Здравейте колеги,
Проверих в търсачката за подобни теми и намерх, но при мен проблема е малко по различен.
От скоро станах горд собственик на Пасат б5 1.9тди 116к.с. комби. Започна да ми прави впечатление, че понякога 2 ра скорост не влиза (по точно влиза, но трябва да се употреби доста сила). Изчерох теми по този въпрос и не ми стана много хубаво.Но вчера свалих кожения маншон на скоростния лост , за да си го претапицирам и видях че при подаване и пускане на газта това в което влиза лоста(не съм сигурен как се нарича)се мести напред- назад.Та дали заради тампони не ми прави проблема с 2 ра скорост.
Когато ускорявам влиза перфектно, но при по малко ускорение, било то в задръстване, легнал полицай или неравноати по пътя влиза много трудно

Passat B5 1.9TDI 116 к.с. - Трудно влиза 2-ра скорост
-
- Автомобил: passat_B7
- Двигател: CFFB
Re: Passat B5 проблем с 2 ра скорост
Здравей,
аз съм с Б5 1999г. 1.8Т 150к.с. и при мене влиза трудно 2-ра,но само когато е студена,когато загреее няма проблеми,но е мнооого досадно(маслото на скоростната кутия съм го сменил).Също търсих решение по нета,но не можах да намеря и така се мъча докато загрее:)
И аз много ще се радвам ако някой даде съвет и решение.
Благодаря
аз съм с Б5 1999г. 1.8Т 150к.с. и при мене влиза трудно 2-ра,но само когато е студена,когато загреее няма проблеми,но е мнооого досадно(маслото на скоростната кутия съм го сменил).Също търсих решение по нета,но не можах да намеря и така се мъча докато загрее:)
И аз много ще се радвам ако някой даде съвет и решение.
Благодаря
-
- Автомобил:
- Двигател:
Към втория колега:
Маслото на скоростната кутия не се сменя, а само се долива при необходимост. Причината за това е, че не може да се закупи достатъчно добро като оригиналното масло на VW, с което е заредена кутията.
Към първия колега:
Ако нивото на маслото не е до пробката за доливане, вероятно трябва да се долее, в противен случай може да е механична повреда или износване.
Маслото на скоростната кутия не се сменя, а само се долива при необходимост. Причината за това е, че не може да се закупи достатъчно добро като оригиналното масло на VW, с което е заредена кутията.
Към първия колега:
Ако нивото на маслото не е до пробката за доливане, вероятно трябва да се долее, в противен случай може да е механична повреда или износване.
-
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
Кънев, що за митове и легенди говориш с тези масла? Не заблуждавай колегите!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега Пенко Пулев,
Аз с масла не говоря! И моля, не ми нареждай какво да правя. Опитах се да помогна, за разлика от теб. Тези неща са обсъждани във форума, но заради тебе няма да ги търся. Разполагам и с ръководство за експлоатация на Пасат В5, в което производителя е написал, че маслото на ръчната скоростна кутия не се сменя без причина, но и него няма да ти изпратя, защото съм сигурен, че няма да го прочетеш. Като гледам за пет години колко поста имаш във форума, сигурно си голям специалист. Може би раздаваш съвети срещу заплащане? Както и да е. Не възнамерявам да споря повече по тази тема. На моя Пасат В5 скоростната кутия превключва перфектно - студена и топла.
Аз с масла не говоря! И моля, не ми нареждай какво да правя. Опитах се да помогна, за разлика от теб. Тези неща са обсъждани във форума, но заради тебе няма да ги търся. Разполагам и с ръководство за експлоатация на Пасат В5, в което производителя е написал, че маслото на ръчната скоростна кутия не се сменя без причина, но и него няма да ти изпратя, защото съм сигурен, че няма да го прочетеш. Като гледам за пет години колко поста имаш във форума, сигурно си голям специалист. Може би раздаваш съвети срещу заплащане? Както и да е. Не възнамерявам да споря повече по тази тема. На моя Пасат В5 скоростната кутия превключва перфектно - студена и топла.
- svere
- Автомобил: Passat B5 110++
- Контакти:
колегата Пенко Пулев е прав, за смяната
Ръководството и аз съм го чел, .............. там наистина пише, че не се сменя маслото в ск.кутия, но това важи за коли до 200-300х.км........... нали не си мислите, че нашите коли (говоря за набор 97-00г) са на по 130х.км?
17годишна кола вкарана от запад, под 400х.км няма........или имам ама е 1:1000000
Кънев написа:Колега Пенко Пулев,
.... Разполагам и с ръководство за експлоатация на Пасат В5, в което производителя е написал, че маслото на ръчната скоростна кутия не се сменя без причина,....
Ръководството и аз съм го чел, .............. там наистина пише, че не се сменя маслото в ск.кутия, но това важи за коли до 200-300х.км........... нали не си мислите, че нашите коли (говоря за набор 97-00г) са на по 130х.км?
17годишна кола вкарана от запад, под 400х.км няма........или имам ама е 1:1000000
-
- Автомобил: Passat
Кънев, ми доливай си
:) , ако искаш и моторното и хидравличното само си го доливай хаха. Аз в колкото и ръководства да съм гледал на поне 5-6 производителя, все пише, че не се сменя. Не знаех, че знанията се определят спрямо мненията ти тук за определен период. Бях решил да обясня, че не е така както си мислиш, защо го пише и как се процедира, но пък защо да го правя след като съм некомпетентен и нямам достатъчно мнения. Я си четете ръководствата за 16 годишните коли на по 150-200к километра, и правете каквото ви е написано
Пък какво не искаш да ми пращаш, и какви теми ще търсиш, въобще не ме интересува! Колата ми я купих на 660 000 километра на 8 години. Ха сега като си такъв специалист и ми говориш за ръководства, кажи ми, за тези километри какво по-дяволите е станало с вискозитет, мазилни свойства и т.н. на маслото, в следствие на това, това и това? Обясни на всички ни, пише ли го това в ръководствата ти? Аааа забравих, че маслото беше ултра мега специално бла, бла, бла, което не се намира никъде на пазара
Ти трябва да си по-специалист от мен...... Аз отговора го знам, но ти дали го знаеш?
Извинявам се за спама, и за осирането на темата на колегата.

