Поправи си сам-контролер за би-ксенон H4

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Поправи си сам-контролер за би-ксенон H4

Мнениеот beuchat » Вто 19 яну 2016 14:08

Здравейте колеги.За 3-ти път сменям скапания контролер на ксенона,защото отказва да пали баластите и крушките.Разглобих контролера,за да видя какво представлява
Изображение
Изображение

На китайчето му куца изолацията от влага,влиза вода в корпуса,мокри платката и резултатът е на снимките.
Въпросът ми е,има ли готови такива платки и откъде мога да се снабдя с тях,или мога ли да си направя такава,защото ми писна да се занимавам с "гаранцията" от фирмата,които все път ми хабят нервите,докато ги навия да ми пратят нов контролер...

Последна промяна от beuchat на Вто 19 яну 2016 22:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Поправи си там-контролер за би-ксенон H4

Мнениеот milmar » Вто 19 яну 2016 16:06

Платката е елементарна, меко казано пресилено е наречена контролер :biggrin . Всеки виждал и най-елементарен софтуер за проектиране на платки би могъл да я направи, а всеки виждал поялник може да я запои. Въпросът е, че никой няма да се хване да се занимава на цената, на която я предлагат китайците .... ако говориш да се произведе нова.

Иначе не вярвам да няма някой покрай теб, който да може да ги ремонтира тези платки :th_up .

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Поправи си там-контролер за би-ксенон H4

Мнениеот kris11 » Вто 19 яну 2016 20:08

Рисуваш нова, ецваш, запояваш ,изолираш със силикон и си ! Единствено оразмеряването на релето да е по-точно.
И така от снимката не виждам да има проблем - нямаш изгорели и прекъснати дири/ По скоро е в лоши спойки на релето , а най - вероятно непочистени изводи преди запояване / т.е. окислени/. Измий хубаво със спирт /чист от аптека / и презапий спойките.На тези дебели дири дори можеш да дублирзш с проводник .

Потребителски аватар
beuchat

Re: Поправи си сам-контролер за би-ксенон H4

Мнениеот beuchat » Вто 19 яну 2016 22:56

Колега имам прекъснати дири,замерих с мултицета.
Въпросът ми е новата платка с новия контролер,мога ли да ги залея с горещ силикон,за да не влиза влага и да прави поразии ?

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 19 яну 2016 23:01

Горещ силикон не, той не залепва добре.
Въобще, каквото и да сложиш (аз предлагам добър лепнещ силикон), първо презапой всичко и почисти идеално с коресилин, не със спирт и тогава....

Потребителски аватар
beuchat

Мнениеот beuchat » Сря 20 яну 2016 0:49

Черният силикон например подходящ ли е ,или може ли да направи някоя пакост върху спойките?

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 20 яну 2016 9:33

"Черния"? Ами сигурно има разни типове силикон с черен цвят. Аз лично не съм имал проблем до сега, когато се е налагало да слагам силикон.
Обикновено обаче, след омазване с качествен силикон, платката вече наистина става ремонтонепригодна, в смисъл че ако трябва да я чистиш от силикона.... Така че правиш каквото правиш, тестваш и чак тогава силикона :smile .

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Сря 20 яну 2016 10:47

Ремонтираната платка можеш да напръскаш с няколко слоя лак!

Потребителски аватар
beuchat

Мнениеот beuchat » Сря 20 яну 2016 12:45

milmar написа:"Черния"? Ами сигурно има разни типове силикон с черен цвят. Аз лично не съм имал проблем до сега, когато се е налагало да слагам силикон.
Обикновено обаче, след омазване с качествен силикон, платката вече наистина става ремонтонепригодна, в смисъл че ако трябва да я чистиш от силикона.... Така че правиш каквото правиш, тестваш и чак тогава силикона :smile .

Да,знам че после не мога да я пипна,вчера разглобявах едни баласти и баха направени така.
Иначе за в момента искам да залея така платката на новия контролер,който ми изпратиха с цел да не стане някой фал.Там всичко си работи,все пак го сложих вчера и не е видял още вода :mhihi .

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Сря 20 яну 2016 14:21

Лак става, но трябва да е специализиран за тази работа, или поне да е подходящ, добре залепващ и възможно пластичен. Ако е обикновен "бояджийски" става на люспи и опадва, много неща съм пробвал. Има хубави лакове за платки, флакон спрей, но са скъпи.

Потребителски аватар
beuchat

Мнениеот beuchat » Сря 20 яну 2016 15:30

Ще го мажа със силикон,пък каквото сабя покаже :D

Потребителски аватар
beuchat

Мнениеот beuchat » Съб 23 яну 2016 13:40

Колеги,ако ксенонът ви е с такъв контролер силно препоръчвам да го прегледате дали е добре изолиран от влага.Новия контролер изкара 2 дни и отново стана същото.Като го свалих от него текна стабилно количество вода.
P.S.Не си купувайте ксенон от http://www.rudimpex.com/
"Гаранцията" при купуването не струва нищо,после струва 20 лева,отделно от това такова отношение като на индивида от "техническия" им отдел не съм виждал.То не бяха обиди по мой адрес,по адрес на колата че била антика и имала проблеми с инсталацията,неправилен монтаж на контролера и не знам си още какво :mhihi

Върни се в “Направи си сам!”