разрешително за оръжие

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: разрешително за оръжие

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 02 мар 2016 0:37

Ама ти верно ли?
Поуката не е че каратиста извадил късмет, а по скоро във фалшивата сигурност и мъжество което дава оръжието и не на последно място. Вадиш ли пистолет или стреляш и нараняваш, или те бият и ти го взимат

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 02 мар 2016 2:04

Ако някой ме нападне в къщата ми и извадя оръжие, със сигурност е имало причина да го направя, както и ще имам мисълта, че ще го използвам. Предпочитам аз да стрелям, отколкото да ми сцепят главата с брадва.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 02 мар 2016 8:01

К.Одаджийски написа:Ама ти верно ли?

Верно, верно ...

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Сря 02 мар 2016 9:31

До колегата ''Vento - 94'' ..............М.....да......явно е , че ти навсяка цена ще се въоръжиш. Желая ти безпроблемно съжителство с така желания от теб пищов - законен или незаконен. Едно ще ти кажа , голяма грешка правиш като подценяваш техниките на самоотбрана. Ако някой иска да те застреля - самоотбраната наистина няма да ти помогне , но и пистолета ти няма да ти помогне ако си по бавен от другия или засече ,а това е твърде възможно. Всъщност това е химера - защото никой няма хей така да те трепе без никаква причина/освен ако не е луд/ . Затова ти казвам - независимо дали нападателя е с брадва , резачка и прочие - добрия самбист , каратист и прочие - има по големи шансове да неутрализира нападателя. От всичко дотук разбрах , че не си ходил в казарма и нямаш никаква военна подготовка - иначе едва ли толкова лековерно би пренебрегвал курсовете по самоотбрана. Пак ти повтарям - десантчиците са обучени да неутрализират противника с физическа сила и техника , и само в краен случай ползват оръжието. Относно стоп патрона.......това е един от най гадните боеприпаси. Действа над 11м и уж не застрашава живота - върши добра работа срещу бягащ престъпник......но ако конфликта е между двама противника - обикновенно е само на 1м. или 2м. ........пораженията са страшни и леталния изход/смърт/ е почти 100% - торбичката със сачми се пръсва в тялото и човека умира до месец - от отравяне на кръвта. Имам няколко такива случая на бивши колеги - и тримата простреляни умряха. Последния стрелец /полицай/ влезе в затвора за 10г. Доктора му беше казал , че ако е стрелял с обикновен патрон - шанса на простреляния е бил голям да оцелее - беше прострелян в бута/крака/ , но умря от отравяне на кръвта. На съдията не му пукаше , че полицая беше стрелял със стоп патрон , а не с боен патрон. Искам да ти кажа , че полицая беше пратен да задържа опасен престъпник който беше пуснат в отпуск от затвора и не беше се върнал след това в затвора. Бил осъден на 12г. за изнасилване/рецидивист/ - циганин висок над 2м. и тежък над 140кг. Колегата отива с друг колега да го арестуват и да го върнат в пандиза , онзи ги напада с желязна тръба -и ги смила от бой. Колегата е бил на земята в безпомощно състояние и го е стрелял в крака. Осъдиха го , защото защитата не отговаряла на нападението - демек онзи не бил с пищов и полицаите нямали право да стрелят. А и адвоката на умрелия изтъкнал , че полицааите нарочно са го простреляли - защото знаели че е изнасилвач - рецидивист. Съдията беше попитал колегата полицай - нямали ли са в служебната кола някакви щанги......да се отбранявали срещу бияча с тръбата .......Накрая го осъди на 10г. затвор - в пандиза началниците са се кръстили - как е възможно такава идиотщина. Добре е , че вицепрезидента А.Марин го помилва , та излезе по рано от затвора. Сега горкия са го побарали ЧСИ/съдии изпълнители/ и му разпродават жилището и прочие - за кръвнина на близките на умрелия......... Съжалявам , че толкова се разприказвах и ви загубих времето с глупости. Надявам се , че не съм те обидил - единственно желая да ти дам правилния съвет , а именно че в нашата неуредена правова държава - притежанието и употребата на оръжие е голям проблем за притежателя.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 02 мар 2016 14:15

