Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот Водния дух1 » Нед 17 яну 2016 1:11

Ей сега излизам на терасата-навън мн.сняг и гледам,гледам само пасати се движат по улицата... :eek :a045

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 17 яну 2016 1:15

Водния дух1 написа:гледам само пасати се движат по улицата... :eek :a045

Не,само специални Пасат-ти се движат.
С гуми на 10-11 години,и качествени водачи.
С 2500 км на година.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 17 яну 2016 9:21

Моя си върви бе, верно с една лопата в багажника за всеки случай

Потребителски аватар
Водния дух1

Мнениеот Водния дух1 » Нед 17 яну 2016 9:36

Майтапа настрани ,ама тук при нас не е зимна приказка ами си е зимен трилър направо-с квито и гуми да си -няма излизане от нашия паркинг :twisted .Е ...само един Пасат си се разхожда напред-назад да ни направи път :mrgreen :mhihi :bowdown

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Нед 17 яну 2016 9:54

Казах ви, че не беше половин метър сняг, към 10 санта беше, но с навявания и беше -10 градуса, не съм казал, че е нямало други коли и само аз съм си джъткал като багер. Имаше закъсали 2-3 но по принцип си вървяха колите, не съм казал, че съм карал офроуд в снега или нещо подобно. Всички се хвалят как били като булдозери и снегорини ама какво ли се разправям, вие го ударихте на майтап вече, май вие сте нафиркани с 50 градуса ракия. Тая тема стана на нищо, не знам админите защо още не са я изтрили. По принцип си върви пасата, не знам с какви гуми сте та задниците ви играели, май не карате пасат а някаква друга кола, аз толкова години карам и с всесезонни гуми съм карал и чак тогава ако не внимаваш може да ти тръгне задницата на някъде. Ама какво ли си губя времето с вас.

П.П. Да кажете, че хваля опел или форд да се смеете, но аз си хваля ваг-овете и вие се смеете тука като идиоти, във фейса се хвалят десетки собственици на голфове и пасати как им вървят колите на сняг, но аз като казах започнахте да се смеете. Както и да е! Не върви въобще, закъсах 5 пъти а 2 ме дърпаха с танк за да излезна, иначе нямаще излизаме. Доволни ли сте?

Потребителски аватар
Водния дух1

Мнениеот Водния дух1 » Нед 17 яну 2016 10:52

ДА ,доволни сме! Абе,колега betaserk много се ядосваш -нали малко трябва да украсим темата,да не става скучна.Айде със сдраве :beer

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 17 яну 2016 12:06

Колега betaserk,искам да кажа ,че аз също съжалявам как се стекоха събитията и не е начина на се обиждаме по този начин.Ако се върнеш на зад аз се включих силно възмутен от предните ти писания спрямо колегата като го наричаш " господин гума" само защото има различно мнение,аз бък бях " доктор Уотсън",станахме русофили и така на такъка.Достатъчно злоба и ненавист има в ежедневието ни за да си говорят така едни съфорумци.Нека да не говорят обидите а фактите.По въпроса за руските колаи аз ти дадох факти.Има достатъчно инфо и за руските гуми.Това ,че нещо е немско или френско не го прави първа ръка.По въпроса за гумите си бях изръсил мозъка(както ти се изразяваш) с мнения и за това не съм писъл и в тази тема,но щом ти искаш ,ще си кажа мнението.
Първо да започна с това ,че всеки водач се снабдява с гуми според възможностите си и ако няма такива то добре да не кара за да спаси живот,собствения си или на другите,а ако има кинти то по-добре е да си вземе гуми от висок клас.Знам хора, които имат много пари, но си вземат корморанки и какви ли не (калпави за мен )гуми.Много колеги са писали правилно ,че някои гуми от среден клас се справят по-добре на някои тестове от колко скъпите гуми и аз съм съгласен с това (защото така казат тестовете а друг е въпроса дали са реални),но колко тестове се гледат за гуми, които са остарели и са на по-вече от две години.Аз в личен опит мога да кажа ,че има модели и марки на гуми, които като нови се справят добре ,но на следващата година това е коренно променено независимо ако си спазил условието да си държиш гумите легнали на проветриво , сухо и хладно място.Но втвърдяването на каучука не е само това ,а и вътрешните оплетки на гумите.Лично за мен марката BRIDGESTONE си има най-коравата оплетка и страничен борд за разлика от друга класна гума като Goodyear ,която доста по-лесно се реже от ръба на дупките по пътя ,докато на BRIDGESTONE-а това никога не е ставало,а само джантите са ми ставали на осморка.За зимни гуми ако давам пари бих си взел и Michelin и сега съм с тези гуми Alpin A3 ,но шарката ми се струва по-шумна.От по-непрентциозните марки съм карал с Сава ескимо,но както писах по горе след втората година са зле ,а на третата година и на четиртие имаше леки цицини забележи по самия протектор и колата започна да подскача... Фулдата някога беше прекрасна гума когато се правеше в Германя а сега не искам да си помислям за нея .Като гуми от среден клас ми допада Клебер-а и за парите си по мое мнение не се справя никак зле.Може на мокро понякога да ти приплъзва по-вече от очакваното,но като си знаеш възможностите на гумите ще трябва да се мисли по-отрано иначе каучука сравнително бавно си страее и на снег се справя повече от задоволително.По въпроса за руските гуми съм карал с Медвед и ако трябва да съм честен, ако у нас имаше повече сняг,киша и кал и ако нямаш възможност да гониш големи скорости бих си взел такава гума.Има малко по-дълбок протектор от западните марки ,но по бързо се износва на афалт ако сравниш с Мишлена да речем,но цената е направо смехотворна.Другата руска гума, която съм слагал беше Планет или Планета,не си спомням вече,но за съжаление у нас ги няма.Шарката им е като на Goodyear-а и има превъзходно държане на пътя,не само за цената си, но и сравнение със хубавите западни марки.
Ееее вече ме мързи да пиша.Остани си със здраве ,а аз ще трябва да обядвам и да пия една чаша вино пред каминката! :drunk :drunk

