gergeto написа:Колеги,имам един въпрос относно тия демпфери,щото нещо не ми е много ясно.Колата ми е 110 ТДИ,АSV ,на 294к километра.Та от 2-3дни(горе-долу с падането на температурите) скоростите започнаха да влизат доста по-трудно.Съединителя че е пътник е ясно.Има притрисания,"туптене" на педала ,но не буксува и лоста не вибрира .Но въпроса ми е защо педала отделя ниско долу,особенно като е студена колата-горе-долу на 1.5-2.5см. от пода отделя.Като позагрее като че ли почва да отделя по средата на хода си.Но скоростите пак влизат трудно,особенно 1-ва,2-ра и 3-та и обратно. Не би ли трябвало износен съединител да отделя най-горе и да буксува?Маслото на кутията е сменено преди около 5к км.
п.с. Педала си е мек ,както като купих колата.
Колега, той че и съединителят ти е за смяна е ясно, ама и маслото ти е полу-синтетика, което е по гъсто. И естествено че всяко масло се влияе от температурата. Колкото по студено толкова по гъсто става маслото. От там ти влизат по трудно скоростите.
Принципно при мене мисля че маслото ми е пълна синтетика, която е по устойчива на ниски температури.
Ти казваш че и когато загрее кутията пак ти влизат трудно скоростите. Това говори за износени синхронизатори. Но и притискателният диск може да не отделя добре-скапани ламели (презакалени-нееластични). Тогава естествено няма да ти влизат лесно скоростите. Просто все едно ги сменяш на полусъединител.
За да боксува съединителят трябва феродният да е износен. Друга бира демек.