Аз правя следните мезета за зимата. Първото което което най много харесвам с руйното домашно винце е тънко нарязана домашна наденичка сурово сушена на терасата в период за около месец

, за целта:
Купувам си 40% свинско(което да бъде малко мазничко понеже телешкото е сухо) 60% телешко(като грамаш зависи колко ще правите), в тази комбинация става чудесно. Смилам месото на кайма, след това го смесвам с подправки за наденица+собствен домашен лют пипер смлян (за пикантност) и сол на вкус. Сместа пълня в свински черва, като един чатал побира около 600-700 грама от сместа, разбира се в краищата го връзвам с конец.Накачат се на телта на терасата(моята е открита) престояват 2-3 дена първоначално, след това 4 дена подред ги свалям и ги дупча с игла от двете страни и ги точа с малка точилка на дъскичка, да придобият вид на луканка. Когато се точат не се натискат много да не се пукне. Това с дупченето се прави с цел да не се задържа въздух и да граняса месото. Можете, ако не ви се занимава да мелете и т.н. да си купите от магазин за месо готова сурова наденица и процедурата с дупченето и точенето си остава.
Следващото мезе което си правя, е за ракия

. Сладко пушена сланина с подправки:
За целта се купува сланина по възможност дебела 2 см. която режа на правоъгълни парчета най-вече 5 см. широка 10 см. дължина. След това на всяко парче правя от всички страни дълбок разрез с нож и шпиковам с половин скилидка чесън от страна. Заравям парчетата в сол в тава предимно, престояват така 5 дена. После изчиствам солта от парчетата, слагам ги в една торбичка и отивам в гората

. Запалвам огън, от букови съчки или дръвца(само да не е бор

) след това се изчаква да стане жар, на височина от жарта слагам скарата със парчетата сланина и ръся от долу леко с навлажнени стърготини от рязани различни дървета, целта е сланината да се опуши а не да се опече, ее съвсем леко може да се опече но не много. Като си смени цвета от двете страни се слага в една тава и всяко парче се втрива със предварително смлян чесън, и след това се овалва хубаво пак във предварително приготвени, подправки чубрица и червен пипер. След като се приготви сланината по този начин, всяко парче се увива във тензух(марля от аптеката ги купувам) стяга се с капронен конец. След това като се приберете накачват се парчетата на терасата на високо проветриво място за 10-15 дена престоява . След това слагате на печката едно чайниче греена ракия и ми се обаждате да дойда да я пробвам
П.С. Единствения минус, е че на терасата ви малко ще мирише на чесън но това е временно докато сланината се стегне от студа, после миризмата изчезва.
П.С. Като накича въпросните мезета, слагам пред тях едно парче тъмен плат (то пак става проветрение) заради врабчетата. имам обучен котарак който ги пази, но не винаги успява да ги хване

.