Закупуване и внос на автомобил от Германия
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Re: Закупуване и внос на автомобил от Германия
Мой приятел занесе само номерата и я отписаха от Германия. Малко се сърдят, но оправят нещата 

- AugustinerFan
- Автомобил: Mini Cooper SD
- Двигател: 2017
Ами ако се разсърдят повече от малко?
Глобата е няколко пъти по 100 евро.А процедурата за отрегистриране е тъжна като народна песен.Пишат се един куп декларации,ходиш до полицията и т.н.Веднъж изтрих стикерите на номерата преди да са ги видели в цуласунга,иначе взима номерата поглежда ги,вижда че стикера е там и ти казва отиди махни стикерите и хвърли номерата ако искаш.Та заради това писах 4 декларации че лично аз съм премахнал стикерите преди да вляза в кабинета.

Wer sein Auto abmelden will, muss dazu die Zulassungsbescheinigung bzw. den Kfz-Brief und den Kfz-Schein vorlegen. Ohne Brief, der heute die Zulassungsbescheinigung Teil II ist, geht nichts. Sie brauchen also Ersatzpapiere.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Аз моите ги изтрих предварително, пък не съм писал нито 1 декларация. Просто искаха да видят, че са изтрити и ми казаха да ги хвърля или задържа.
Да разправия е малко, но той успя да го направи това и да спести пари от транзитни номера.
Да разправия е малко, но той успя да го направи това и да спести пари от транзитни номера.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Не зная какво са ви карали да триете, но мога да си снимам старите номера, които си взех, като в
Zulassung-а ми свалиха само стикерите от TÜV-a. Нищо не съм трил.
Zulassung-а ми свалиха само стикерите от TÜV-a. Нищо не съм трил.
- AugustinerFan
- Автомобил: Mini Cooper SD
- Двигател: 2017
Ами стикерите от TÜV примерно,които и на теб между другото са свалили.
Веднъж изтрих стикерите на номерата преди да са ги видели в цуласунга,иначе взима номерата поглежда ги,вижда че стикера е там и ти казва отиди махни стикерите и хвърли номерата ако искаш
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
lakersbg написа:...Слушал съм че някои хора имат проблем с Zollamt (аз от 2013 карам с БГ номера безпроблемно), но сега щом ще има винетка от догодина в Германия за чуждите коли то би трябвало малко да се поуспокоят тези полицаи - нали ще им плащаме 130 евро така или иначе...
Слушал си, ама не си чувал(аз съм карал с БГ номера шест пъти по- дълго време от теб безпроблемно. Вече не карам.)А пък PKW Maut ще се въвежда най-рано през 2017-та и ще бъде за ползване на магистралите, изобщо няма да реши актуалния, набиращ скорост проблем с цоламта.
- bulr1dr
- Автомобил: Mk1 Cab 1987 + MkV R32 2008
- Двигател: от 1600 до 3200
icoico написа:lakersbg написа:...Слушал съм че някои хора имат проблем с Zollamt (аз от 2013 карам с БГ номера безпроблемно), но сега щом ще има винетка от догодина в Германия за чуждите коли то би трябвало малко да се поуспокоят тези полицаи - нали ще им плащаме 130 евро така или иначе...
Слушал си, ама не си чувал(аз съм карал с БГ номера шест пъти по- дълго време от теб безпроблемно. Вече не карам.)А пък PKW Maut ще се въвежда най-рано през 2017-та и ще бъде за ползване на магистралите, изобщо няма да реши актуалния, набиращ скорост проблем с цоламта.
Прав е колегата, тия митове и шашми с българските номера са със сигурност нелегални. Имаш ли адресна регистрация в Германия, трябва да плащаш там. С единичката ме предупредиха офицаиално преди година и ако не бях я върнал в БГ щяха да ми праснат хубава глоба. Има вариант да се кара с български номера ако колата не е на твое име, но всеки път трябва да се обясняваш и да се надяваш да не ровят много по системата. Кой как ще кара си е негова работа в крайна сметка, но не случайно тяхната държавата фукнционира а нашата не... Иначе полицаите са си много спокойни, пишат глобата и продължават :)
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
bulr1dr написа:icoico написа:... Има вариант да се кара с български номера ако колата не е на твое име, но всеки път трябва да се обясняваш и да се надяваш да не ровят много по системата. Кой как ще кара си е негова работа в крайна сметка...
ИмаШЕ вариант. Полицаите вече при проверка не си правят труда да ровят или глобяват, а препращат данните на цоламта. След месец, два, три или повече, когато ти дойде редът пред съответния служител получаваш задушевно писъмце в смисъл ,че се явяваш нарушител по смисъла на § 1 Abs. 1 Nr. 2 Satz 1 KraftStG, § 1 Abs. 1 Nr. 3 KraftStG ииии... черешката на тортата, § 370 AО. Тва последното е отврат. С любезна покана да си изложиш позицията по случая. И не ги брига хич чия е колата, вече десетина такива писма съм чел по силата на обстоятелствата...
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Може ли и за по-непросветените да кажеш какво означават тези кодове, които си цитирал?
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
"Кодовете" са законовата номенклатура:
KraftStG = Kraftfahrzeugsteuergesetz, с други думи закон за данък на МПС
AO = Abgabenordnung, с други думи наредба за данъчно облагане. Въпросният параграф 370 е "укриване на данъци". Това беше още лето 2000 стандартното обвинение, по което при лош късмет можеше да те "изтраскат".
KraftStG = Kraftfahrzeugsteuergesetz, с други думи закон за данък на МПС
AO = Abgabenordnung, с други думи наредба за данъчно облагане. Въпросният параграф 370 е "укриване на данъци". Това беше още лето 2000 стандартното обвинение, по което при лош късмет можеше да те "изтраскат".
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Първият е за противозаконно притежание, вторият за противозаконно използване на МПС. Третият, както Чудомир вече е написал- укриване на данъци. Само, че допреди година данък автомобил се събираше от общините, съответно с малко повече късмет и особено с правилен подход при проверка от полицаи(тоест да отвориш правилната торба лъжи
) почти задължително се разминаваше с нищо или поклащане на пръст. От началото на 2014-та данъкът се събира от ония неприятни типове цоламтаджиите, преговорите с които се извършват писмено... препоръчително с помощта на айдукат. Понякога помага. В предпоследния известен ми случай такова писмо получи колега, причинил леко ПТП, посетено от полиция. В последния друг, който бил проверен, докато прибирал колата на трети такъв, след, като го оставил на летището. Стандартната реакция в 101 процента от случаите е "...ама те полицаите само ме провериха и нищо не ми казаха, тва са писмо кво е..."
Ще извинявате, длъжко се получи

