Смяна на летни със зимни гуми
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Смяна на летни със зимни гуми
Ммм да, по-добре направо да ги бесят че по-евтино 

-
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
И аз съм ЗА тоя закон. Може би от 1 ноември е малко пресилено, 15.11 или 01.12 е по - нормално, за сметка на това да бъде до 15.03 - Ако се вгледат в климатичните норми ще разберат, че до 15.11 студ и сняг - рядко, но между 01.03 и 15.03 - често. Както и да е, за мен карането с летни гуми зимата, при студ и сняг е опасно за живота и здравето, както на "карача" така и на хората около него. В тоя закон не са казали нищо за всесезонките, които би трябвало да влизат в понятието зимни, ако има на тях M+S (според мен поне). Така за черноморските ни селища ще има добра алтернатива (можеби единствените региони, в които и аз мисля, че поне за хора, които колата не им е от първостепенно значение, неизлизат извънградско и могат да потърпят 5 дена на година да не я карат, закона е малко прекален)
-
- Автомобил:
- Двигател:
Требе със закон да се забрани на технически неграмотни лица да гласуват закони засягагащи технически въпроси! Иначе ставаме курбан на лобисти...
п.п Много талибан у форумо бе! И всичките накокържани глави да режат в името на Аллах и неговата зимна гума дето решава всичко!
Във Варна тая зима 10 дена беше под 5 градуса и затуй карам с три летни и една зимна, та да съм в крак с реКуремента на парламента.

п.п Много талибан у форумо бе! И всичките накокържани глави да режат в името на Аллах и неговата зимна гума дето решава всичко!

Във Варна тая зима 10 дена беше под 5 градуса и затуй карам с три летни и една зимна, та да съм в крак с реКуремента на парламента.

Последна промяна от bayspiro на Сря 24 фев 2016 20:20, променено общо 1 път.
- vankatagb
- Автомобил: Vw Passat B 5.5
- Двигател: AZM 2001
България не е САЩ като площ да преминава през няколко климатични пояса......дали е Кърджали, Бургас или Русе температурите са си зимни, вече някак е банално и смешно с този спор, кога да се сменят зимните гуми. Който иска да е г@зар с колата е нормално да може да отдели 350-400лв за гуми, все пак не се сменят всяка година,а и няма да се изтъркат чак толкова като ги покарате 20дена повече. В крайна сметка трябва да се кара със съобразена скорост, гумите само допълват безопасното движение. Аз съм "ЗА" закона, защото съм свидетел тази зима в Бургас, как през няколкото дни, в които имаше сняг, ставаха задръствания и слизаха да бутат "тарикатите" с летните гуми, защото тук повечето са на мнение, че няма сняг и няма смисъл от зимни гуми.....е няма как да си кривя душата, че се чувствах добре на топличко и сухо в колата, преминавайки, докато гледах "тарикатите".
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
bayspiro написа:Требе със закон да се забрани на технически неграмотни лица да гласуват закони засягагащи технически въпроси! Иначе ставаме курбан на лобисти...![]()

И ако може да ми обясни някой дали в Германия, примерно, пак има такъв закон или те са твърде на юг и тези въпроси не ги засягат

