Колко ток плащате?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
amnesty
Автомобил: VW Polo 9n
Двигател:

Re: Колко ток плащате?

Мнениеот amnesty » Сря 18 ное 2015 20:58

Като чета някои мнения в темата дето някои плащат ток 10-30 лв. месечно и не спират бойлера, готвят и перят всеки ден и ползват всички благини произтичащи от електрификацията, очаквам да се появи съфорумец, който да се похвали, че ЧЕЗ (ЕОН и т.н.) му захранват личната банкова сметка с по 50 лв. месечно, за това че е добър клиент и потребител.
Изключвам служителите на електроразпределителните фирми, защото техните банкови сметки месечно се захранват със значително по-дебели суми, които идват от сметките плащани от нас.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Пет 20 ное 2015 0:16

При нас бойлера не е спиран от както е сложен и сметките са лятото около 30 лв. зимата 50 60 със включване на някоя духалка/конвектор за малко, щото по принцип се отопляваме на дърва.Ще снимам бележката ако трябва :icon_lol
Става въпрос за София/Княжево без топлофикация, студената вода е 6-8 лв. месечно

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Пет 20 ное 2015 6:39

Значи в София токът е два пъти по евтин отколкото във Видин.Както и водата..За абсолютно същите неща ,само дето бойлера не е включен постоянно,не пускам духалка,и се греем на кюмюр (парно)плащам по 80 лева ток,и средно 25 лева вода.Готви се на газ :biggrin
Аз се чудя защо народа напира здраво към София,а то било,че не стига че заплатите са тройно по големи отколкото в прованса,но и консумативите доста по евтини 1

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пет 20 ное 2015 7:36

Чета на някой колеги какво са писали за сметките за ток и вода и оставам с впечатлението, че моят електромер и водомер са с предавки, умножавайки всичко х 2 или х 3.

Наскоро четох някъде, където даваха съвети за икономия на ток, че ако домашният компютър е включен непрекъснато, използва ток за 12лв/месечно.

botceto
Автомобил: Passat B5 2000g
Двигател: APU

Мнениеот botceto » Пет 20 ное 2015 9:36

push написа:При нас бойлера не е спиран от както е сложен и сметките са лятото около 30 лв. зимата 50 60 със включване на някоя духалка/конвектор за малко, щото по принцип се отопляваме на дърва.Ще снимам бележката ако трябва :icon_lol
Става въпрос за София/Княжево без топлофикация, студената вода е 6-8 лв. месечно

Е това по никакъв начин няма как да стане :mrgreen

Потребителски аватар
xeson
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G

Мнениеот xeson » Пет 20 ное 2015 11:14

От 03.10.2015 до 02.11.2015 - 193 лв.
Втори етаж от къща (около 70 м2) в студен планински район без изолация, в София. 2 японски климатика, 1 читав конвекторен радиатор, бойлер, пералня, печка, микровълнова.
Отоплителния ми сезон за 7 + месеца стъпва малко под 2000 лв. С качествена външна изолация (10 см.) на къщата ще е под 1500 лв., но за нея ми трябват най-малко 10000 лв. През Май,Юни, Юли, Август и Септември сметките са между 60 и 100 лв.
Студената вода месечно е около 30 лв. - осреднено

Въобще живота в къща е доста по-скъп от живота в апартамент :th_up

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Пет 20 ное 2015 13:19

ж@xeson : Въобще живота в къща е доста по-скъп от живота в апартамент

Абсолютно съгласен.Аз живея в апартамент но имаме и къща която стои празна именно поради причината че както каза колегата xeson за да я приведа във вид ,в който да се живее що годе комфортно и евтино ми трябват точно толкова пари,колкото да си купя още един апартамент.Викнах една фирма да ми направи оферта за ремонта и въобще не им се обадих повече.
Иначе в лятната кухня живее майка ми.Нейната стая е с алуминиева дограма и две неизолирани външни стени.Минава зимата с около 4-5 кубика дърва и се отоплява с ония кафявите турски печки.Казвам 4-5 кубика ,САМО ЗА ЕДНА стая !! И отделно и купувам по няколко чувала въглища. Говорим само за една стая !

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 20 ное 2015 13:56

Да топлиш само една стая, е като да си палиш огън в двора, отвсякъде е студено, та в случая и 4-5 кубика дърва е добре че и стигат на жената, освен да не стои на студено през деня примерно.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пет 20 ное 2015 14:14

botceto написа: Е това по никакъв начин няма как да стане :mrgreen

Не е невъзможно при такава консумация на вода.
Много зависи какви електроуреди се ползват и колко трае къпането. :icon_lol
Почти на 100% съм сигурен че са или 2 човека или двама с малко дете.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 20 ное 2015 15:16

Росен2 написа:Казвам 4-5 кубика ,САМО ЗА ЕДНА стая !! И отделно и купувам по няколко чувала въглища. Говорим само за една стая !

