Нужда от юридическа помощ - съседски драми за течове

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Re: Нужда от юридическа помощ - съседски драми за течове

Мнениеот gergeto » Вто 15 дек 2015 8:38

w_smith написа:с малката подробност, че аз там нямам тръби вече. Отрязах ги по негова молба.

Въобще не е малка тази подробност и щом там е рязана инсталацията и там е теча проверете затапването на отрязаните тръби дали не е подало.Няма да си първия с такъв проблем.Миналата година един "майстор" по същия начин ,отрязал тръбите ,сменил ги завил тапите на ръка уж временно нещо да пробва,същия ден дошли да монтират кухнята на хората и...ела гледай как се "отваря" поръчкова кухня за няколко бона за да правиш отново водите.Лошото че зачестяват подобни случаи...Много хора взеха от всичко да "разбират" и стават бели.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Вто 15 дек 2015 9:50

все от някъде тече. като върнете хронологията на събитията назад. началото на проблема съвпада ли с извършен от вас ремонт

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Вто 15 дек 2015 10:42

Не. Започна три години след ремонта. А тръбите са отрязани и източени, вода просто няма, те и тръбите нямат тапи. Дано да се открие проблема с този водопровдчик, защото моя не откри нищо, а въпросния комшия ме нерви вече със заплахите си.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 15 дек 2015 10:58

В случая, не се нерви от заплахите му, дори и да заведе дело, по време на делото ще стане ясно, че ти си направил всичко което е възможно за решаване на проблема, викал си майстор след направен ремонт на банята, пускаш неговия майстор, отрязал си тръби по негова молба. От тук насетне ако иска да проверява още, да вика майстор, да ти кърти банята и да си плаща ремонта

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 15 дек 2015 12:16

Имаш ли ТЕЦ(централно снабдяване с топла вода) и ако да какви тръби са отрязани при теб,за студената ,за топла вода?
Тъй като при нас отдавна няма ТЕЦ,инсталацията за топла вода е празна,но има един момент,когато на някой съсед не му работи спир. кран преди топлия водомер и ако изтърва и възвратния клапан ,става частично преминаване на вода от студения в топлия щранг през общата им точка -бойлера.Ако нещо такова се получава и при вас се открива трудно,щото може да не е постоянно това "пълнене"през щранговете .Съответно водата избива там където намери отвор.Затова дори и при празен щранг тръба се затапва задължително.Най-малкото ,поне няма да влизат и излизат там хлебарките... :mhihi

boglev

Мнениеот boglev » Вто 15 дек 2015 14:01

Добре де, а не може ли да тече от апартамент над теб? При мен така се появи теч в банята, ходих при съседа отгоре (на 6 ет.) , всичко си беше сухо, след това се качих при този над него (7 ет.) и оттам течеше.

Потребителски аватар
w_smith
Контакти:

Мнениеот w_smith » Вто 15 дек 2015 14:05

Никога не е имало ТЕЦ. Отрязаните тръби са крайна точка по веригата, а не междинна, стигаха до кухнята, която вече е спалня.
Иначе и аз се съмнявам в тези над мен, защото са големи мизерници и са постоянно на градус, но те не са осигурили достъп.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Вто 15 дек 2015 15:13

Както по-горе те посъветваха едно видео обследване може да помогне. Не съм наясно дали може да се минава през тръби различни от мръсният канал обаче.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 15 дек 2015 15:53

Продължавам да си мисля че проблема идва от тия рязани тръби.Още повече съседа ти се оплаква че там е теча.Прекалено голямо съвпадение ще е ако не е там проблема.Е има варианти както казват колегите да е от по-горните етажи.Преди 15-на години живеех под наем в кооперация на 2-рия етаж.Над мен имаше 2 възрастни сестри-стари моми.Цял месец не ми правеше впечатление колко бързо ми свършва топлата вода в бойлера ,докато един ден съм в банята и случайно погледнах водомера-върти като бесен.Пипам щранга -горещ.
Веднага махнах спир. кран на топлия щранг и на мястото му сложих тапи.На другия ден докато съм бил на работа едното бабе слязло при жена ми и казала да им пусна топлата вода щото им било ден за пране... :mhihi :mhihi .Та мисълта ми е като влезе водата в празен щранг може да върви и нагоре по етажите,може и надолу.
Поне намаляха възможните причини-значи или проблема е по-горен етаж,или в тия рязани тръби отнякъде влиза вода.Няма какво де е друго ,щом навсякъде си направил ремонт вкл. и ВиК инсталцията.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 15 дек 2015 18:16

