Смяна на летни със зимни гуми
Re: Смяна на летни със зимни гуми
Ей, много избързвате с тия зимни гуми и само си ги изтърквате. Още не е паднал никакъв сняг, а всички бързат да си ги слагат. Нека си ги изхабят и после да дават маса пари за нови.
- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
Не съм съгласен, днес имаше малко сняг в Кърджали, но имаше и черен лед още като тръгнах от паркинга на блока, един с една Ц-класа с летни губи не можа спре на светофара и отиде цялата му броня и двата фара.... После му съставиха акт, че не е сложил зимните гуми 

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Xaxy написа:После му съставиха акт, че не е сложил зимните гуми
Нямат право на това основание, защото няма регламент, който задължава. Като е галош, та да не напише възражение...

- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
Незнам всичко как стой,но така коментираха клюкарите на блока.
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Аз пък съм си доволен от поведението на гумите.Онзи ден си направих експеримент на един 90 градусов завой да вляза с 40 км/ч.Е,не можах да накарам колата да поднесе.Съмнявам се с летните при тези температури да мога да го направя.
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Вече има сняг и в Кж. Най- накрая. Из града е чисто, ама извън града към малките селца не е чистено. Одеве с колегата Хаху и още едно приятелче решихме да се поразходим към по високите села да видим що за гуми са направили руснаците Cordiant winter drive2.... 175/65/14... резултата-
на завоите се опитвах да поднеса колата- не става без ръчна( с разумна скорост разбира се 30- 50км/ч). На доста голям наклон със сняг 10 см и лед отдолу тръгва почти без боксуване, спирането е уникално. Все пак имат 11мм грайфер мек като кашкавал
- за сметка на това бръмчат яко на асфалт- все едно са заминали всичките лагери на колата 

Re: RE: Re: Смяна на летни със зимни гуми
forski написа:Ай честит първи сняг, и да не забравите да си смените гумите ... ей
Направо останах потресен колко много хора са "забравили" да сменят гумите, пълно с народ пред вулканизаторите, и защо е всичко това, аз лично не разбирам!
Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
- polovera_9n3
Нали знаеш манталитета на българина- винаги се чака последния момент, а този сняг го говорят от 5 дена, че ще вали. После се нервят защо пред гумаджиите е пълно с народ и чакат по 2 часа
. За разлика от тях ние, които сме ги сложили отпреди вече се радваме на снега, чак експерименти с гумите си правим

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Абе той и студа хван преди повече от 5 дни.
- polovera_9n3
на 01.01 бях на работа 1ва смяна. Качих се в колата в 4и 30 сутринта(новата година я проспах) - всичко беше замръзнало на кокал, беше минус 14. Ако това време не е за зимни гуми незнам кое ще е.
Хората предпочитат да дадат 500-1000лв за ремонт плюс евентуална глоба отколкото да си изтъркат безценните гуми с 30-40лв (ако се приеме че общо струват 500лв, смятам извънредното изтъркване от по-топлото време за 1 месец).
- polovera_9n3
Моите ги сложих началото на ноември, имам грайферомер- за 2 месеца не са мръднали- нямат износване. Обаче не чакам изнервен пред гумаджията, днеска цял ден се разхождам из селата с 2ма колеги и си правя кефа на сняг 

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Не е въпроса в износването. Зимната гума буквално прегрява в топло време, става на шупли и "зимните" й качества се губят. За коли които не карат много не е проблем, но ако на месец се навъртат по 5-6К е кофти. Освен това до преди 1 седмица лятната гума беше по-подходяща за пътните условия. При гумаджиите нямаше кьорав човек още от началото на декември, явно доста хора се подведоха че зимните гуми са станали задължителни... 

- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Аз съм със зимни от 21.11 и не ги слагам защото било задължително, а защото е по сигурно с тях! Днес на големия сняг си карам като пич, тръгване, спиране, засилване на 3-та без никакви проблеми, не превърта на тръгване, а АBS-а се пуска от време на време ако много рязко спра и все пак внимавам много разбира се. Брат ми е с всесезонни и го е страх да кара, защото колата му е като шейна! По пътя една кола преди мен взимаше завоя с 2 км/ч а аз си карам се едно е лято! Плюс това возя дете и не мога да си позволя да го излагам на опасност като се стискам за 200 лв. за втора ръка гуми които въпреки това се държат като залепени за снега.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Не е от гумите, от колата е :) Те пасатите са така :)
Ела да ти дам моята да й сложиш втора употреба гуми да видиш как седи като залепена с тях
Ела да ти дам моята да й сложиш втора употреба гуми да видиш как седи като залепена с тях

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”