Sharan 95-00, информация и идеи за направа на работен багажник

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Paladin
Автомобил:
Двигател:

Sharan 95-00, информация и идеи за направа на работен багажник

Мнениеот Paladin » Пет 18 дек 2015 16:27

Събирам информация и идеи за направа на работен багажник за Шарана ми, който е '97, но тъй като надлъжните релинги (релси) са еднакви за всички Шарани (тези който имат оригинални) от първата генерация - затова е такова заглавието на темата.
Колата ще се ползва за ходене по палатки (диво къмпингуване) и за служебна (работна) - за прекарване на материали, профили и плоскости.
- Първото което ми е необходимо като информация е точни чертежи на релингите (3D сканиране не е вариант за единична бройка поради високата цена). Търся оригинални чертежи от VW на релингите или имейл адрес някъде във Фолксваген където могат да ми ги дадат (имайки предвид годините на колата мисля че няма да има проблем), ако някой от форума е писал до VW за нещо подобно нека сподели.

- Идеята е багажника да е само със страници по дължина на колата които да служат за упори и привързване на багаж (когато съм на палатка) или когато прекарвам профили, а когато карам плоскости страниците да падат настрани (за да може плоскостите да лягат на скарата на багажника), поради незнанието ми да качвам картинки прилагам една анимация за по нагледно.

- Друго което търся са идеи и съвети за направата на "пантите" по който ще се сгъват/разгъват страниците и тяхното сигурно застопоряване в съответната позиция.

За сега толкова, по нататък ще събирам идеи, и за дефлектор в предната част, и за захващането между релингите на колата и скарата, и за допълнителни джавки и джиджавки.

И само за информация предишният багажник който имах и правих (от мен чертежите друг го прави) да придобиете представа за какви джиджавки става въпрос (като гледате клипа пуснете си субтитрите, ако не се включват автоматично).

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Sharan 95-00, информация и идеи за направа на работен багажник

Мнениеот kris11 » Съб 19 дек 2015 22:52

Много сложен.
Направих набързо.2 профила 25х25 CrNi с дебелина на стените 1,5 мм , дължина 1,3м. Тапи от мебели по 0,25лв. Захващане към релингите U скоби с резба М6 /май се овдят 1 1/2" в Крепо. Ба Булсаткомвъв Варна багажниците са с такъв профил.
Недостатък над 80 км/ч започва да свири, над 85 км/ч виене.

П.П. Правих го набързп за да пренасям спешно тръби ф 160 х 4м ;гофрирани ф 200 и 315 х 6м за мръсен канал. Гледах да го направя бързо и с подръчни м-ли

А и във въпроса има подвеждаща дума "работен" багажник

Последна промяна от kris11 на Пон 21 дек 2015 21:49, променено общо 1 път.

Paladin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Paladin » Пон 21 дек 2015 10:09

Kris благодаря че се включи в темата, да абсолютно прав си че да направиш просто багажник който да "върши работа" това което си описал е напълно достатъчно, за свиренето и виенето въпроса би трябвало да се реши с дефлектор или както му казват на запад "deflector roof rack" или "Wind Fairing" виж в гугъл.
Обаче, ако си имал търпението да изгледаш целият клип с багажника на Нисана си разбрал че моето "забавление" (хоби) е в проектирането на точно такъв багажник какъвто смятам че конкретно на мен ще е най-удобен, тъй като например когато ходя на палатка взимам определени неща и е много удобно те да си имат места на багажника за по бързо и удобно товарене/разтоварване.

Затова сега продължавам да търся точни чертежи на релингите или някой да подскаже метод по който да мога да ги измеря с точност +-1mm.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 21 дек 2015 10:18

Ми отиди където има оригинален такъв багажник и го измери.

Върни се в “Направи си сам!”