, докато ми е прясно.

И си носете оттук празни договори.

То и не се ходи във Финанцамт,само в цуласунгщеле за номера.За работното време на цуласунгщеле най-лесно става в Гугъл: zulassungsstelle (градът в който се намираш) öffnungszeiten.Най-добре е тази работа да се свърши сутрин,в Мюнхен централния цуласунг е с фиксирано време,като вторник работи до 18,четв. до 15,а в другите дни до 12.Събота и Неделя - затворено.В различните градове е различно,в някои градове цуласунгите работят и в събота до обяд.

Вълчан написа:Нещо не мога да разбера.....Коли в Германия хубави има бол.Виждам перфектни за продажба.Просто цената е по височка.

Кое остана неразбрано колега :mhihi Че има коли бол,но цените са високи или ако искаш да си купиш хубава кола на по-ниска цена трябва да имаш търпение докато излезе нещо.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Чет 22 окт 2015 11:16

Казваш на търговеца какви номера искаш и отиваш да си пиеш кафе или да спиш.

Потребителски аватар
AugustinerFan

Мнениеот AugustinerFan » Чет 22 окт 2015 13:18

Има такава опция.Обаче ако купуваш от частно лице сам трябва да си свършиш работата :c020

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 22 окт 2015 14:41

AugustinerFan написа:То и не се ходи във Финанцамт, само в цуласунгщеле за номера.
Ако продавачът обаче откаже да си даде сметката, за да вземат данъка от там си се ходи във Финанцамт :mhihi Лично проверено.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 22 окт 2015 22:00

Vlad777 написа:.... Ако продавачът обаче откаже да си даде сметката, за да вземат данъка от там си се ходи във Финанцамт :mhihi Лично проверено.

Ееее...вече не е точно така, и Швабария се европеизира леко по леко, което, честно казано е изненадващо за мен :icon_lol

https://www.landkreis-harburg.de/buergerservice/dienstleistungen/kfz-zulassung-ausfuhrkennzeichen-exportkennzeichen--1183-0.html

Seit 01.02.2014 können auch ausländische Konten des SEPA-Zahlungsraumes akzeptiert werden.

От 1.2.2014 насам се признават и сметки от СЕПА зоната. Би трябвало да се отнася за всички провинции

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 23 окт 2015 8:42

Ето информация за SEPA зоната от БНБ

От друг източник:
Страните, участващи в SEPA са 31 на брой и те са Австрия, Белгия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Т.е. България е част от тази система и немските власти би трябвало да могат да направят директен дебит от българска банкова сметка. Някой ако може да потвърди дали това на практика е възможно и се случва вече - нека пише.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”