Смяна на летни със зимни гуми
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Смяна на летни със зимни гуми
И в момента предложенията се обсъждат на първо четене, докато стане действащ закон може да няма нищо общо с това което медиите раздухват в момента!
gugun4u написа:Акцентират за глобата за насрещното. Вчера в dir.bg го имаше целия проектозакон или поправка или каквото се води и го има.
Тя тая глоба пък е царството на простотията. Очакваме закон за убито врабче да дават 15г затвор. Предполагам, че пак ще го коментират като "приет", "приеха го" и накрая ще остане до първо четене.
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
hooligans написа:Поредният закон, който ще стимулира корупцията...
Безумие е да задължават шофьорите да карат на 20-23 градуса със зимни гуми, щото било Ноември, януари или февруари!
Гугунчо, в автомобилен форум голям процент от хората не ги притеснява днес да сложат летните гуми и след две или три седмици да ги заменят отново със зимни.
Само да вметна, че преди няколко години валя сняг началото или средата на април.

НО за всеки случай- едната зимна е на мястото на резервната и една имам в багажника- за ако ме запука сняг някъде из нейде- имам 2 зимни-перфектни за предни,за всеки случай

- Rat Fink
- Автомобил:
- Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI
Системата няма да е лесно да се измисли, но съвсем не е толкова сложно или трудно. Трябва само малко акъл.
Система като на АПИ Лимата или направо включване в нея + задължителна информация по националните медии - радио и телевизия всеки ден/седмица.
Според седмичните синоптични прогнози може да се прецени от компетентни лица /синоптици, климатолози, кат, гражданска защита и подобни/ и вземе решение за съответната седмица дали се препоръчва или е задължителна употребата на зимните гуми и в кои райони на страната.
Също може да се направи и едно приложение за телефони, уеб страница и така се покрива цялото население и никой не може да каже, че няма нужната информация.
Температури на асфалта - не само през деня! а и през нощта под 5 градуса. Снега не трябва да е определящ, а допълващ. Това е.
Това разбира се не пречи на който иска да си кара от когато и до когато си иска със зимни и летни, само за оплакващите се и "спестяващите".
Дайте ми пари от някой европроект за акъла сега

Система като на АПИ Лимата или направо включване в нея + задължителна информация по националните медии - радио и телевизия всеки ден/седмица.
Според седмичните синоптични прогнози може да се прецени от компетентни лица /синоптици, климатолози, кат, гражданска защита и подобни/ и вземе решение за съответната седмица дали се препоръчва или е задължителна употребата на зимните гуми и в кои райони на страната.
Също може да се направи и едно приложение за телефони, уеб страница и така се покрива цялото население и никой не може да каже, че няма нужната информация.
Температури на асфалта - не само през деня! а и през нощта под 5 градуса. Снега не трябва да е определящ, а допълващ. Това е.
Това разбира се не пречи на който иска да си кара от когато и до когато си иска със зимни и летни, само за оплакващите се и "спестяващите".
Дайте ми пари от някой европроект за акъла сега

- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
$100 написа:gugun4u написа:Акцентират за глобата за насрещното. Вчера в dir.bg го имаше целия проектозакон или поправка или каквото се води и го има.
Тя тая глоба пък е царството на простотията. Очакваме закон за убито врабче да дават 15г затвор. Предполагам, че пак ще го коментират като "приет", "приеха го" и накрая ще остане до първо четене.
Карането в насрещното на магистрала трябва да се счита за опит за убийство.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Piqndurnik написа:Карането в насрещното на магистрала трябва да се счита за опит за убийство.
Само абсолютен идиот може да кара в насрещното на магистралата. На първо време, предвид факта, че има двойна мантинела между двете посоки, не знам как можеш да се навреш в насрещното въобще.

Трябва да си много тъпо парче да караш със 150 срещу друга кола, която се движи със 150. Като изключим деформацията, това е долу-горе колкото да се блъснеш умишлено в бетонна стена с 250-300км/ч.

Обаче за спирането в аварийната е много голяма тъпотия. Истината е, че винаги можеш да пуснеш аварийки и ако те питат, да кажеш че гумата ти е спаднала и си отбил да я напомпиш.