- viksanlg
- Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
- Двигател: пб
- Контакти:
Не беше много далеко времето, когато имаше само гуми Вида "летни", но нямаше толкова закъсвали автомобили по пътищата и бяха доста добре изчистени и в редките случаи, когато имаше бедствено положение армията идваше на помощ с техника и хора, а сега и вериги да си барнеш на гумите набие ли ти Варненския вятър степания сняг до прага на колата върви се оправяй.Определено зимната гума се държи по-добре, но това трябва да е личена преценка според мен на водача.Лично за мен това е неправилно както и задължителните дневни светлини.
-
В Германия и Австрия, почти никой не се цигани, и хората си слагат зимните без да ги и питат. В белите страни като някой казва препоръчвам, тоя на който са го препоръчали - каквото и да било, го счита не за препоръка, а за нещо задължително. Тука на Ганьо като му кажат препоръчвам, си казва "абе ти ли ще ми кажеш". ТЕ, КАЗАХА. И само за справка, даже и там има ли зимна обстановка, задължително трябва да си със зимни гуми. А предвид колко често там има обстановки, нз колко болен тряа да е някой, да сменя гуми за 3 - те дена, в които няма сняг и пече слънце.
А който има носталгия по Видинките, да взима москвича или ладата и да се радва, колко хубаво е било. Ама незнам някой от тук да кара ежедневно лада или москвич, така че това сравнение с Видинките е = на безумие.
P.S. тая година за малкото дни със сняг, един НУРС с летни, за малко да ми влезне в багажника, та се чудех къде да бягам от него. За сравнение, докато тоя летеше с блокирали колела към мен, мойта намаляше нормално и беше достатъчно управляема, че да се дръпна на страни, че НУРС - а да ме подмине. А преди 3 седмици, на един сенчест завой близо до гложенския манастир, един тарикат, закъса на една сянка в завойте, друг тарикат зад мен, спря и закъса, ама поне беше със зимни, макар и незнам колко 10 годишни гуми имаше макар и малък контрол на колата назад, та го избутахме и обърнахме само за около 10-15 минути. После час и половина вместо да се разхождам на манастира, се чудихме как да обърнем двамата пичаги тарикати, за да може всеки да продължи пътя си. Най куриозното е, че пърия, който задръсти пътя и го мъчихме над час, като го питах, добре, къде си тръгнал с тия гуми, ми изфъфли - абе к`во значение па имат толко гумите, невиждаш ли к`ъв е пътя. Като го питах, а що ти закъса, ми не аз, измрънка нещо и продължи да хвърля пръст по завоя, който трябваше да мине на заден ход, за да не се метне в дерето. И това бяха само двата, по фрапантни случая, които пряко ме засягаха.
Така че, със закон!
А който има носталгия по Видинките, да взима москвича или ладата и да се радва, колко хубаво е било. Ама незнам някой от тук да кара ежедневно лада или москвич, така че това сравнение с Видинките е = на безумие.
P.S. тая година за малкото дни със сняг, един НУРС с летни, за малко да ми влезне в багажника, та се чудех къде да бягам от него. За сравнение, докато тоя летеше с блокирали колела към мен, мойта намаляше нормално и беше достатъчно управляема, че да се дръпна на страни, че НУРС - а да ме подмине. А преди 3 седмици, на един сенчест завой близо до гложенския манастир, един тарикат, закъса на една сянка в завойте, друг тарикат зад мен, спря и закъса, ама поне беше със зимни, макар и незнам колко 10 годишни гуми имаше макар и малък контрол на колата назад, та го избутахме и обърнахме само за около 10-15 минути. После час и половина вместо да се разхождам на манастира, се чудихме как да обърнем двамата пичаги тарикати, за да може всеки да продължи пътя си. Най куриозното е, че пърия, който задръсти пътя и го мъчихме над час, като го питах, добре, къде си тръгнал с тия гуми, ми изфъфли - абе к`во значение па имат толко гумите, невиждаш ли к`ъв е пътя. Като го питах, а що ти закъса, ми не аз, измрънка нещо и продължи да хвърля пръст по завоя, който трябваше да мине на заден ход, за да не се метне в дерето. И това бяха само двата, по фрапантни случая, които пряко ме засягаха.
Така че, със закон!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Когато е сухо лична преценка - да. Виждал съм екстремисти карат по сняг и лед с летни гуми, тях не слизам да ги тикам, директно ги заобикалям.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
gugun4u написа:В Германия и Австрия, почти никой не се цигани, и хората си слагат зимните без да ги и питат. В белите страни като някой казва препоръчвам, тоя на който са го препоръчали - каквото и да било, го счита не за препоръка, а за нещо задължително. Тука на Ганьо като му кажат препоръчвам, си казва "абе ти ли ще ми кажеш". ТЕ, КАЗАХА. И само за справка, даже и там има ли зимна обстановка, задължително трябва да си със зимни гуми. А предвид колко често там има обстановки, нз колко болен тряа да е някой, да сменя гуми за 3 - те дена, в които няма сняг и пече слънце.
Така че, със закон!
Много нещо си написал, ама си пропуснал да ми отговориш има ли в Германия такъв закон или няма.
- vankatagb
- Автомобил: Vw Passat B 5.5
- Двигател: AZM 2001
http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebitel ... e_gumi_sa/
те тук има и за Германия....не са задължителни, но ако не си с гуми според условията, те глобяват.......еми точно за тези "тарикати" аз говорих, че дори и в сняг, пак са с летните. Ако тук е така с глобяване,но без задължаване, няма ли да е по-добре да си вържеш гащите?! А това с глобяването не е ли форма на задължаване?! Който иска, има време и може, нека си сменя всяка седмица зимните с летни....и дано не го дават по телевизията или неговите близки!!!!
те тук има и за Германия....не са задължителни, но ако не си с гуми според условията, те глобяват.......еми точно за тези "тарикати" аз говорих, че дори и в сняг, пак са с летните. Ако тук е така с глобяване,но без задължаване, няма ли да е по-добре да си вържеш гащите?! А това с глобяването не е ли форма на задължаване?! Който иска, има време и може, нека си сменя всяка седмица зимните с летни....и дано не го дават по телевизията или неговите близки!!!!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Щом глобяват значи имат закон, ама законът им е логичен. В бг ще глобяват, ако си с летни дори да е 30 градусова жега, а при тях само ако караш в снега с летните.
Има дребна разлика, нали?
-
ktamen написа:Щом глобяват значи имат закон, ама законът им е логичен. В бг ще глобяват, ако си с летни дори да е 30 градусова жега, а при тях само ако караш в снега с летните.
И ти като видиш, че има два дена с 20 градуса, ще тичаш да си сменяш гумите и после ХОП, обратно?

