Нужда от юридическа помощ - съседски драми за течове

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Нужда от юридическа помощ - съседски драми за течове

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 16 дек 2015 8:37

gergeto написа:.....
Пак подчертавам ,говоря за тръбата на ТЕЦ-а ,която трябва да "храни" кухнята,но никога не е ползвана и в момента е изрязана и оставена в стената като арматура,без тапи обаче.

Ще е мега тъпо ако старите тръби оставени в стената не са отрязани и от щранговете :stumm

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 16 дек 2015 9:09

да спомена още една случка при съседа под мен.
От някъде му боядисваше тавана на банята. Аз като теб съм сменил всичко основно, и като си представих къртенето ми прималя. Убедих го преди да къртя аз пода, да отворим неговите кутии, с които е опаковал тръбите. Той реално имаше два проблема:
1. един мой кран на мивката се оказа, че изпуска и подлива вода зад плочките. Супер леко си църцори, ама постоянно. Тази вода явно се натрупва влага и тн и при него на тавана изби
2. една от тръбите, които минаваха през неговия апартамент се оказа, че е избила. От колко време е текло вода от там не знам, но в тръбата си беше станала маалка кръгла дупчица. Така че тръбите и да минават транзит, не пречи да дадат дефект.

Трябва ви добър майстор, който да прецени всички тези доработки, как влияят на системата и от къде би могло да тече (може и да не е от нея).
Попринцип ние имаме 3 тръби за водата, една за студена и две за топла. Втората за топлата била, за "обратната" вода, т.е. работила така че водата да циркулира и винаги като пуснеш топлата, да имаш, а не както бяхме ние, да чакаме да източим тръбата, за да качи топла вода от абонатната. Това разбира се, беше "резнато" от някой майстор, който е работил в някой от апартаментите. В резултат 4 години ние източваме, а едната тръба си седи празна. Изведнъж идва друг майстор в един от апартаментите, човека го забелязва и почва да ни уведомява, че така и така, може да го оправи, но за целта иска да провери дали тази тръба е цяла, дали някой вече не я е отрязал. Следиш ми мисълта предполагам, ако майстора е читав, ще се сети за всичко, ако не и е от тия, които работят на парче ... а и това, че една тръба е празна известно време, не значи че ще е така постоянно.

Абе имаш много варианти, просто някой трябва да погледна и помисли

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 16 дек 2015 9:36

w_smith написа:Щранговете на ТЕЦ минават транзит през моя, а предполагам и плез другите апартаменти. Няма никакво разклонение от тръбата. Все пак не съм майстор и затова трябва по въпроса да се произнесе такъв.
.

Няма как да минават "транзит" тръбите за топла вода-трябва да имаш 2 "топли" тръби.По дебелата е довеждаща и тя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е с фитинг-обикновенно тетка от която да си изградиш инсталация за топла вода за твоя апартамент.Зад довеждащата обикновенно е връщащата тръба (тя минава транзит),защото инсталацията за ТВ е с циркулираща вода,на "кръгове".
Именно за фитинга на хранещата тръба говоря-дали е само тетка с намалител и тапа или "фабрично" е изведена инсталация за топла вода до кухнята и това да е една от тръбите ,която сте отрязали.?
К.Одаджийски написа:Ще е мега тъпо ако старите тръби оставени в стената не са отрязани и от щранговете

Колега ,наистина е мега тъпо,но лично съм се сблъсквал и съм спорил с такива " майстори",дето отрязали топлата тръба и не можах последния да го убедя че там може да пълни.Пича ми се изсмя и вика:То в Шумен от 15 години няма тец и абонатни по блоковете,ти ми говориш за вода в тръбите...
Засега спирам с коментарите и с интерес ще следя развитието по проблема.

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Сря 16 дек 2015 10:05

Може да е от по- горен етаж- при нас течеше от счупена тръба от подов сифон към ръбата за мръсна вода в ревизията два етажа по- горе, иначе не капе нищо- докато го открием, две години го борих този проблем. На другите не им пукаше особенно, но при мен всичко е чисто ново и не ме кефеше всяка година да измазвам стена на коридор и да боядисвам, както и да обеснявам на съседа, че аз също страдам от този теч, от който му е мухлясала стената и проблема не е от мен. Нервите са много.