Искам все пак да се разграничим от носене и притежание на оръжие.Аз лично не ща да го мъкна,а да го имам в къщи.Стоп патроните доколкото знам са забранени,може и това да е повлияло на присъдата,но не е важно.По-горе за случая с Опиц каза,че пищова му е незаконен,а всъщност е газов с преправен патрон.Аз съм сигурен например,че Опиц не е искал да го убие,въпреки,че е съден за умишлено убийство,но няма къде да му прочета показанията,а и твоя колега също не е искал да убие мангала...но поне е имал с какво да се защити.За това става въпрос!Ясно е,че щом си стигнал до положение да го извадиш,значи има за какво и да го ползваш като най-краен вариант.Аз не мога да се бия,нито горя от желание да участвам в ръкопашен бой и особенно,ако другия е въоръжен.Искам да опазя живота си на всяка цена.Идеята ми е да се даде възможност на данъкоплатеца за защита,не само богоизбрани,престъпници и пенсионирани военни да са въоръжени.На каква база?Каква е идеята особено последните да са помазани?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 02 мар 2016 14:17

дърт милиционер написа:... беше прострелян в бута/крака/ , но умря от отравяне на кръвта...

Той така на улицата ли е умрял от отравяне на кръвта? Бая олово ще да е поел... :rolleyes

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Сря 02 мар 2016 15:53

Iezekil написа:....Аз не мога да се бия,нито горя от желание да участвам в ръкопашен бой и особенно,ако другия е въоръжен.Искам да опазя живота си на всяка цена.Идеята ми е да се даде възможност на данъкоплатеца за защита,не само богоизбрани,престъпници и пенсионирани военни да са въоръжени.На каква база?Каква е идеята особено последните да са помазани?

Точно!! По логиката на скапания ни закон трябва да сме професионални боксьори и тюлени, да владем кунг-фу, ММА, краф-мага, боравене с ножове и мечове, и едва ли не да водим ръкопашни схватки със всеки психопат, наркоман, рецидивист, който иска да ни причини телесни повереди и убие. По закон не е хуманно и правилно да гръмнеш едно 120 килограмово говедо от околовръстното тръгнало с метален прът да те убива с удари по главата, а трябва обикновен 60 кг човечец над средната възраст примерно да влезе в схватка с него като един съвременен Давид.... Просто обикновените хора са жертви на силните на деня - мутри, всякаква държавническа сган, полицаи, накродилъри, различни бандити, спортисти и т.н. Нямаме права, имаме правото да мрем и да ни доят и изпозлват това е българия.

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Сря 02 мар 2016 17:20

Ами общо взето........вие обобщихте каква е ситуацията у нас. Закона за МВР и по специално за служба КОС - е от 1957г......с някои допълнения от 90те години. В МВР никой няма полза от това да се раздава оръжие на населението за самоотбрана - само повече работа ще им се отвори под претекс , че населението ще се изпотрепе - не се предлага нов закон за носене на оръжие. Всъщност това не се решава от служба Полиция - тя е изпълнителен орган. Решава го Народното събрание , но всъщност по такива въпроси депутатите пак се допитват до компетентните органи - които пак са настоящи или бивши служители на МВР. В края на 90тегодини и началото на 2000г. се раздаваше масово разрешителни за късоцевно оръжие оръжейните магазини бълваха стари пищови основно ТТ, Макаров и ЧЗ. После обаче явно някой висшестоящ размисли и силно ограничиха разрешителните. За полицаи и военни разрешителното беше за 5г. ......сега и техните са за 3г. Относно стоп -патроните , те не само не са забранени , но са задължителни за редовите полицаи - пистолета /Макаров/ трябва да е с пълнител с 8 бр. стоп-патрони, а резервния е с бойни патрони. Презумцията е , да се опази живота на престъпника......но това става само ако бяга, освен това от стоп-патрона няма рикошет . Ако полицай гръмне бандит с боен патрон - тежко му и горко. Така поне е по инструкции . За редовите граждани стоп-патроните са забранени и не се продават в магазините - точно от тези съображения за сигурност - както ви казах по горе - стоп-патрона е особенно опасно помощно средство.......Кой ли идиот ги въведе в полицията.....не знам. Първо стоп-патрона гърми по слабо от обикновенния патрон на Макаров - когато дадеш предупредителен изстрел - престъпника си мисли , че това е халостен патрон и не се плаши . Говорил съм със стари колеги които са носели ТТ/7.62мм/ , и са ми казвали , че като гръмнат предупредително с ТТ - престъпниците са лягали на земята от страх. Всъщност оръжието не се вади да се плаши някой си......но ефекта от първия -предупредителен изстрел във въздуха е от огромно значение. Затова и по закон /ако не е неизбежна самоотбрана/ - винаги се гърми първо във въздуха.