Герге, тия тръби са отивали към кухнята, което при човека вече е спалня, отрязал ги е и не ги е вадил от стената просто, няма как от тях да тръгне вода, останали са като арматура в стената просто

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Вто 15 дек 2015 21:28

спираш водата в апартамента,пускаш да се изтече топлата вода от бойлера,за да остане без налягане и се изнасяш за 2 дена на някъде,по точно от това нема
другия вариант казваш на съседа ти да ти даде 5бона като застраховка и почваш да разбиваш банята,ако не е при теб проблема прибираш парата, ако е при теб проблема връщаш парите и ремонтираш

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 15 дек 2015 21:41

Moже би аз не мога да обяснявам или някой не се задълбочава в това ,което казвам.
Следейки реда на мислите на автора,стигам до някои изводи .
1.Автора казва че проблема се е появил 3 години след ремонта ,който е правил,а вертикалните щрангове са сменени преди година.
2.При стандартната ВиК инсталация в блоковете ,като застанеш в банята и на "гърба" и е кухнята,обикновенно вдясно в оформена ниша се разполагат общите вертикални щрангове,от които за апартамента са изведени хоризонталните хранещи инсталации(обикновенно на 1/2 цол) В тази ниша по проект е заложен и изграден и вертикален щранг за центр. снабдяване с топла вода,независимо дали има изградена улична инсталация до конкретния адрес.
3.Вляво обикновенно е разположена инсталацията за локално захранване с топла вода(бойлер).
На всички щрангове по проект е поставена спирателна арматура-кранове.
От дясната част за центр. топла вода е изкарана тръба ,която трябва да захранва кухнята с топла вода от ТЕЦ.Аналогично е и захранването от бойлера,вляво.
Затова по-горе съм питал -има ли ТЕЦ в кооперацията.Идва момент ,когато автора решава да подмени ВиК инстлацията си и съответно кооператорите решават да подменят вертикалните щрангове.Не знам някой досега при положение че никога не е бил топлофициран както казва автора да е подменял и вертикалните щрангове на ТЕЦ-а .Значи е подменена с PP само студената вода.А какво става с гореспомената 1/2 хоризонтална тръба за ТЕЦ,която трябва да "храни" кухнята? Автора казва че е изрязана ,останал в стената ,но няма тапи.Питам за среза,който отделя хоризонталната ТЕЦ-овска тръба от вертикалния такъв щранг (на ТЕЦ-а).
Много хора се заблуждават че при положение че никога до кооперацията им не е имало ТЕЦ и инсталацията е празна и няма опасност да "пълни" отнякъде.
Да ,ама не.Както съм писал по-горе ,ако среза на топлата вода не е надежно затапен може да стане прехвърляне на вода от бойлeра,не само в конкретното жилище ,но и който и да е друг апартамент от секцията на вертикалния щранг и да избие там където тръбата е отворена.
Пак подчертавам ,говоря за тръбата на ТЕЦ-а ,която трябва да "храни" кухнята,но никога не е ползвана и в момента е изрязана и оставена в стената като арматура,без тапи обаче.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Вто 15 дек 2015 21:47

т.е. вода може да се връща в захранващите тръбите за парното през бойлер,батерия със сферичен кран на кой да е етаж но трябва да са отворени съответните спирателни кранове на тръбите за топла вода от тец-а

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 15 дек 2015 21:53

moimoimoi написа:т.е. вода може да се връща в захранващите тръбите за парното през бойлер,батерия със сферичен кран на кой да е етаж

Да ,но от секцията на този щранг ,примерно секцията на тристайнте апартаменти. :th_up

Потребителски аватар
w_smith
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 16 дек 2015 3:17

Щранговете на ТЕЦ минават транзит през моя, а предполагам и плез другите апартаменти. Няма никакво разклонение от тръбата. Все пак не съм майстор и затова трябва по въпроса да се произнесе такъв.
.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”