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 16 дек 2015 12:00

Аз ще ги снимам, може да не съм видял добре защото ставах през нощта да ги гледам, но и двете нямаха тетки.
Благодаря на всички участващи в темата за активността, тъй като трябва някакси да се разреши този неприятен проблем, а всякакви едеи са добре дошли.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 16 дек 2015 15:32

Абе колега ,"натиснете" ги тия съседи над вас да осигурят достъп щом ще оглежда ВиК майстор,да не се окаже че си е свършил работата наполовина-пак казвам,както и някои колеги- може проблема да е и в по-горен етаж,но като няма достъп и "боб" да хвърляме да гадаем няма смисъл.Трябва да си осигурите достъп задължително .Опитен майстор ще локализира проблема бързо -сигурен съм. :th_up

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Сря 16 дек 2015 18:23

Що се нервите............и при мене ми тече ......но комшийката е готина и си затварям очите. Не си го слагай на сърце......той да се ядосва.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 16 дек 2015 19:20

Е той си се ядосва, ама иска да съди и заплашва, което пък изнервя и колегата пуснал темата :screwy

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 16 дек 2015 20:51

дърт милиционер написа:Що се нервите............и при мене ми тече ......но комшийката е готина и си затварям очите.

Това е друг "теч" и се оправя отдолу-нагоре ,няколко пъти седмично... :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 17 дек 2015 0:05

Много сте остроумни!
:newsm66

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 17 дек 2015 19:43

Извинявам се. :bowdown

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 17 дек 2015 22:13

То с един теч моята комшийка вече четвърти водопроводчик сменява :mhihi :mhihi Да не съм офф, в отговор на питането от първия пост: Закон за управление на етажната собственост погледни.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 18 дек 2015 22:12

Писано е по-горе от юридическа гледна точка, та няма да повтарям много. Искът се нарича негаторен и се предявява от съседа, който е принуден да търпи вреди то съседен нему имот. Ако го предяви ще трябва да докаже в съда, че именно твои действия (бездействия) му вредят.
При подобни дела се назначават съдебно - техническа експертиза, която след оглед на място установява причината за теча и въз основа на нея съдът решава спора.
Освен обезщетение съдът може да задължи виновната страна да извърши определени действия, които да спрат нарушенията. Рядко се случва, но може.
По-интересното е как се извършва самата експертиза. Има едни термокамери, които могат да проследят пътя на водата. Дори и от оцветители няма нужда. Има си дори такива фирми. Та такава фирма може да ви свърши работа и да не се стига до съдилища.
Успех!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 18 дек 2015 23:35

относно техническата експертиза, ако уредът не покаже еднозначно къде е теча могат ли да те задължат да разбиваш, за да го търсят и ако не е при теб, кой ти покрива ремонта? Трябва ли да се завежда ново дело към новият съсед и кой покрива разходите по старото?

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Съб 19 дек 2015 17:20

Утре ще идва такава фирма и ще видим какво ще се случи. Аз съм малко скептичен, но в името на коректостта се съгласих да осигуря достъп. Въпросният нагляр се опита да ме кара аз да им плащам, но не позна човека. Ще пиша за последващото развитие на събитията.
Отново Благодаря на колегите взели участие по темата!
Редакция 20.12.2015
Дойде някакъв "специалист" (слагам го в кавички, тъй като не съм видял сертификати или протокол от проверката), който установи теч от моята фуга (между стената и пода). Установи се обаче и теч по цялата стена от комшиите отгоре (през един етаж от пострадалия). Ситуацията е следната: комшията отдолу ми иска пари за цялата термоистория (193 лв) и за целия ремонт при него, с основанието че теча от по горен етаж е незначителен, а всичко е от мен.Явно вижда че съм кооперативен и не иска да се занимава с алкохолиците от горния етаж, но няма да му се получи.
Как мисля да постъпя: максимално бързо отстранявам теча и го оставям да се пеняви, да ме съди или каквото иска.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”