Зимни гуми - сравнителна оценка от хора с опит с различни модели гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Re: Зимни гуми - оценка и мнения от хора с опит

Мнениеот jijane » Нед 25 окт 2015 22:15

Карал съм с 3 модела зимни гуми от както имам колата и ще ги подредя по възходящ ред според моите наблюдения. Размера на всичките е 185/65/14 и всички са купувани нови:
- Kleber Krisalp HP2 - много слаби гуми, на сняг и киша все едно си с летни.На сухо и мокро са средна работа, единствения плюс им е, че са сравнително тихи.Няма изтъркване тая гума, трети сезон ще ги карам и сигурно ще изкарат поне още един.
- Dayton DW510 - далеч по-добра гума от горната, по всички показатели. Доста по-бързо се износиха от клебер-а, но то е за сметка на представянето.
- Hankook i*cept rs w 442 - най-добрите от трите, никакви проблеми не съм имал с тях. Минуса и, че е изключително шумни.

Последна промяна от jijane на Нед 25 окт 2015 23:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 25 окт 2015 22:48

И за колко години ти се износиха 1) и 2) евентуално и 3) ако вече са износени?

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Нед 25 окт 2015 22:55

Клебер-а - гони 50ккм и е почти на средата(между другото и летния клебер динаксер е същия боклук, няма повече да си купя такова менте)
Дайтон-а приключиха за 50ккм
Ханкук-а за 30-35ккм са на половина и те

Всички са карани по около 35ккм като предни и след това заминават за задни.За около 2-3 години най-много и отиват в кофата.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 26 окт 2015 14:14

jijane написа:Клебер-а - гони 50ккм и е почти на средата(между другото и летния клебер динаксер е същия боклук, няма повече да си купя такова менте)

Какви са отзивите за Клебера като сцепление и проходимост сняг/лед?
Аз вече купих 4 Клебера и отзивите като цяло бяха положителни из другите форуми, това с износването не ме притеснява чак толкова защото ще им навъртам м/у 3 и 5 хил.км. на сезон.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пон 26 окт 2015 14:17

От двама приятели BMW - сти чувах добри отзиви за тях, а те са чувствителни :mhihi . Аз съм карал служебна с такива и небеше много приятно, но в случая по - скоро колата беше проблема.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 26 окт 2015 14:28

forski написа:
jijane написа:Клебер-а - гони 50ккм и е почти на средата(между другото и летния клебер динаксер е същия боклук, няма повече да си купя такова менте)

Аз вече купих 4 Клебера и отзивите като цяло бяха положителни из другите форуми, това с износването не ме притеснява чак толкова защото ще им навъртам м/у 3 и 5 хил.км. на сезон.

Аз нямам оплаквания от Клебер - точно обратното. И затова съм доста учуден от горния отзив.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 26 окт 2015 14:48

forski написа:

Е нали го е написал човека:
jijane написа:Карал съм с 3 модела зимни гуми от както имам колата и ще ги подредя по възходящ ред според моите наблюдения. Размера на всичките е 185/65/14 и всички са купувани нови:
- Kleber Krisalp HP2 - много слаби гуми, на сняг и киша все едно си с летни.На сухо и мокро са средна работа, единствения плюс им е, че са сравнително тихи.Няма изтъркване тая гума, трети сезон ще ги карам и сигурно ще изкарат поне още един.
- Dayton DW510 - далеч по-добра гума от горната, по всички показатели. Доста по-бързо се износиха от клебер-а, но то е за сметка на представянето.
- Hankook i*cept rs w 442 - най-добрите от трите, никакви проблеми не съм имал с тях. Минуса и, че е изключително шумни.
какво повече да ти каже.

То и ладата навремето беше много хубава кола, защото нямаше база за сравнение. Така и клебера са хубави поради същата причина - като не си карал с истинска нова гума, ще ти се строри перфектен.

