Подаване на ток

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Подаване на ток

Мнениеот инжектопляктор » Нед 14 фев 2016 20:44

kris11 написа:А сега се върни да си прочетеш този бисер .

Индуцирането на ЕДН се свързва с промяна параметрите на системата. По своят смисъл не може да има генериране на постоянен ток. Дали с диодни блокове или комутатори, изправянето е последващ процес. Алтернаторът обединява функциите на генератор и изправител, но само по себе си генерирането е на променлив ток.
ДИОДНИТЕ плочки не са извън алтернатора, но нищо не ми пречи при произволен за мене генератор да изведа външен изправител.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 15 фев 2016 19:57

инжектопляктор = Моля ти се недей пиши повече за да не те нагрубя !!! Пиша го съвсем сериозно и модераторите да го имат в предвид. Не ми ходи по нервите !!!
Акъл и идеи от човек дето преди няколко дена не знаеше ,че има стартер с редуктор НЕ ИСКАМ. Нямаш никакъв практичен опит за да даваш идеи и да пишеш.Твоите са отук прочел , оттам надзърнал.
Много те моля млъкни и не пиши.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 15 фев 2016 20:09

$100 написа:Чувал съм, че при подаване на ток от друга кола, минусът трябва да се закачи по купето по-далече от акумулатора. Каква е идеята и какво пречи да се щракне направо на минуса на акумулатора?

Причината е, да няма искра ( да се избегне искрене по-точно) в непосредствена близост до акумулатора . Плюса на клемата му, а след това минуса -към някоя скоба по мотора .

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 15 фев 2016 22:21

Честно казано за пръв път чувам това че даващата кола трябва да е загасена :eek За да се повреди алтернатора закъсалата кола и помагащата трябва да са със напълно негодни акумулатори.Така или иначе основния помагащ ток идва от акумулатора на другата кола.И не разбрах каква е врътката със трифазния генератор и трифазния изправител :mhihi Така или иначе основно правило при даване на ток е след закачане на кабелите да се изчака няколко минути да се възбуди падналия акумулатор.А това че минуса на щипките трябва да е на двигателя мисля че е в минус и в полза на опастноста от изгаряне на алтернатора,все пак пада на напрежение в тоя случай е полезен и щадящ :smile

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 15 фев 2016 22:45

kris11 написа:...дето преди няколко дена не знаеше ,че има стартер с редуктор

Моля? Я пак? Да вземеш се върнеш година и половина назад, в една от първите теми в тоя форум, които бях пуснал? Там нещо да бях писал за смяна на стартер, натрошен редуктор? Да бях давал на друго място едни снимки? Отворени стартери и счупени редуктори? Ти нещо си мислиш, че можеш да влезнеш в темата с бутонките напред и да казваш кой трябвало да дойде да ми размахва пръсти? Моля, моля. Искрено се надявам да е имало нещо, което да е оправдало тоя тон.
Че аз не съм авто експерт е ясно, но толкова знам как работи един генератор и къде са му диодите.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 16 фев 2016 0:06

инжектопляктор написа:По своят смисъл не може да има генериране на постоянен ток.

В слънчевите панели променлив ток ли се генерира?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 16 фев 2016 0:16

$100 написа:В слънчевите панели променлив ток ли се генерира?

Слънчевите панели не са генератори, а фотоелектрични елементи. Идеше реч, че всички генератори, които разчитат на преобразуването на механична енергия(момент, въртеливо движение) разчитат на промените в системата, тамто какво въртиш - полета, молета, магнити - квото се сетиш.
По темата - аз слагам клемата където скимне. Проблеми нямам. Сега си реших проблема, като в колата държа резервен акумулатор, винаги зареден. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 16 фев 2016 7:40

В динамото какъв ток се генерира? Имам предвид истинско динамо, с истински колектор, а не контактни пръстени.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 16 фев 2016 15:06

ktamen написа:...Имам предвид истинско динамо, с истински колектор...

инжектопляктор написа:...или комутатори, изправянето е последващ процес...

Генерирането на ток е по добре познатата електромагнитна индукция и нейните следствия. Какви полета ще движиш, какви магнити, какви 5лв - няма нищо постоянно в това. ЕДН в контура е зависимо от промяната на магнитният поток. Дали движиш проводник около магнит или магнит около проводник - все едно.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Вто 16 фев 2016 16:32

:h020

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Вто 16 фев 2016 17:30

Динамо и алтернатор , правите ли разлика ? Сещам се за само 1 автомобил с динамо - трябант 601с

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 16 фев 2016 18:57

За доста хора динамо и алтернатор/генератор са синоними, а те всъщност са две различни неща.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Вто 16 фев 2016 19:19

Че са различни, различни са, но принципа на действие е един и същ : електро магнитна индукция.
При алтернатора в роторната намотка постоянен ток създава магнитно поле, което се върти и индуктира в статора променливо напрежение.Изправителната група го изправя и отива към ел инсталацията на автомобила.

При динамото възбудителните намотки са в статора.В роторните намотки се индуктира променливо напрежение, което КОЛЕКТОРА изправя и във външната верига напрежението е с постоянен поляритет.

В този форум доста колеги казват колектор на контактните пръстени на алтернатора.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 16 фев 2016 20:20

kossel написа:Динамо и алтернатор , правите ли разлика ? Сещам се за само 1 автомобил с динамо - трябант 601с

МОскал 408,408И, камион Шкода РТ,пГаз 51, дърт МАЗ ,първия Варбург , старта Шкода Фелиция /60 те г/,ВаршаЧКа, Победа, Москвич 403, 407,Костенурката VW, - тези съм ги виждал на живо.
При мотоциклетите промените настъпиха след 1987/88 - първите лястовици бяха MZ 251 и 12 V CZ /Jawa 350

Пачо - ремонтирал съм стартери и динама на М408И,Шк. РТ,Маз /най-ганото е сваляне на стартер/ ДАП Тов.превози беше с/у гробищата

Последна промяна от kris11 на Сря 17 фев 2016 10:13, променено общо 2 пъти.

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Вто 16 фев 2016 20:24

колега , много отдавна помниш.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”