LЕОN, 1P / ZENEC ZE-MC2000-Не се разпознава от CAN - Решен

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
KyD
Автомобил: SEAT Leon 2008
Двигател: 1.6i BSE

LЕОN, 1P / ZENEC ZE-MC2000-Не се разпознава от CAN - Решен

Мнениеот KyD » Вто 11 юни 2013 21:27

Здравейте колеги,
От няколко дни се "боря" с един проблем и имам нужда от помощ.
Значи купих си въпросната мултимедия ZENEC MC2000 от еBаy.de, но при опит да я монтирам в Леон-а се оказа, че CAN-BUS на колата упорито отказва да я разпознае, дори и само като радио.
Значи случва се следното, закачам буксата и медията тръгва, въвеждам пин кода, и всичко работи нормално на пръв поглед, но без управлението от волана. Но след като извадя ключа от контакта медията продължава да работи и след около 20 мин. компютъра и спира захранването, и след това за да я включа трябва да извадя и сложа буксата наново.
VCDS показва грешка в CAN-Gateway - "01304 - Radio/004 - No Signal/Communication - Intermittent" и "01305 - Databus for Infotainment/004 - No Signal/Communication - Intermittent", и една за радиото-"56-Radio -- Status: Sporadic communication error 1000"
Пробвах с активиране през VCDS на почти всички модули отнасящи се до аудио, видео и навигация, но без резултат. CAN-Bus не я разпознава и това си е. Четох по немските форуми, че трябвало да се откачи акумулатора и да се закачи когато медията е монтирана с идеята, че така CAN-Bus-a се рестартира и ще я разпознае... но уви при мен не става.
Понеже имам и един GOLF5/2004 под ръка, който като електроника мисля е идентичен с Леона и за най-голямо учудване при него всичко заспива и работи без проблем...CAN-Bus го разпознава дори показва RDS инфото от станциите на MFD.
Мисля си, че проблемът идва от CAN-Bus адаптера на самата медия, който представлява черна кутийка с размерите на кибрит и се свързва към специфичен кабел излизащ от самата медия. Леона е с няколко години по нов вероятно използва друг протокол за КАН което вероятно води до нуждата, че софтуера на въпросния адаптер трябва да се обнови, но за съжаление от Зенек не предлагат обновление на КАН интерфейса за този модел.
Някой да има идея как да го "излъжа" или да знае за човек който е по навътре с КАН комуникациите и би могъл да ми помогне?
Ходих в "Тояга" които преди бяха дилъри на Зенек, но вече не били, там записаха номерата на КАН адаптера и версията на софтуера и казаха ще видим дали може да се направи нещо и ще ви се обадим...това беше преди една седмица...
Вече започвам да се отчайвам...

p.s. След дълги и мъчителни дерзания най-накрая намерих решение на проблема. Както си и мислех, оказа се, че CAN-Bus адаптера не е подходящ за Леона. За съжаление v София не намерих достатъчно компетентен спец по КАН комуникации тъй като всички от които търсих помощ ме убеждаваха, че ZE-MC2000 нямало начин да стане в Леон, те били на една платформа с Голф5/6 но всичко по електрониката било различно :screwy.
Наложи се да потърся помощ от немска фирма за кар-аудио. Изпратих им моя адаптер и след 10-ина дни ми върнаха същия на външен вид но с друг сериен номер, който работи перфектно.
Сега всичко работи като оригинална мултимедия, работи управлението от волана, включва се с даването на контакт и се загася при изваждане на ключа и т.н.
Ето и резултата нагледно ТУК

depotata94
Автомобил:
Двигател:

Re: LЕОN, 1P / ZENEC ZE-MC2000-Не се разпознава от CAN - Реш

Мнениеот depotata94 » Съб 28 ное 2015 20:31

Здравей, колега
Доста подробно си описал проблема, който имам и аз. Карам пасат Б6 2006 и си купих същата мултимедия. При мен също не мо да се включва и изключва от контакта. Би ли дал линк към немския сайт, или нещо би ли ме ориентирал?
Благодаря предварително.
П.с. има една букса can-box, която излиза от медията и няма къде да я свържа, предполагам от там е проблема.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”