ДДС при купуване кола на фирма от Германия - спешно
-
IRRITATING
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Re: ДДС при купуване кола на фирма от Германия - спешно
Да пише и да прави каквото реши Този Пасат обаче си се води на фирмата и в един момент ще трябва да обясни къде е
Така е.Но явно на някого това не е ясно.А нали целта е да си помагаме и да се опитваме да правим нещата по правилния и цивилизован начин.Защото на няколко места вече аз като отида и искам да плата в кеш немалко пари за даден автомобил,белият продавач ми казва-Естутмиълайд не продавам на българи и румънци.А познайте защо?
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Vlad777 написа:... документна измама с цел укриване на данъци и може да доведе до затвор. А дали има кой да го проконтролира е друг въпрос.
Цъ. За затвор трябва да надхвърлиш 50 000 евро
В случая, продавайки автомобила без ДДС немският търговец един вид кредитира нашия от собствения си джоб, като разчита да си върне ДДС-то от държавата впоследствие. И наистина е голям кеф да се опиташ да работиш с такъв човек, който вече е бил изпързалян от българин. Създава ни, дето се вика, един такъв романтичен, робинхудовски, образ... - Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
jordanpar написа:В Германия даже и Selbstständiger лица могат да си връщат и то не цялото а част от ДДСто.Последно на една кола със стойност 26 000 евро се усвоиха обратно едва около 1800 евро.
Така в кратце казано това изказване не е вярно. Сигурен съм, че не си искал да заблуждаваш, но трябва малко допълнително инфо към случката, за да стане конкретно казаното вярно.
П.С. Долното беше замислено като отговор, ама докато пиша, и мнението беше изтрито...
Мисълта ми беше, че за 26 000 евро кола, купена (а не лизингована) и ползвана в Германия, един Selbststädiger би трябвало да си прибере обратно цялото немско ДДС, което е малко над 4100 евро.
Последна промяна от Чудомир на Сря 09 юли 2014 19:01, променено общо 1 път.
Заплащане на ДДС при закупуване на авто от Германия (фирма)
Здравейте,
Имам питане към вас, дали някой скоро е закупувал и внасял автомобил от Германия на юридическо лице в БГ, регистрирано по ДДС?
Искам да си закупя един 2-3 годишен Пасат, но когато отидох при 2 различни дилъра (фирми, не са частни лица) в Германия и ги попитах дали ще ми начислят ДДС при изповядване на сделката и в двата случая ми отговориха по следният начин: ти ще платиш 19% ДДС при нас в Германия, а когато си отидеш в БГ и регистрираш колата, платиш ДДС в България ще ни изпратиш документите и ние ще ти възстановим ДДС-то (платено в Германия). Аз закупувам автомобилът на името на фирма (регистрирана по ЗДДС в БГ, не знам дали има значение) и моето разбиране е, че дължа ДДС само в държавата в която ще регистрирам автомобилът, а в Германия ще ми начислят нулево ДДС.
Това нова процедура ли е?
По спомени, мои познати са внасяли автомобили на името на фирма преди 1-2 години и не са заплащали ДДС в Германия, само в БГ.
Някой знае ли откакво е продиктувана тази промяна от немска страна и дали има смисъл да продължавам да търся други дилъри, които ще ми изповядад сделката без ДДС или да го заплащам в Германия.
Благодаря!
Деян
Имам питане към вас, дали някой скоро е закупувал и внасял автомобил от Германия на юридическо лице в БГ, регистрирано по ДДС?
Искам да си закупя един 2-3 годишен Пасат, но когато отидох при 2 различни дилъра (фирми, не са частни лица) в Германия и ги попитах дали ще ми начислят ДДС при изповядване на сделката и в двата случая ми отговориха по следният начин: ти ще платиш 19% ДДС при нас в Германия, а когато си отидеш в БГ и регистрираш колата, платиш ДДС в България ще ни изпратиш документите и ние ще ти възстановим ДДС-то (платено в Германия). Аз закупувам автомобилът на името на фирма (регистрирана по ЗДДС в БГ, не знам дали има значение) и моето разбиране е, че дължа ДДС само в държавата в която ще регистрирам автомобилът, а в Германия ще ми начислят нулево ДДС.
По спомени, мои познати са внасяли автомобили на името на фирма преди 1-2 години и не са заплащали ДДС в Германия, само в БГ.