Извинявам се за спама, и за осирането на темата на колегата.
- krraynov
- Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
- Двигател: CFGB 2012
- Контакти:
andy_d2 написа:Здравейте колеги,
Започна да ми прави впечатление, че понякога 2 ра скорост не влиза(по точно влиза, но трябва да се употреби доста сила).Изчерох теми по този въпрос и не ми стана много хубаво.Но вчера свалих кожения маншон на скоростния лост , за да си го претапицирам и видях че при подаване и пускане на газта това в което влиза лоста(не съм сигурен как се нарича)се мести напред- назад.Та дали заради тампони не ми прави проблема с 2 ра скорост.
Когато ускорявам влиза перфектно, но при по малко ускорение, било то в задръстване, легнал полицай или неравноати по пътя влиза много трудно
Много вероятно се касае за износване на синхронизатора на 2-ра предавка. На повечето автомибили е така, защото неопитните шофьори (обикновено първите) превключват скоростите без да се съобразяват с оборотите на двигателя. Така на скоростната кутия (по- скоро на синхронизатора) му се налага да спира свободния вал за да го синхронизира с водещия. И ако както казах шофьора е пишман шофьор и бърза - т.е превключва бързо - синхронизацията трябва да стане бързо- което износва преждевременно синхронизатора...

-
- Автомобил:
- Двигател:
хванах и цаката на 2 ра скорост, като тръгна да я включвам и бутам малко към 4 та и влиза перфектно.след празниците ще я погледне един приятел и ако се разреши проблема ще напиша какво е майсторил
-
- Автомобил:
- Двигател:
Хайде, хайде Пенко Пулев, успокой малко топката! Коледа е!
Не те наричам колега, защото и ти не го правиш. Подразни ме арогантния ти тон. Да се държиш така с напълно непознат човек е невъзпитано и нелепо. Много злоба, много злъч и агресия!
Но какво да се прави, такъв е животът. Никой насила не ме е накарал да влизам в този форум. Живей си както господ те е научил, аз няма да ти преча!
Не те наричам колега, защото и ти не го правиш. Подразни ме арогантния ти тон. Да се държиш така с напълно непознат човек е невъзпитано и нелепо. Много злоба, много злъч и агресия!
Но какво да се прави, такъв е животът. Никой насила не ме е накарал да влизам в този форум. Живей си както господ те е научил, аз няма да ти преча!
andy_d2 написа:хванах и цаката на 2 ра скорост,
Еми колега, вземи мерки навреме, защото скоро и втора а и четвърта скорост ще хванат и твоята цака

- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
Re: Passat B5 1.9TDI 116 к.с. - Трудно влиза 2-ра скорост
При мен е същата работа, след като загрее колата малко 1-2 мин и всичко си е както трябва,иначе като е под 0 градуса трудно влиза и при мен. Искам да попитам, как да проверя докъде е маслото в скоростната кутия?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Passat B5 1.9TDI 116 к.с. - Трудно влиза 2-ра скорост
От пробката за наливане , дотам е нивото. Аз бих източил първо цялото количество масло за визуална проверка. Ако има златисти проблясъци/стружки-кофти.