Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот kris11 » Пет 23 окт 2015 16:12

рано е още .Все още става за плаж като има слънце :mrgreen До края на месеца все по-високи минималните от 7 гр

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 23 окт 2015 19:50

Винаги съм ги сменял от рано. Миналата година взех по-скъпи гуми и изчетох глупости как се изтъркват....накрая точно на 25 октомври бутах като идиот на баир в сняг до коляно и висях 4ч на студа при гумаджията. Със сигурност е по-добре 1-2 седмици да ги карам на 15 градуса, вместо това....

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пет 23 окт 2015 19:55

Нищо им няма на гумите. Това с изпичането и изтъркването на гумите, е някаква мания. Все пак това е гума, която да ти служи, а не ти да и робуваш. По-добре да си подготвен, от колкото изненадан и последния момент, да се чудиш къде да ги смениш, щото всичко е накацало по гумаджииниците.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 23 окт 2015 20:48

Сменят ли часовника,сменям и гумите :biggrin
Зимните се изпичат,ако се карат лятно време на горещия асфалт.Като гледам времето на вън,им е време вече.
И да има някой по-топъл ден,едва ли ще надхвърли повече от 20 гр.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 23 окт 2015 21:08

С оглед снощния сняг на петрохан, вчерашната ми смяна на гумите е повече от навременна, пък нека се изтъркат :th_up

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 23 окт 2015 21:11

До неделя ги сменям и аз.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 23 окт 2015 21:12

Всеки си знае къде ходи с колата и какво да очаква от времето в неговия район,няма как по гръцката граница или южното черноморие да хукнем да сменяваме гумите още сега :wink А и в големите градове се мисли от рано ,ако не искаш след първото споменаване на думата сняг от Емо Чолаков ,да откараш нощна смяна пред някоя гумаджийница :a045

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 23 окт 2015 21:23

Сам си ги сменям. И с динамометричен ключ за финал. Патил съм си от гумаждии. И понеже нямат практика да ги стягат по разписание, с нужните кила, си нося винаги ключа и държа да си ги стегна сам. Това в случаите когато съм опирал до тях.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 23 окт 2015 22:58

Дам...шурата днес е скъсал 2 болта на предна джанта....явно майсторите преди месец като са правили нещо по предницата, са си свършили добре работата :censored2

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 23 окт 2015 23:18

samo_pechka написа:Сам си ги сменям. И с динамометричен ключ за финал. Патил съм си от гумаждии. И понеже нямат практика да ги стягат по разписание, с нужните кила, си нося винаги ключа и държа да си ги стегна сам. Това в случаите когато съм опирал до тях.

Интересно. Никога не съм виждал в гумаджииница и в Кърджали, Варна и в София да стягат джантите с динамометричен ключ. Всичките ги напъват с тия пистолети с въздух, един път пукнах гума задна на старото тико- беше стягана така- скачах като луд на ключа- не можах да развия нито една от 4 гайки, отидох със спуканата гума при гумаджия- друг - не можа да ги развие и с пистолета- накрая с лост един метър ги разви с 300 зора. :eek - какъв звук се чу като отхлабват не е истина... Оттогава и при гумаджиите сам си ги стягам с кръстачката....

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пет 23 окт 2015 23:30

Вече пускат парното навсякъде, така че явно е дошло и времето на зимните гуми. Все пак още няма в градовете заледяване на пътищата, но температурите напоследък паднаха доста и нещата все по-вече опират до към зимните гуми...

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пет 23 окт 2015 23:46

polovera_9n3 написа:
samo_pechka написа:Сам си ги сменям. И с динамометричен ключ за финал. Патил съм си от гумаждии. И понеже нямат практика да ги стягат по разписание, с нужните кила, си нося винаги ключа и държа да си ги стегна сам. Това в случаите когато съм опирал до тях.

Интересно. Никога не съм виждал в гумаджииница и в Кърджали, Варна и в София да стягат джантите с динамометричен ключ. Всичките ги напъват с тия пистолети с въздух, един път пукнах гума задна на старото тико- беше стягана така- скачах като луд на ключа- не можах да развия нито една от 4 гайки, отидох със спуканата гума при гумаджия- друг - не можа да ги развие и с пистолета- накрая с лост един метър ги разви с 300 зора. :eek - какъв звук се чу като отхлабват не е истина... Оттогава и при гумаджиите сам си ги стягам с кръстачката....

Абе и аз не бях виждал, но миналата седмица като ги сменях ми ги стегнаха така с ключ - само развиването беше с пистолет. И то не съм ги карал - така си работят. Бях тръгнал да казвам да сложат на най-слабо пистолета като стягат, онзи вика "...ние на ръка". Това в Примекс.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 23 окт 2015 23:57

Добре, случил си на читави, но на колко нм трябва да се затягат болтовете? Аз така и не разбрах отникъде... и в книжката на полото не видях да пише....Щото напролет като сложих едни авус2 на полото с нови гуми, не знам как ги стяга, ама след 2500 км се разтропа нещо, аз отивам при моя майстор и му обяснявам кое как трака- той ми вика- стегни си предните болтове, аз НЕ... стегнати са.... ама като ги натиснах с ключа им направих по оборот и половина и тракането спря :screwy Безмалко да съм се утрепал някъде- тогава ходих в истанбул- там карах в турция с над 140 постоянно...... :death

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 24 окт 2015 6:59

Препоръчително 70-80 Nm, но масово притягат и на 120.

Потребителски аватар
gen4o_88
Автомобил: mk3 jahre gtd
Двигател: AAZ

Мнениеот gen4o_88 » Съб 24 окт 2015 7:16

Много мнения и препоръки искам да се включа с един апел!Бъдете внимателни на пътя,карайте със съобразена скорост и винаги нащрек за автомобили без зимни гуми, защото дори тези,който са си купили най евтините,китайски или каквито и да са нови гуми,не са застраховани от тези без!Монтирайте и балансирайте в реномирани сервизи или по големи вериги за смяна на гуми,а не в кварталния гараж,защото не се знае на какво ще попаднете!Съвет за колегите,който сами сменят гумите си,нека знаят,че никога няма да е излишно,а даже е полезно един добър баланс на гумите,проверка на винтилите и налягането на гумите!Нека тази зима да намалим жертвите и катастрофите и да не създаваме предпоставка за такива!Бъдете здрави и пращайте снимки,кой до къде е стигнал със своите зимни гуми!Аз лично заложих на най-добрата гума по всички параграфи за тази зима! :th_up
https://www.youtube.com/watch?v=PwIGMzpEJMM

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”