От няколко дена обикалям за зимни гуми и попаднах на много "почтени търговци". А вчера даже попаднах на 10 годишна гума, която даже се предлага на пазара. Убеден съм, че тази гума е вече станала пластмаса ако ще да е съхранявана при абсолютно идеални условия. Все още не е открит начин как да се преборим срещу стареенето на каучика, а тя е основна съставка във всяка гума.
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 25727.html
Така, че мили хора когато си купувате гуми винаги гледайте ДОТ - дата на производство обикновено е нещо от рода: 4515 - 45 седмица през 2015 година.
Специално с тези хора от сайта на автогуми се пробвах да им обяснявам, че няма нужда "обират остатъците от складовете на Европа", но не ме разбраха. Техният отговор беше, че имало хора, които търсят втора употреба гуми. Да, така е, но едва ли 10 годишни. Така, че очите на 4, даже ако трябва и на 10, защото коректни търговции в нашата държава са изключителна рядкост!
И за много, много години!
Внимавайте какви гуми купувате!
- donMaranzano
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AQY
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Внимавайте какви гуми купувате!
Е то там ясно си пише че гумата е производство 2006г.
Честно казано като сменях гумите на моята кола, и на служебния бус чак страх ме хвана като гледах хората какви цървули втора, трета, пета употреба слагат на колите си
Честно казано като сменях гумите на моята кола, и на служебния бус чак страх ме хвана като гледах хората какви цървули втора, трета, пета употреба слагат на колите си

- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Ами колега не че нещо, ама то си е написана годината на производство още до името на гумата. Ти ако искаш я купуваш на тая цена. Пък ако не искаш - плащаш си за нова гума с ДОТ от 2015. Не виждам драма в случая. Аз си купих гумите от тоя сайт и съм много доволен - и от обслужването и от качеството на гумите.
Оня ден в големия сняг ми се отдаде възможност да ги пробвам на магистралата - където другите караха с 50-60 км/ч., аз карах с 90 км/ч. и за момент даже не съм усетил нестабилност. Дори когато трябваше по рязко да натисна спирачката, заради един с едно БМВ, който тръгна да се изнася в мойта лента с50 км/ч.
Оня ден в големия сняг ми се отдаде възможност да ги пробвам на магистралата - където другите караха с 50-60 км/ч., аз карах с 90 км/ч. и за момент даже не съм усетил нестабилност. Дори когато трябваше по рязко да натисна спирачката, заради един с едно БМВ, който тръгна да се изнася в мойта лента с50 км/ч.
- donMaranzano
Колеги нови гуми на такъв дот не се продават, а подаряват....
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
зависи според какъв критерий.
според господата. ако е кръгло, търкаля се и има 5 мм грайфер става
както коолегата по долу написа ясно е посочено че са стари
ако се гледа реално дали са с допълнително нарязан грайфер, китайски за 50 лв. или доста стар дот - те всичките са опасни
според господата. ако е кръгло, търкаля се и има 5 мм грайфер става
както коолегата по долу написа ясно е посочено че са стари
ако се гледа реално дали са с допълнително нарязан грайфер, китайски за 50 лв. или доста стар дот - те всичките са опасни
- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
siso_k написа: Оня ден в големия сняг ми се отдаде възможност да ги пробвам на магистралата - където другите караха с 50-60 км/ч., аз карах с 90 км/ч. и за момент даже не съм усетил нестабилност. Дори когато трябваше по рязко да натисна спирачката, заради един с едно БМВ, който тръгна да се изнася в мойта лента с50 км/ч.
Аз сложих на бащата гумите, предните Мишелинки 2011 г. А задните някакви измислени от 2009 г. В големия сняг, до Хасковска област пътя, снегорин не беше виждал.... Карах си с 80 км, колата изобщо не поднесе, а един с 320-ка с нови гуми, само задницата носеше на ляво/дясно..... Така, че не е най-важно какви са гумите, а ЗКУ ;)
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
Ако ми пратят гуми със стар дот, директно ги връщам, но при положение, че си пише какъв е дот-а в самата обява, не виждам какъв е проблема.
Миналата година си купих нови гуми от такъв сайт с дот от предходната година, без да е обявено за това, но си беше моя вината че ги платих без да погледна.
П.П. Xaxy, в темата за винетките се оплакваш, че си пръснал чисто нова гума, тук разправяш някакви стари Michelin-ни...
Миналата година си купих нови гуми от такъв сайт с дот от предходната година, без да е обявено за това, но си беше моя вината че ги платих без да погледна.
П.П. Xaxy, в темата за винетките се оплакваш, че си пръснал чисто нова гума, тук разправяш някакви стари Michelin-ни...
- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
Тъй като ми се наложи да пътувам, в най-големия сняг свалих гумите от на бащата колата "новите" и ги сложих на Пасата,пръснах едната гума , а на следващия ден отново ми се наложи да пътувам,отново в най-големия сняг и сложих тези които имах "старите"
П.п. новите гуми бяха предяидени за Пасата,но бащата пътува често и извън БГ затова му ги дадох на него,а той даде тези от неговата кола.....
П.п. новите гуми бяха предяидени за Пасата,но бащата пътува често и извън БГ затова му ги дадох на него,а той даде тези от неговата кола.....
Последна промяна от hooligans на Пет 08 яну 2016 0:57, променено общо 1 път.
Причина: Има ЛС за тази работа, мнението ти няма нищо общо с темата!
Причина: Има ЛС за тази работа, мнението ти няма нищо общо с темата!
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Аз не виждам каква е драмата? Хората продават гуми с дот 06 и са си го написали още в заглавието, а не с малък шрифт някъде си!?
От цялата тема имам чувството, че търсиш под вола теле!
Да не говорим, че има една маса от хора, която купуват гуми 2-ра употреба (карани) със същият дот или по-стар...
Има си пътници за всеки влак, дори и за товарния!
Да не говорим, че има една маса от хора, която купуват гуми 2-ра употреба (карани) със същият дот или по-стар...
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
lokva написа:китайски за 50 лв. или доста стар дот - те всичките са опасни
Колега, просто от интерес ако може да попитам карал ли си с китайски или други гуми с доста стар дот и какви са ти преките впечатления?