:arrow Придържайте се към темата - нека пишат хора, които могат да направят реално сравнение между различни модели гуми от ЛИЧЕН опит. Да не обръщаме на говорилня. Теми, където всеки си хвали неговото имаме достатъчно. icon_idea

Потребителски аватар
Phenomenon
Автомобил: VW Polo 6N
Двигател: 1.4 AEX 1997

Мнениеот Phenomenon » Вто 01 ное 2016 16:25

Здравейте колеги, преди три години в първата тема получих добри насоки за зимни гуми, сега дойде момента за смяна и се колебая за следните модели :
Debica Frigo 2 от на промо за 50лв. от Кауф***д
Sawa Eskimo S3 на цена онлайн 56/60лв.
Vredestein Snowtrack 3 за цена от 70лв. пак онлайн
Колата е Поло 6N с размер на гумите 155/70/13
Предишните ми гуми са Barum Polaris 3 и мога да кажа, че за тези три години нямах никакви проблеми, като се има в предвид, че имаше моменти в който трябвше да си проправям път през доста неблагоприятни терени...

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Вто 01 ное 2016 17:18

Phenomenon написа: Vredestein Snowtrack 3...

ще карам трета зима с такива, но на 16". като цяло съм доволен - особено в завой. на сняг и заледено се държат много добре, на сухо също, на мокра настилка са добри, НО са изключително шумни, поне в размер 205/55/16. иначе за две зими и пробег ~13 000 km грайфера е свеж и с минимално износване. Струват си 20-те лв. отгоре спрямо Дебицата.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 01 ное 2016 17:20

:arrow
Vlad777 написа:Изписа се доста за зимните гуми, особено кой с какви кара, което освен за разпределението на пазара не дава съществена и полезна информация. За тези, които се интересуват - част 1 на темата: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Настоящата тема нека бъде по-прегледна и полезна за четящите. icon_idea

Моля в темата да пишат хора, които имат опит с поне 2 модела зимни гуми на един автомобил (или един клас) и които могат реално да дадат сравнителна оценка коя гума и ЗАЩО предпочитат пред другата.

Мнения от сорта "Купих си гуми XXXX много са яки, спират и тръгват" няма да се толерират, в случай, че не дават реална оценка, сравнено с други конкретни модели изпитани гуми.

Следващият, който не се съобрази с това ще получи предупреждение. Теми-говорилни има достатъчно.

Потребителски аватар
georgi_boichev
Автомобил: Passat B6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот georgi_boichev » Сря 02 ное 2016 9:17

Ето мнения за няколко марки и модели, с които съм карал. Колата е Astra F комби, Vredestein Snowtrac 3, много добра гума за парите си, купени чисто нови преди 3-4 години а може би и повече, сняг-мокро-киша-кал, доста добро поведение, заслужават си парите. Kumho KW17, карани пак на астрата, купени 2ра ръка със стар ДОТ, и мек грайфер, 3та година татко ще ги кара предни, отново много добра гума, сняг-мокро-киша-кал доста добре поводение, недостатък, правят ги в Китай и качеството не било същото. Vredestein Hi-Trac 2, отново на астрата, купувани нови, добри гуми, но очаквах повече, а не да остареят тооолкова бързо, на мокро са добри. Nokian i3, купувани нови лично от мен, за астрата. По завои на мокро съм карал със 130-140 км/ч и не мърда. :mhihi Вози адски меко и приятно, добра износоустоичивост за 2 сезона са мръднали малко, на мокро са супер, на загладен асвалт имат доста добро сцепление. За Пасата си взех Nokian D4 на кал и наклон с трева ги пробвах, добре се държат, на сухо и мокро също. Единствено ако прекаля със скороста в завои се усеща леко носене, но това е обявено и във тестовете за зимните гуми. :th_up За задни ще карам Michelin Alpin A4, стар ДОТ, мек грайфер, износени на половина, имат 1 или 2 сезона, за парите си и догодина да ги хвърля няма да ме боли. :th_up :love.vwclub

