Golf MK3 Сваляне и качване на ск.кутия
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
Golf MK3 Сваляне и качване на ск.кутия
Предстои ми смяна на съединител,но предния път като си го сменях пред блока преди 5 години доста се измъчих със свалянето и качването на кутията.Като я свалях щеше да ми падне на главата,а качването стана с 300 зора макар,че не съм много хилав,тренирам си от край време ,но тази кутия е около 40кг и ми е доста зор да я вдигна над главата си и да я наместя .Все опира някъде,умалявам и чувствам че ще я изпусна върху себе си.Всичко друго ми е ясно и ми е елементарно,но тази хамалогия ми изкарва въздуха...Та ако можете дайте някоя по-цивилизовата идея за сваляне и вдигане на кутията от колата.Върти ми се идея да сложа една греда между бомбетата на предните амортисьори и с прекарано през нея въже да я спускам и вдигам.Нещо от сорта на тресчотните колани за стягане на багажи.Или по-трудния вариант да направя подобно кранче на тези с които вдигат двигатели и с него да я спусна и вдигна.По принцип не ми се свидят пари.Важното е да стане лесно и безопасно.Не ми е проблем да купя хидравличен цилиндър и кухи профили и да си скалъпя едно кранче,но ако имате по-лесна идея може да я споделите :)

Последна промяна от ivostefanov на Пон 06 апр 2015 18:54, променено общо 3 пъти.
Причина: Редактирах заглавието според правилата, моля придържай се към тях!
Причина: Редактирах заглавието според правилата, моля придържай се към тях!
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Re: Сваляне и качване на ск.кутия Г3
Ако намериш канал ще ти е по-лесно. Идеята с колана става, но пак си трябват 2ма за целта.
Другия вариант е по-читав крик от типа крокодил.
Другия вариант е по-читав крик от типа крокодил.
- stypkata
Имам крик тип крокодил,но как да я закрепя вурху него?Може би трябва да му монтирам подходяща стойка за кутията върху крика..Оригиналния съм го отписал,че е една инженерна гениална мисъл......А на канал ми се струва,че трябва да я вдигам доста повече кутията и че ще ми е много по-неудобно.За сега канал нямам.Вдигам си я на стойките и си лягам под нея.Втори човек мога да си намеря,но предния път трима души я качвахме тази кутия и пак беше зор,защото не е удобно за всички да вдигат.Трябва да има и по-лесен начин по който сам да я качвам и свалям ,просто трябва някой по-умен да ме побутне :)
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
То идеята е крокодила да обере тежеста, а ти да си я наместваш. С него е много удобно стига да е с голяма чашка за да може да хване хубаво кутията 

- stypkata
Ясно.И аз съм я мислил тази идея и ще я пробвам ,но трябва да сме поне двама души-единия да отпуща крика а другия да придържа кутията с 2 ръце,че ако съм с 1 ръка ми се струва,че няма да успея да я балансирам и ще тупне на земята.А моя крик е от най-малките с малка чашка,но мога да му сваля чашката и да направя някаква по-подходяща
Последна промяна от stypkata на Пон 06 апр 2015 13:42, променено общо 1 път.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Не съм много наясно с процедурата, колега, ама нямаше ли някакъв трик със завъртане на кутията в някакво положение, за да не закача никъде и да се нахлузи лесно?
Re: Golf MK3 Сваляне и качване на ск.кутия
На Г 3 кутия най-лесно без хамалогия навън целия двигател с все кутията (ако няма клима). Точиш антифриза откачаш бензинопроводите и някои друг маркуч жилото на съединителя и 3 болта на тампоните буксата за двигателя и другия кабелаж и ти трябва едно такова нещо .
http://olx.bg/treschotka-s-rolkova-veriga-1600-kg-i26841741
Имам си го в гаража няма хамалогия но пък е по туткаво, другия варянт с него си държа мотора ( пускам си го надолу) и в канал по заучената техника на "изтласкване" до втория опит си е на място като предварително си центрирал съединителя аз ползвам камбана от счупена кутия с вала и пак е лесно та варянти много ма за пред блока си е хамалогия не че несъм виждал да се сменя и пред моргата за да се види дали е читава пулих се доста дълго.
http://olx.bg/treschotka-s-rolkova-veriga-1600-kg-i26841741
Имам си го в гаража няма хамалогия но пък е по туткаво, другия варянт с него си държа мотора ( пускам си го надолу) и в канал по заучената техника на "изтласкване" до втория опит си е на място като предварително си центрирал съединителя аз ползвам камбана от счупена кутия с вала и пак е лесно та варянти много ма за пред блока си е хамалогия не че несъм виждал да се сменя и пред моргата за да се види дали е читава пулих се доста дълго.
- stypkata

Та сега ми се отвори друг проблем.По невнимание съм купил феродов диск 210мм вместо 200 та дали ще влезе по-големия и да търся друг диск?Aко не се лъжа на 1.8mi ABS 90к.с. диска е такъв В сайтовете ги дават,че не са еднакви,но дали все пак няма да влезе?
- stypkata
В крайна сметка сътворих това:
Улеснява доста качване/сваляне на кутията
Улеснява доста качване/сваляне на кутията
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Колега,направо ме разби-евала за ентусиазма ти! Това го пречерта от снимка ли ,как.А масл.крик закрепен ли е долу в основата си?
- stypkata
Модела го видях от нета,но ми се досвидяха 100лв голяма бутилка и го направих с това малко крикче от Лидл с което крана вдига 90см- напълно достатъчни да пусна ск.кутия до земята и да я вдигне обратно горе.Яд ме е ,че съм се блъскал на няколко коли да я качвам на ръка тая кутия при положение,че имало толкова лесен начин.
Крика в долната си част е на подвижен болт ,но като гледам май нямаше нужда - при вдигане и сваляне крика остава неподвижен в долната част.
Успех и много безаварийни км-ри!
Крика в долната си част е на подвижен болт ,но като гледам май нямаше нужда - при вдигане и сваляне крика остава неподвижен в долната част.
Успех и много безаварийни км-ри!
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”