Ще извинявате, длъжко се получи

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Въпреки, че не е съвсем по темата си е интересна информация как живеят хората в белите държави...
-
- Автомобил: Passat B8 TDI
- Двигател: DFG 2018
Въпрос за закупуването от търговец в Германия:
1. как проверявате техническото състояние на колата например дали километража е връщан, дали е удряна и т.н.?
Съгласяват ли се да се закара колата за проверка при ADAC примерно?
2. Гаранцията която дават си важи само в Германия нали? Дават ли отстъпка ако им кажа без гаранция и каква би била тя?
3. Жълти номера ще ми дадат ли на място от автокъщата или трябва да съм си ги взел предварително?
Става въпрос за Шкода Октавия 2, 1.6 102к.с. от 2008-а, 100 000км
1. как проверявате техническото състояние на колата например дали километража е връщан, дали е удряна и т.н.?
2. Гаранцията която дават си важи само в Германия нали? Дават ли отстъпка ако им кажа без гаранция и каква би била тя?
3. Жълти номера ще ми дадат ли на място от автокъщата или трябва да съм си ги взел предварително?
- bulr1dr
- Автомобил: Mk1 Cab 1987 + MkV R32 2008
- Двигател: от 1600 до 3200
malcho_m написа:Въпрос за закупуването от търговец в Германия:
1. Зависи от продавача. Не е задължен да се съгласи на проверка в друг сервиз. Дали е връщан километража можеш да разбереш трудно само с подходящ софтуер. Не съм сигурен дали ADAC го могат. Принципно ако колата има сравнително скорощен TÜV е като цяло изправна (трябва да е от TÜV Süd/Nord или Dekra). По принцип ако в догора ти удостоверят, че колата е Unfallfrei (без удари) и впоследтвие откриеш такъв и докажеш, че е преди продажбата можеш да ги осъдиш солено. Повечето пъти обаче винаги си признават и казват, че е имала лека драскотина и затова са боядисали цялата предница :). Unfallfrei е само когато нищо не е пипано по колата, така че кола дори с един пребоядисан елемент вече не е такава.
2. Зависи от Гаранцията. Преди година купихме BMW на старо от BMW München и Гаранцията си важеше при положение, че колата се прави във BMW България. Ако е просто някаква автокъща, трябва да прочетеш внимателно условията на гаранцията. Отстъпка не вярвам да направят, все пак просто удостоверяват, че колата е ОК. Но всичко може да се договори.
3. Номерата се издават само поименно защото са вързани с временна застраховка. Номерата могат и те да ти ги направят, повечето пъти обаче е по-скъпо, трябва да ги удостовериш и да си направиш копие на документите. Жълти номера не стават за износ, само червени! Предватително бих ги направил само ако съм сигурен, че ще купя кола до определеното време иначе можеш да си ги направиш по всяко време (данните на колата се нанасят в последствие).
-
- Автомобил: Passat B8 TDI
- Двигател: DFG 2018
bulr1dr написа: ако в догора ти удостоверят, че колата е Unfallfrei (без удари) и впоследтвие откриеш такъв и докажеш, че е преди продажбата можеш да ги осъдиш солено.
Ако е просто някаква автокъща, трябва да прочетеш внимателно условията на гаранцията. Отстъпка не вярвам да направят, все пак просто удостоверяват, че колата е ОК. Но всичко може да се договори.
някаква автокъща е. И шанса гаранцията да важи в БГ е 0. В последствие ако открия някаква нередност - 'здравец', къде ще ги търся от БГ през 2 000км разстояние.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”