Някой знае ли откакво е продиктувана тази промяна от немска страна и дали има смисъл да продължавам да търся други дилъри, които ще ми изповядад сделката без ДДС или да го заплащам в Германия.
Благодаря!
Деян
- AugustinerFan
- Автомобил: Mini Cooper SD
- Двигател: 2017
Нормална практика е ДДС-то при кола за износ е да остане като гаранция,причината: много сопи изядоха в последните 2 години.Наскоро познат купува 7 местен Туран и беше принуден да плати на търговеца брутната цена като разликата с нетната остава като гаранция,след представяне на документите че колата е регистрирана в БГ си получи парите.Освен ако търговеца не ти е познат и се съгласи на приятелски начала да ти даде колата на нетна цена като е сигурен че ще я регистрираш на името на въпросната фирма в България.Поговорката:"Страх лозе пази" важи с пълна сила!
- joro_kem
- VW експерт

- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
отделен е въпроса имат ли право да го правят! по същата логика ако европейски гражданин си купува кола (от фирма и за фирма) от България, ще е задължен да плати бруто цената - няма такова нещо.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Заплащане на ДДС при закупуване на авто от Германия (фир
deyanski написа:...Искам да си закупя един 2-3 годишен Пасат, но когато отидох при 2 различни дилъра (фирми, не са частни лица) в Германия и ги попитах дали ще ми начислят ДДС при изповядване на сделката и в двата случая ми отговориха по следният начин: ти ще платиш 19% ДДС при нас в Германия, а когато си отидеш в БГ и регистрираш колата, платиш ДДС в България ще ни изпратиш документите и ние ще ти възстановим ДДС-то (платено в Германия). Аз закупувам автомобилът на името на фирма (регистрирана по ЗДДС в БГ, не знам дали има значение) и моето разбиране е, че дължа ДДС само в държавата в която ще регистрирам автомобилът, а в Германия ще ми начислят нулево ДДС.
Някой знае ли откакво е продиктувана тази промяна от немска страна...
icoico написа:... продавайки автомобила без ДДС немският търговец един вид кредитира нашия от собствения си джоб, като разчита да си върне ДДС-то от държавата впоследствие. И наистина е голям кеф да се опиташ да работиш с такъв човек, който вече е бил изпързалян от българин...

Ще ъп-на тази тема, защото изчетох доста противоречива информация в нета.
Купувач на автомобил от Германия, е българска фирма, регистрирана по ДДС. Продавач е немска фирма, която е със същия статут предполагам - обявите са с включен 19% ДДС.
- каква цена ще платя за колата там - с или без ДДС?
- при регистрация в България, ще платя ли ДДС?
Преди да се срещна със счетоводителя ми, който също проучва, би ми било полезно, ако имам някаква предварителна информация.
Благодаря
Купувач на автомобил от Германия, е българска фирма, регистрирана по ДДС. Продавач е немска фирма, която е със същия статут предполагам - обявите са с включен 19% ДДС.
- каква цена ще платя за колата там - с или без ДДС?
- при регистрация в България, ще платя ли ДДС?
Преди да се срещна със счетоводителя ми, който също проучва, би ми било полезно, ако имам някаква предварителна информация.
Благодаря
Плащаш бруто, вкарваш колата в БГ, регистрираш(не плащаш нищо освен ЕкоТакса и Номера/Документи), пращаш регистрацията на немския търговец, той ти връща ддс-то :)
Изпратих запитване за две произволни обяви. От едната автокъща ми отговори ''Мустафа'', който каза, че не може без ДДС. От другата, отговора беше от германец, който каза обратното.
Явно "Ханс" не са го ебавали още с ДДС-то, та за това е доверчив.
Ако стане, честито. Ама ти така или иначе искаш за фирма да я вземеш, какво ти пука тогава, във всеки случай ще ти върнат ДДС-то :)
Ако стане, честито. Ама ти така или иначе искаш за фирма да я вземеш, какво ти пука тогава, във всеки случай ще ти върнат ДДС-то :)
За "Ханс" - едва ли. В БГ ДДС за лек автомобил не се приспада, освен за няколко изключения. Моята информация е, че там би трябвало да платя колата без ДДС, но няма как да бъда сигурен.