За мен закона е добър, поне на теория се изправя и срещу джигитите, и срещу безхаберниците.
И дкато наистина в някой населени места финансовите проблеми са големи и темата боли, то в някой от големите градове, някой хора масово изпиват чифт гуми за 2-3 вечери, и същите тия, и те мрънкат.
А на онзи хитрец под Гложенския, се наложи да му помагам, защото просто беше запречил пътя ... Не че не е човешко да помогнеш на някой в нужда, тази зима се наложи не един или два пъти, не е нормално сам да си търсиш нуждата ... И хората трябва да свикнат, че трябва да имат коли в добро технически състояние, според условията, защото по този начин, освен, че пазят себе си, пазят и другите. Принципно не е номера, просто да теглиш един кредит, да купиш някаква кола, и после да мрънкаш, че трябват гуми, застраховки, фарове и какво ли още не.
И като каза Австрия или Германия, там булшинството от хората, ако ще 25 годишна кола да карат, за 300 или 500 евро, то тя масово е в безупречно техническо състояние. Естествено има и изключения, ама изключения.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
gugun4u написа:в някой населени места финансовите проблеми са големи
Точно в подобни населени места има страшно много пенсионери, като майка ми примерно, дето карат по 1000 км годишно. И дето и през ум няма да им мине да изкарват колата, ако времето не им харесва. На тях за какво са им зимни гуми, особено ако са в райони дето виждат сняг 2 дни в годината и то не всяка година?
Какъв е проблема да копираме немския закон и да се глобява за каране с летни гуми при зимни условия, а не от една измукана от носа дата до друга дата извадена от ......... да не казвам откъде.
ПП А ти мен не ме мисли с кви гуми ще карам и кога ще ги сменям. Аз често и през август карам с M+S заради червената буквичка

- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Поредният закон, който ще стимулира корупцията...
Безумие е да задължават шофьорите да карат на 20-23 градуса със зимни гуми, щото било Ноември, януари или февруари!
Гугунчо, в автомобилен форум голям процент от хората не ги притеснява днес да сложат летните гуми и след две или три седмици да ги заменят отново със зимни.
Само да вметна, че преди няколко години валя сняг началото или средата на април.
Безумие е да задължават шофьорите да карат на 20-23 градуса със зимни гуми, щото било Ноември, януари или февруари!
Гугунчо, в автомобилен форум голям процент от хората не ги притеснява днес да сложат летните гуми и след две или три седмици да ги заменят отново със зимни.
Само да вметна, че преди няколко години валя сняг началото или средата на април.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Сложих си зимните гумета някъде в началото на м.Ноември.
Навъртях им около 12000км.Вярно,на пипане са по-твърдички,но преди 01.04.2016 година не мисля да ги сменям.
Ебал съм ви и прогнозите,я си спомнете м.Март 2014 и 2015 година.
Навъртях им около 12000км.Вярно,на пипане са по-твърдички,но преди 01.04.2016 година не мисля да ги сменям.
Ебал съм ви и прогнозите,я си спомнете м.Март 2014 и 2015 година.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”