Моята баба ,бог да я прости и тя зимно време обитаваше една стаичка в къщата на село и тя горе -долу с толкова дърва и въглища изкарваше зимата,обаче и беше хванала цаката на печката-през определено време сложи малко въглища ,подържаше някаква нормална температура в стаята-примерно около 18-20гр.,а вечер преди да си легне слагаше едно по-дебело дръвце да си тлее.Не помня при нея да съм виждал печката "зачервена".Има и една значителна подробност-къщата и двора са изцяло на юг и малко слънце да пекне оказва си влияние на температурата в стаята.
Иначе да не съм OFF -новата ми сметка е 116лв.Оттук докъм лятото догодина,живот и здраве,очаквам сметки само нагоре.

п.с.Между другото към колегата Xeson-Ако се оттървеш само с 10 бона за ремонти и изолации по къщата,добре ще е,ама едва ли.И аз мислех на село само да "подпра" на едно две места покрива,ама като го огледахме с майстора-той за тотален ремонт 100кв.м."Приготви си ми вика 5 бона,щото като го отворим ,още колко проблеми излизат...Скъпо е ,подръжка на къща е много скъпо удоволствие,ама или трябва да ги продаваме без пари или да ги закрепваме малко по малко.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пет 20 ное 2015 20:29

Скъпо е, защото все викате майстори а те дерат в буквалния смисъл, то вярно че ходим на работа и така нататак и няма време а и някой неща не ги можем, но брат ми с доста свободно време и с мързел направи на цяла къща ремонт сам и с моя помощ, 4 големи стаи - ламинат и боядисване на стените, голям салон - теракота на земята и пак стени, голямо стълбище - цялото в теракот и отделно загради тръбата за мръсната вода с гипсокартон или както там се пише. За всички мебели и един ПВЦ джам даде 3000 лв и другото за няколко бона за ламината и бои и всичко и стана работата, ако беше викнал майстор дупе да му е яко, едно 10 бона нямаше да стигнат само за майстора :mrgreen Ние тук в нашата къща викнахме майстор за една баня, смени плочките на земята и проби един прозорец че нямахме и висящ таван сложи и взе 5000 :screwy Ако си го бях направил сам щях да спестя сигурно 4000 лв.
По темата, тока ни зимата не мърда защото не пускаме нищо друго, топлим се на дърва! Не готвим, само един хладилник върви и бойлер който не се изключва и два лаптопа единия почти нон стоп, сметките са ни към 30-50 лв. и лампите който са икономични.

Последна промяна от betaserk на Пет 20 ное 2015 23:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 20 ное 2015 20:43

betaserk написа:Скъпо е, защото все викате майстори а те дерат в буквалния смисъл...ламинат и боядисване на стените.. теракот.... гипсокартон или както там се пише.

Не е много по темата,но изброените неща са такива които могат да станат и без майстор,но да направиш изолация без после комшиите да се смеят на резултата, или покрив ,не е работа за самоуки ентусиасти,а мисля че колегата с 10-те бона точно за изолация говори пък другия с петте за покрив :a045 Иначе спор няма ,че без изолация сметките за топло са двойни с каквото и да се топлиш !

Потребителски аватар
xeson
Автомобил: Golf 2 1989
Двигател: 1272 cc 2G

Мнениеот xeson » Пет 20 ное 2015 20:48

Темата е като за разхода на гориво :mhihi
@gergeto, отделно планираме с жената и ремонт (направо нов) на покрива с гредоред и ламаринени керемиди - между 15 и 20 бинки е :beer
Годишният данък на къщата в "най-богатото" село е малко под 500 лв.
@betaserk, бой и стай сигурно са някакви супер силни митични божества :11 :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 20 ное 2015 21:16

И аз докато четях мнението му, викам бой ли е ял някой :eek Пък то като хвърлих боба - ставало дума за боядисване, не за биене :Mr Green Fun

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 20 ное 2015 21:53

betaserk написа:Скъпо е, защото все викате майстори а те дерат в буквалния смисъл,

Eми,гледай сега-къщата ми е с чардак ,дето гредите под керемидите са буквално изгнили.Едно от дърветата в двора(кайсия)беше започнало да "мести" керемидите.Става въпрос за над 4 м. височина.Отделно,същия проблем имах и с два ореха в двата противоположния края на къщата.Извиках мой познат дето прави покриви-Ако искате вярвайте ,но докато го гледах отдолу как работи краката ми "омекнаха".Първо огледа гредите на тавана ,сметна си наум къде горе долу в/у керемидите може да стъпва,за да не го излъже някоя гнила греда или дъска.Ако щете вярвайте но за пръв път виждам такъв непукист.Придвижи се внимателно по керемидите,стъпи на ръба на покрива,обувките му буквално наполовина бяха във въздуха.Подадох му "штилката" и тоя лудия започна да кастри клоните,както е на ръба,държи машинката с две ръце,гледа нагоре и си кастри клони все едно е стъпил на земята.А покрива-гнилоч отвсякъде,отдолу асмалък от винкел.После подмени счупените керемиди,нареди разместените капаци от клоните на дърветата и като го питах колко струва ,вика 20кинта.Дадох му 30.Извинявайте колеги,но не бих направил това,което този човек направи и то не от мързел...Това не е за всеки,вкл. и за мен.
Иначе за вкъщи и аз рядко викам майстор-шпакловки,теракот,ВиК,Ел,горе долу се оправям .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”