- donMaranzano
hooligans написа:Аз не виждам каква е драмата? Хората продават гуми с дот 06 и са си го написали още в заглавието, а не с малък шрифт някъде си!?
Колега, това са 10 годишни гуми. Отдавна каучука не е каучук и гумите са станали пластмасови, по-добре втора употреба с дот 2012-2013 отколкото "нови пластмасови 10 годишни".
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Най добре е нови с дот 2015-та, ама всеки си знае и от главата си тегли, да му мислят пишман гъзатите с джанти 17-ка 

Последна промяна от forski на Пет 08 яну 2016 9:57, променено общо 1 път.
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
Аз пък чух от управител продажби в Медина Мед (до Метро), че ако гумата е чисто нова, не стареел каучука и даже ми предлагаше да си взема гуми с ДОТ 2013-14 защото били по-евтини и това че гумата стареела било глупост (ако е нова), често казано и аз не вярвам и предпочитам да си взема нещо ново, затова и си взех гуми с ДОТ2015. Аз си мислех, че имам хубави гуми, но като ги сложих и като видях ДОТ 2005, събрах пари и си купих чисто нови, понеже много пътувам по планините, точно когато обявят бедствено положение и реших да не рискувам с някви дето уж имат грайфер, но са си на 10г и усещах как колата не е стабилна при снега преди 4-5дена. Но дали човека визираше новите гуми след някоя год, или новите гуми като цяло (че не им старее каучуха) не ми се влизаше в подробности, просто им казах, че си искам дот 2015, за инфо взех си Dunlop WinterSport 5 и съм адски доволен, за мокра настилка е номер 1, по добра гума май за мокро не съм карал, спира като на сухо, не поднася (изпробвано с нормална скорост и с газ в завои). За жалост снега се стопи много бързо и не можах да тествам много на сняг, но доколкото имаше, се държеше перфе, много доволен от тез гуменца
Абе друго си е новата гума, кой кво ще да ми говори 

- boyan.chav
- Автомобил: VW Golf IV 1998
- Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
- Контакти:
Да, искал е да те убеди, че гумите със стар ДОТ съхранявани правилно, са толкова годни, колкото с тазгодишен ДОТ. Познато ми е, в Диана Пловдив също така ни убеждаваха. Правилно си направил, че не си го послушал ;)
- zografski
- Автомобил: Golf IV V6 4Motion
- Двигател: AUE 2001
Според негови думи, ходят нон-топ по семинари на мишелин и т.н. за качеството и новите технологии в гумосъздаването и в това ги убеждават, че гумите и химията вече не е същата като от преди 10г и въпреки всичко не виждам смисъл да ме кара да купувам по-евтини гуми, така че не знам защо се опита да ме убеди в това, реално той е управител отдел продажби в един от най-големите сервизи за гуми, може ли да кажеш каква му е сметката да ме накара да купя нещо по-евтино? Аз не живам логика и може би гуми на 1-2г наистина не си губят качествата, но гума на 10г, залежавала по складовете... ако ще и на 50-60лв бройката, пак не бих ги взел. Да не говорим, че вериги аз НЕ слагам и предпочитам зимните ми гуми да са в ТОП форма, реално само заради това предпочетох да дам 100тина лв отгоре за дот2015.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”