проблем с климатроника на шаран 1.9 тди 116 кона AUV

Семеен или работен автомобил - вановете на Volkswagen се радват на особен интерес
svilenoff
Автомобил: Фолксваген Шаран
Двигател: AUY 2001
Контакти:

проблем с климатроника на шаран 1.9 тди 116 кона AUV

Мнениеот svilenoff » Нед 31 яну 2016 13:56

Здравейте на всички.Проблема с климатроника на Шарана е следният.До преди два дни след стартиране на мотора климатроника се включваше и започваше да работи.В подледствие обаче започна при даване на контакт да мига дисплея около 10-15 секунди и пак започва да работи.Знам ли го нещо тества ли или дава грешка.На компютър няма проблем.Пробвах да го тествам с основните комбинации на дисплия и да видя дали ще ми изпише код за грешка, която после да проверя в таблицата за грешки. Но се оказа, че двузоновия климатроник неможе да бъде тестван ръчно. Свалих командния блок на климатроника, прегледах бушоните и пак нищо.Дайте предложения какво да правя. Иначе и така може да се кара, само, че до кога не знам.Годината на автомобила е 2001 г, 1.9 ТДИ 116 конски сили мотора е AUV.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: проблем с климатроника на шаран 1.9 тди 116 кона AUV

Мнениеот radotom » Нед 31 яну 2016 14:03

Е, ти сега, при 5*С околна температура, го пускаш да ти вее хладно ли?!? :icon_lol

Ако се опитам да пофантазирам и да чета много м/у редовете, мога да си представя, че пускаш не климатика, а парното, нали?
Да, парното ще продължи да работи, независимо от спуканата тръба и изтеклия фреон на климатика.
Поне това са случаите с 90% от Шараните (включително и моя)
Трябва ти читав климатикаджия, за да види от къде е избягал фреона

svilenoff
Контакти:

Мнениеот svilenoff » Нед 31 яну 2016 14:29

Твърде е възвожно това да е причината, знам че фреона изтича от някъде.Правих ремот на семеринга на компресора и дадох 200 лева, разликата, че и преди имах неработещ климатроник, но имах 200 лева а сега пак имам неработещ климатроник но нямам 200 лева. :eek Дано това да е проблема, че ми писна от майстори.Съмнявам се в изпарителя на системата в купето.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Нед 31 яну 2016 14:42

При Шаран проблемите по-скоро са изгнили тръби отдолу, при кората под мотора и изгнил дехидрататор.
При мен дехидрататора беше изгнил, но не пробил (смених го, де!) Оказа се нетипичен за модела дефект - изпуснала кербовка на високото налягане до компресора.
Кажи от къде си (и попълни съответната графа в профила си), за да може някой да те насочи към читав човек, ако знае такъв.

kriki
Автомобил: VW Sharan 1.9 TDI 4motion
Двигател: AUY 2002

Мнениеот kriki » Нед 31 яну 2016 21:56

Колега, сигурен ли си че на VAG-COM (VCDS) не дава грешки в модула който тества климатроника ?
Точно там би трябвало да видиш точно какъв е проблема.
На адрес 08 HVAC би трябвало да ти излезат грешките.
Примерно аз от години имам проблем с някаква задна духалка на свеж въздух, която така и не намерих знаещ и можещ човек в СФ, който да се навие да я оправи.

Това е грешката която на мен ми дава:
Address 08: Auto HVAC Labels: 7M3-907-040.clb
Part No: 7M3 907 040 B
Component: CLIMATRONIC MPV GP 0003
Coding: 00010
Shop #: WSC 01317
VCID: 2D5B176DE70A1F1

1 Fault Found:
01185 - Rear Fresh Air Blower (V80)
35-00 - -

При мен също мига дисплея 20тина пъти след запалването.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 01 фев 2016 12:10

Радо при новичките след 2000г климатичния радиатор е 3 в 1 /по-тънък там е наврян и филтъра/и се сменя често.
Няма като при нас ф-р дехидратор в десния калник с уплътнения О пръстени дето изгниват и дето ф-ра корозира. За тръбите е ясно.
По темата : щом мигат вс. символи записана е грешка / има неизправност/. Не може да се теста с бутоните , само с БагКом. Най-често е намалено к-во охлаждащ агент. Може и да е и вентилаторчето в панела.
Колегата като е свалял панела - почистил ли остта на вентилаторчето от прах и космарлък? , както и отворите . И 1 капка силиконово масло на остта на перката. Перката се изтегля нагоре без усилие, после се спуска на остта.

kriki - виж в темата с печките бях качил скици на задното парно, там е и тази клапа.
Цитати от Стефан :
"тече предния климатичен радиатор (това е сериозна болка на следващия Шаран,дето е след 2000 година).Сменя се с нов,цена около 150-250лв според марка,модел и т.н."...
"До сега не съм имал случай на Шаран от тези години да тече вътре под таблото който и да е от двата изпарителя (това е характерно за Голф 4 и Пасат В5,където са произведени от пресована ламарина и гният доста по-лесно)."..
"При Шаран след 2000 е по-сложно положението - изменят мястото,от където минава тази тръба,обаче тя не спира да гние,започва да гние точно зад десния мигач,но заради изменението,вече има проблем и с другата тръба - там пък тя е така закрепена,че не може да поема много усуквания и се чупи малко след компресора...даже доста колеги бяха ревнали от този проблем.Оправя се и поссе се чупи на друго място.Или се прави цялата на маркуч,или се преправят всичките и крепежи,за да не я напъват толкова.Среща се предимно при дизеловите мотори този проблем с чупещата се тръба." Дизел и :horror :horror

svilenoff
Контакти:

Мнениеот svilenoff » Пон 01 фев 2016 16:52

Здравейте на всички във форума.Днес смених сервиза и резултатите са налице. Закачихме рибата :smile на VAG и веднага се появи една грешка със следния код
00792-A/C Pressure Swich (F129)
35-00..
Датчик за високо налягане или пресустат.Най-вероятно от там е теча на хладилен агент. Но ходенето по сервизи продължава.Иначе Шарана е една великолепна кола и е нормално да боледува в претвит годините си.

vvk79
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vvk79 » Вто 17 сеп 2024 12:04

Здравейте от много скоро имам Шаран и не духа топло. Това от радиатора ли е или има някой клапан който да спира дебита през радиатора?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Вто 17 сеп 2024 12:31

vvk79 написа:Здравейте от много скоро имам Шаран и...

Напиши поне годината на производство, ако е толкова тайна какъв е Шарана, че така мълчиш по въпроса
Иначе, клапан няма, но може да има циркулационна помпа, която, като съм я виждал как изглежда, май е с качеството и дълготрайността на детска играчка.
Важно е да кажеш и дали отзад, в багажника, също не духа топло, както и дали имаш печка и дали може да се използва като самостоятелен отоплител или е само донагревател

vvk79
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vvk79 » Вто 17 сеп 2024 13:17

Здравей, познаваме се от преди 15 години то форума. Идвах 2 3 пъти на сбирките до гребната. Колата е дизел 115 коня 2000 година. Не съм я разучил още къде какво има.
Мисля си ,че може и някоя клапа да не работи. Може ли да се пусне адаптация чрез клавишна комбинация? На Пасат В6 може!

Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”