п.п За гумите - имам кръстат гаечен ключ. Мога да подменя 4 гуми за по-малко от 20 минути, ако е необходимо. Ако не бързам и внимавам, понеже крика ми не е крокодилче, а оригиналният на VW(ползвам го и в новата кола) може би малко повече. Нищо работа. Все едно да си сложиш резервната гума 4 пъти. Който никога не е слагал резервна гума, никакъв шофьор не е.
Piqndurnik написа:$100 написа:gugun4u написа:Акцентират за глобата за насрещното. Вчера в dir.bg го имаше целия проектозакон или поправка или каквото се води и го има.
Карането в насрещното на магистрала трябва да се счита за опит за убийство.
Доколкото разбирам, законът е да не караш в насрещното без уточнение дали е магистрала или не. А на обикновен път в непознат град е доста лесно да се озовеш в насрещното - има какви ли не идиотски разклонения със 5 стрелки сочещи във всевъзможни посоки. Отделно ако ползваш GPS най-редовно чуваш команди за завиване на неподходящо място - влизал въм в еднопосочна улица (насрещно) поне 2 пъти по тоя начин. Формално погледнато винаги могат да ползват тоя закон без значение, че е на глуха уличка и цялото нарушение е за 20-30 секунди.
инжектопляктор написа:Който никога не е слагал резервна гума, никакъв шофьор не е.
Явно 5-6г съм карал почти ежедневно без да съм никакъв шофьор. Толкова години не ми се беше налагало да сложа резервна гума - сега разбирам, че не съм бил шофьор, а съм карал курс през цялото време.
- IceHeart
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.8 AGN
Вярно ли е, че от догодина, ще вкарат закон за зимните гуми и ще станат задължителни!? Глобата била 400 лева? Търся, но такова нещо не виждам никъде?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Не е вярно. Само част от едно предложение което мина на първо четене в НС, но това нищо не значи.
- dmt_alpha
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1996
- Контакти:
Шанс за лошо време и нужда от зимни гуми има почти винаги. Аз лично съм виждал сняг в Добруджа и през Август. Вярно, за часове се разтопи, но си беше сняг. Така че и зимните гуми трябва да са под ръка. Да не говорим, че сме едва в края на март и риска е голям. Пресен пример: Вчера на Пампорово за минути вурху капака на колата натрупаха 4 санта сняг, а малко преди това беше сухо. А защо натрупаха - бях спрял като свидетел да чакам КАТ заради една катастрофа. Първия полицай на мястото веднага изкоментира за летните гуми на джипа, който причини произшествието. Та ако себе си не искаш да питаш, спаси поне другите и катай на зимни, освен ако не е сигурно, че времето ще е достатъчно топло.
-
- Автомобил: VW Golf 5
- Двигател: 1.9 TDI 2007
dmt_alpha написа:Шанс за лошо време и нужда от зимни гуми има почти винаги. Аз лично съм виждал сняг в Добруджа и през Август. Вярно, за часове се разтопи, но си беше сняг. Така че и зимните гуми трябва да са под ръка. Да не говорим, че сме едва в края на март и риска е голям. Пресен пример: Вчера на Пампорово за минути вурху капака на колата натрупаха 4 санта сняг, а малко преди това беше сухо. А защо натрупаха - бях спрял като свидетел да чакам КАТ заради една катастрофа. Първия полицай на мястото веднага изкоментира за летните гуми на джипа, който причини произшествието. Та ако себе си не искаш да питаш, спаси поне другите и катай на зимни, освен ако не е сигурно, че времето ще е достатъчно топло.
Споко, има хора, включително и тук, за които зимните гуми са пречка в живота... неможеш им го обясни...
Иначе по темата, да който живее в равнините и низините и несмята да пътува през планини, вече може да сменя смело... Но по проходите и планините, като нищо може да падне още някой прощален сняг.
Аз вече си смених моите гуми, надявам се времето, както казват да се оправя. Но в петък като минавах през София преваля снежец, така че не съм сигурен дали скоро ще се затопли времето.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Смених ги вчера.Стига им толкова за тази "зима".
Щъркелите са тук повече от месец.
Щъркелите са тук повече от месец.
- IceHeart
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.8 AGN
Група, кога ще слагате зимните гуми? Аз моите ги обух още днес.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Рано е.
Аз в момента ще купувам летни.
Очакваме дъжд, а сегашните ми вече са на маркерите.
Аз в момента ще купувам летни.
Очакваме дъжд, а сегашните ми вече са на маркерите.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”