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 17 яну 2016 12:34

viksanlg написа:Остани си със здраве ,а аз ще трябва да обядвам и да пия една чаша вино пред каминката! :drunk :drunk

В днешния ден това е най-правилното решение.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Нед 17 яну 2016 12:54

viksanlg написа:Колега betaserk,така като чета се питам ти имаш ли 18,години защото злобата , остротата и некомпетентността не надвишават 10 г.
По въпроса за колите понеже не са се променили тази е последната в производство:
http://automedia.investor.bg/a/0-nachal ... ada-vesta/
А по темата с гумите седни малко да прочетеш и за тях.Имат много сериозни гуми за тежки зимни условия ,а не за разлигавени асфалти.В Русия има много пътища, където почти целогодишно има сняг и има разрешение за шофиране с шипове даже.Смятам ,че при сравнително тежки зимни условия с караните от теб гуми не би минал и 10 метра.,но у нашите ширини всяка гума си има достойно приложение макар аз да не бих си купил гуми за кола от където си купувам хляба...

Ето какво каза ти от което не ми стана много приятно, не съм ти казвал господин гума на теб, да не ги произвеждаш ти в русия та се засягаш толкова.
Ееее уж аз бях тъкнообиден а и ти така, колега! Както и да е, различни хора, различни идеали! Както казах, колкото и да ми хвалиш руски неща, за мен са си боклуци. Да сложим точка вече, че и на мен ми омръзна да споря, както казах и по-назад и както казаха и колеги, всеки си има глава на раменете и си решава за него си, аз си купих тези след много лутане и мислене какво да взема и съм много доволен, като за 170 лв и моите км са идеални! До сега нито са ме бутали, нито дърпали, давах на зад на един остър и висок бордюр да я кача, защото нямаше място да мина и гумата си е супер, ако беше някоя друга да се беше разпорила от тоя зор, а съм пукал гуми и то от много по малко нещо! Ето ми ги гумичките... :a020
От тази зима са снимките!

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 17 яну 2016 13:23

От тая снимка се вижда само, че са кръгли :c020 Снимай протектора със сТинка де :mhihi
Иначе спорите определено за глупости. Че има идиоти, дето карат коли по 100 бона, а нямат пари за читави гуми говори само и единствено в техен "минус". Ама на тях им дреме на скаридата - те и да утрепят някой ще си го "купят" :c020 Не е нужно да имаш само пари, а и съвест, когато се движиш по пътя. :th_up Моето мнение относно "евтините" брандове съм го казал и то няколко пъти, затова няма да го натъртвам отново. С руски пък не съм карал никога - изглеждат внушително и са прекрасен избор за сняг, само че през другите 90 % от времето и пътните условия най-вероятно ще са близко до "евтинийките". За Русия и подобните на нея като климат държави сигурно биха били повече от добър избор. За мен логичен избор е среден или висок клас гума, ще започна да изброявам от моите фаворити като марка - Континентал, Мишлен, ГИ, Дънлоп, Пирели, Унироял, Ханкук, Семперит и т.н всички гуми от висок и среден като цена клас. Останалото са компромиси на цената на няколко кутии цигари, които според мен са глупави и необмислени.
Инак на колегата над мен мога да му пожелая да свали цолажа на 15 и да си купи догодина нови гуми. :drunk