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 24 ное 2016 12:34

Зимните гуми които са били обувани на Б4-комби са били само с размер 185/65/14.
Темата ме връща доста назад във времето.
Първите зимни гуми бяха някакъв модел на Yokohama, не си го спомням а и вече не е от значение. Не са били нови, пристигнаха с колата от Германия през 2000 г., може би бяха на два сезона. Впечатленията ми бяха много добри на сняг, киша и мокро, както и на лед примесен със сняг. На шум не си спомням. Качвал съм се зимно време до ски писти в Пампорово(добре драпаха по непочистен сняг в с. Стойките), както и много пъти до Витоша.
Няколко сезона карах с 2 BF Goodrich Winter G и 2 Marshal Izen KW 15. И двете не бяха нови, но се справиха добре на сняг и мокро, по-слабо на киша. Все пак и двете марки не са от премиум клас, а дори Marshal е от ниско бюджетен клас и с ниски оценки от ADAC. Малко по-шумни бяха Goodrich и по-бързо загубиха качествата си(втвърдиха се), започаха да буксуват и на няколко пъти не можах да изкача наклони, като единия беше преди Германския манастир, но той беше и със заледени/излъскани участъци. С тези гуми съм имал едно качване до Белмекен, като дори успях да издрапам и наклона пред хотела на Спортната база, но отпред бяха Marshal-те.
Над пет сезона карах с Michelin Alpin A3, като първите бяха втора ръка, но минимално ползвани и добре съхранявани. След това купих нови 2бр. Останах много доволен от поведението им на сняг, вода, разчистени мокри пътища, а също и на заледени участъци. На шум се представиха прилично, като най-много ме впечатли ниското ниво на износване. Дори на четири сезона износването е само около 1-1.5 мм от нови.
Последните два сезона имам много добри впечатления от Firestone Winterhowk 3, купени нови в годината на излизане на модела. Може би са една идея по-шумни. За 2014 г., ако не се лъжа бяха на 4-то място в класацията на ADAC. Мога да ги класирам спокойно на равно с горе описания модел Michelin(макар и да са по-стар модел, който не се произвежда по времето на класацията на ADAC).
На нито една от описаните гуми не се е случило да стане "буза", "жаба" или друга деформация. Вероятно зависи до голяма степен от късмет и стил на шофиране.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 24 ное 2016 13:34

Когато купих колата 2008 г. дойде с 4 еднакви гуми Дебица Навигатор - мисля, че са всесезонни, защото имаха и снежинка и слънце. Размер 185/65/14. Бяха почти нови, мустачките стояха на места. Карах ги 4 години, докато се износиха предните. После взех 2 бр Ласа за отпред. Тъкмо беше излязла по-новата шарка. Честно казано, бях разочарован, защото при по-стария модел, каран на Лада 2107 нямах никакъв проблем- с бордюр в багажника, разбира се. :mhihi . Едва ги изтърпях 2 сезона и отидоха отзад, защото колега ми даде 2 Дебица Фриго с ромбоидната шарка. Представиха се доста по-добре от Ласата. Тях също ги карах 2 сезона и тази година отидоха във вечните гумени полета. Тази година заложих на Фулда Монтеро Кристал 3. Напролет живот и здраве, ще дам отзиви.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 24 ное 2016 14:33

Зимна, всесезонна,А/Т има ли този символ значи сместа и видът на гумата отговаря на изискванията за зимнка експлоатация.
Прикачени файлове
images.jpg
images.jpg (8.57 KиБ) Видяна 2734 пъти

orlin4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот orlin4ooo » Чет 24 ное 2016 14:58

Това е глобалната идея на този знак наричан още 3PMSF - 3 Peak Mountain Snowflake. Като цяло обаче ако се разходиш по някой паркинг, ще забележиш, че всяка една зимна гума го има (и тук там някоя всесезонна като например NOKIAN WR G3). Идеята на символа е, че гумата е подходяща за употреба при сурови условия (тук под сурови условия се има предвид постоянна снежна покривка или ледена такава). Въпреки наличието на този знак това не означава, че гумата е с най-добри показатели. Всички знаем разликите между премиум марка и бюджетна марка. Не случайно и цената им е различна.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”