Съвет за покупка на VW GOLF 1.6 (101 HP)

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Re: Съвет за покупка на VW GOLF 1.6 (101 HP)

Мнениеот agumba » Съб 24 окт 2015 19:08

radotom написа:Не, конкретно на Г4 1.6 моторите са кошмарните кутии.
Това са прословутите кутии с код DUU.
Относно двигателя - погледни в Голф техническия раздел, за да се ориентираш какво представлява. Само като подсказка, за последния месец видях поне 4 теми за кошмарен разход на масло на тези мотори :icon_lol
Лично моето мнение: неудачна малолитражка със скъпа и крехка за параметрите си поддръжка, никакво вървене, за сметка на добрия му апетит.

Не съм много съгласен с така казаното, разходът на масло се обуславя от много фактори, последния от който е кода на двигателя! Неоспорим плюс е малкият данък, нещо, което мнозина подценяват, при доста спорни минуси, съпоставени с други сходни модели! Между другото, проблем с "прословутата" кутия не съм имал, не знам защо!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 24 окт 2015 20:02

Вариантите са два: или някой я е оправил преди теб, или проблемите предстоят.

popov937
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popov937 » Нед 25 окт 2015 7:42

Да. Става въпрос за 4-ка

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Нед 25 окт 2015 8:37

TiL написа:Ся ще почне да се чепка както миналия път с мен като казах, че кутиите са им смотани. И кое му е неуспоримото на данъка? 40лв за 101 коня спрямо 120 срещу 150 коня. Ако това е някаква разлика от съществено значение за финансите на човек, то по-добре да ходи пеш. При голф 4 има няколко хубави двигателя: 1.8Т, 1.9 и 2.8 другото са някакви недодялани междинки за да запълнят гамата!

Ела се обади, като платиш 120лв за 150 коня! Та ти ще изкараш, че за по-малко мощните, се плаща по-висок данък! Иначе се получава интересна теза, когато някои хора се циганят за 5-10лв повече за някоя част или консуматив, ама иначе са много ларж, да дадат няколкостотин лева повече за данък, само щото са повече коне, тоест, на вятъра! И с никой не се чепкам, казвам това, което виждам, а не като счупения телефон - оттука чул, оттам недочул, и вече знае!

Колкото до кутията, какво и предстои, е божа работа, няма да си го слагам на душата! То и на А8 може да се счупи кутията, дали ще е по-голяма трагедия?

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Нед 25 окт 2015 8:55

Агумба ти нали прави ремонт на двигателя? Доста често срещано при двигателя с код АKL, хайде сега да ме обориш. Или викаш - аз съм се прецакал, да не взема да остана сам.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 25 окт 2015 9:13

То не е казано, че на други двигатели/кутии не може да се счупи нещо. Аз например съм счупил 3 кутии на голф 2 с 1.8 моно двигател за няколко години. Естествено с яко ръчкане.

От друга страна Аудито от профила ми, което си е Golf 4 1.8, съм го ръчкал много повече вече над 10 години и няма проблем с кутията. Смених си маслото само миналата година, за да влизат по-лесно скоростите зимъска.

За Golf 4 1.6 има доста писано във форума за проблемните кутии и нитовете вътре. Лично съм виждал такава разглобена кутия. Нитовете се подменят с болтове, които се купуват от Порше БГ само и не са никак евтини - около 150 лв. преди време. Отделно труд, отделно сваляне и качване на кутията. За повече информация - vaskoto1 е много добре запознат и може да направи ремонта.

Ето и една тема за тези скоростни кутии:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=5&t=214998

Казано накратко Golf 4 1.6 ако купиш, задължително си планираш едни 350 лв за ремонт на скорости след покупката, за да си спокоен.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Нед 25 окт 2015 9:20

Правих, и не съжалявам, защото тогава разбрах, че лоши двигатели, по презумпция, няма, има лоша и нехайна поддръжка! По този начин, и прехвалените мотори може да се скапят, гаранция няма! Ако някой си мисли, че ще намери двигател-милионник, неподдържан, да е като нов, само щото е еди-какви си кубици, или код, дълбоко се лъже!

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Нед 25 окт 2015 9:59

Добре, отиваш в магазина, купуваш някоя част, плащаш съответната сума и я вземаш, нали? Но, ако я намериш по-евтино другаде, същата, няма да се замислиш, предполагам?
Как е с данъка? Отиваш в общината, плащаш една голяма сума, и се крепиш с мисълта, че това не те събаря, и че даже, можеш да дадеш и още! И какво получаваш насреща на тия пари? Нищо!Е, надявам се, че ми схващаш логиката?

И пак ще кажа - лоша или хубава кола, в идеалния вид, няма! Има лошо карана и поддържана, там е до човека! Да, въпрос е и на компромис, не всички могат и искат, да карат големи коли и двигатели, не всички искат да плащат излишно голям данък! Между другото, данъка ми, в една от най-скъпите общини изобщо, е 35, не 40лв.

Последна промяна от agumba на Нед 25 окт 2015 10:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 25 окт 2015 10:11

Греда :mhihi
Специално за тия мотори на VW от тия години, рано или късно идва момента с високия разход на масло или скорости. Мой приятел търси скорости за Бора 1.6 мотора вече 1 месец....Подчертавам, че търси от читавите скорости, и няма намиране. И аз му предложих варианта с подмяна на нитовете, но като цяло си е разправия голяма.
Естествено, че никой не е застрахован при покупка на кола 2ра употреба, че дори и нова. Тук говорим с факти и се опитваме да дадем адекватен отговор на въпроса, който колегата е задал. А именно дали Голф 4 1.6 е добър вариант. Ами не е- справка са темите във форума...и всеки ден излизат нови. Ако ще взима 4ка, варианта за бензинов мотор си остава 1.8Т до 2000те хиляди кубика.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Нед 25 окт 2015 12:09

А именно дали Голф 4 1.6 е добър вариант. Ами не е

Ако ме питат мен, отдавна ФВ не е добър вариант, ама това е друга тема! А кой двигател, посочи ми поне един, не почва да харчи масло, рано или късно? Ами ето една проста сметка - само от парите, спестени от данък, за 2 години, ще си направиш обстоен ремонт, и ще имаш един, почти нов двигател! Пък нека големия, "хубав" мотор, да почне да харчи по-късно, ама като гледам, и те си почват харчлъка "навреме"!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 25 окт 2015 12:59

1.8 без Т също е сполучлив мотор с малко по-евтина поддръжка от 1.8Т. Естествено върви по-малко, но няма демпферен маховик, няма турбо, няма 4-те бобини - все проблеми, които при един автомобил около и над 15 години се обаждат и не са приятни.

Ето една обобщаваща тема за Голф 4 1.6 и проблемите със скоростите:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=5&t=214998

Общо взето там ще си късметлия, ако нямаш проблеми. При 1.8 такива проблеми няма.

След като стана ясно, че темата е за Голф 4 я заключвам, защото вече има такава:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=87&t=440942

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”