Последна промяна от stefan4o на Нед 17 яну 2016 13:35, променено общо 3 пъти.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Нед 17 яну 2016 13:26

Днес сутринта имаше тест колко върви Пасата в снега. Окопа се на паркинга, после ринах пред него и със спрян ESP и много въртене на гуми успях да го изкарам. Другата кола от подписа ми, спряна до Пасата, просто си излезе от първия път :)
п.п. Пасата е с Vredestein Snowtrac 5 на два сезона, другата кочина с Fulda Montero 3 на 6 зими.

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Нед 17 яну 2016 13:38

betaserk,
Имам едни Bridgestonе-и в мазето с дот 2002-ра година, с грайфер не повече от 2-3мм, ама отъркаляни в снега, колкото да запълнят грайфера, изглеждат като чисто нови.

Миналата зима бях с чисто нови корейски гуми NEXEN, не съм имал проблем, не съм се и притеснявал изобщо, но ги продадох заедно с джантите за добри пари и за да мина, нали, по тънката линия и да врътна някоя далавера, си купих много тънко 4 гуми, заедно с джантите MAXXIS 205/55 16 дот 2005г., ама с грайфер 6-7мм, най-малко.

Та, при бавно и изключително внимателно шофиране, нямам проблеми в снега, но съм винаги на тръни. С желание мога да мина и в най-големия сняг и да се бутам в преспи и на лашкане на изляза(изпробвано). Но никога, НИКОГА, няма да твърдя че гумите са страхотни и да ги препоръчвам на който и да е. Мине ли 5г. от дата на производството, зимната гума става пълно дърво, кой-каквото иска да си приказва, каквато-и-ще да е марката на гумата.

Извода, до който сам стигнах по трудния път, е че с гумите компромис не бива. То това хората в белите държави са го разбрали отдавна, но масовката българи, като мен си мислят, "Виж ти тъпия германец ги хвърля тези гуми, пък те като нови с дълбок грайфер". Ако ще да са и най-скъпарската марка, каучука си старее и губи свойствата си. Колко хора ми го казваха, ама аз си бях кон с капаци и си дърпах в моя коловоз.

Хора, не бъдете като мен и много колеги, писали в тази тема, ами си купувайте нови гуми и не си играйте с безопасността си.

Дънди, ела да видиш как копат и мойте пластмаси на джантите и откъде излиза колата с тях, ама като поведение при нормална скорост, на киша и отъпкан сняг са тотален отврат.

Потребителски аватар
Водния дух1

Мнениеот Водния дух1 » Нед 17 яну 2016 13:54

Тихо,тихо да не съм чул ,че някой Пасат е закъсал-сигурно щото е залепнал за пътя и не може да отлепиии... :twisted .А то това във Свиленград може ли въобще да го наречеш сняг :mrgreen

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Нед 17 яну 2016 14:16

Мисля, че сгреших и се извинявам. Айде първото сефте, направих днес закъсах по пътя за Пампорово "решихме на кафе да одим" , но явно снега на Пасата му дойде множко, по тез кофти баири с наклон 20-30 % и закъсах яко.... Добре, че един самарянин с един Туарег ме дръпна леко, до равен път, че да мога да изляза..... Самарянина имаше стикер на форума, но бързаше много и неможах да се запозная. Ако посещава форума, искам да му Благодаря сърдечно, че не ни остави да чакаме някой да дойде ни помогне да излезем!!! На 30 см сняг, Пасата направо легна на асфалт-а и не искаше ни напред ни назад..... :mhihi

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 17 яну 2016 15:16

Ето пример от преди 3 часа.Днес реших да ида до моя дядо,който живее сам на село.Хем да си взема дърва,хем да му нося туй онуй.
Пътя до селото беше горе-долу чистен да не кажа хич,ама с внимателно каране се ядваше.
Като наближих пресечката за нашата улица и се учудих,че никой не беше минавал още.Сняг около 25 см а и на всичкото отгоре като минал снегорина,направил като стена.Позачудих се,позачудих пък си викам ще минавам.
Няколко засилки докато разбутам "стената" и като захапаха оня ми ти сняг тия тигърки :mhihi
Газ,газ и след 100 м. спрях пред къщата.После излизах на заден,щото много далеч е "обръщалото".
Гумите са ми на 3 сезона вече и догодина ще им е последно.
Изображение
Изображение

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”