Последна промяна от дърт милиционер на Сря 02 мар 2016 17:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 02 мар 2016 17:32

Iezekil написа:Аз не мога да се бия,нито горя от желание да участвам в ръкопашен бой и особенно,ако другия е въоръжен.

Именно този факт че не можеш да се биеш ( не че аз вече мога с тия цигари и с тоя заседнал начин на живот надали ще имам много въздух за тая работа...) е достатъчен да се превърнеш в много сериозна опасност за себе си и за околните ако си въоражен. Защо реши че щом нямаш самочувствието да се защитиш в една ръкопашна схватка -представи си теоретично един доста подпиинал горе-долу с твоето телосложение и невъоражен реши да се заяде с теб (има нелоши хора,но с много лошо пиянство) и ти удари безпричинно един шамар,ще си подложиш и другата буза ли .Ако нямаш "смелоста" да го неутрализираш без оръжие,не виждам откъде ще ти дойде смелост да стреляш както казваш по един въоражен рецидивист, на който окото му няма да мигне да те гръмне и при всички случаи ще е много по-бърз от теб .
Не лесно да стреляш по човек в упор,не се заблуждавайте.В казармата изпаднах веднъж в такава ситуация-охранявах забранена за преминаване от цивилни буферна зона.Наблизо имаше землище,на което явно през деня са "балирали" и част от тия бали не са били прибрани.
През ноща един селянин е решил да си натовари каруцата "безплатно" с бали.Дали се обърка или са го подгонили,но реши да преминава през забранената зона.Тръгнах с автомата на бегом да го пресрещна и задържа ,каквито бяха инструкциите.Изкрещах :"Стой на място"
Онзи се спря вцепенен.През това време веднага пристигна и дежурния обход.Селянина явно като видя ,че работата е сериозна пришпори коня и се опита да избяга.Старшината изкрещя на мен и "обхода"-Стреляйте с един предупредителен и ако не спре го застреляйте,преди да излезе от "буфера"...Разполагахме с по 4 пълнителя т.е. с по 120 бойни патрона на АКМС .Освен предупредителния и един два изстрела в посока бягащия ,но доста встрани ,никой не посмя да стреля директно в човека....Бях само на 18г.,но и до ден днешен ясно си спомням ситуацията.Понякога съм сънувал кошмари-как застрлвам човека и коня му и на другия ден Командира на частта ме награждава пред строя и казва :"Браво матрос-за две бали слама застреля човека.но опази зоната..."
Не е толкова лесно да стреляш по човек и то в упор,не се заблуждавайте.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 02 мар 2016 17:58

90hp написа:[quote="Iezekil"...По закон не е хуманно и правилно да гръмнеш едно 120 килограмово говедо от околовръстното тръгнало с метален прът да те убива с удари по главата, а трябва обикновен 60 кг човечец над средната възраст примерно да влезе в схватка с него като един съвременен Давид....

Ми не, не е така по закон :rolleyes. Сега, ще ме извинявате предварително за дългите цитати. Петко Лисичков и Рижия помните ли?

http://www.vks.bg/vks_p10_127.htm

...Няма съмнение, че в рамките на нападението подсъдимият се е защитавал, като неговото активно поведение, реализирано чрез използване на законно притежавано огнестрелно оръжие и стрелба в посока към един от нападателите, е целяло да причини вреди на същия именно с цел отблъскване на нападението, осъществявано от двама едри, с репутация на насилници младежи, въоръжени единият с палка, другият с нож. Такива са следващите се изводи от възприетите от съдилищата по същество факти и доказателства.

Изводите на съда нещо не кореспондират с теорията ти, като че ли?

Както е известно от теорията и практиката, защитата е в рамките на необходимите предели, когато те не са превишени. Тогава сме изправени пред фигурата на неизбежната отбрана по чл.12,ал.1 НК и деянието не е общественоопасно. Преценката за необходимостта на пределите на защита и тяхното превишаване винаги е конкретна, в съобразие с данните по делото. В закона няма легално изискване отбраняващият се да подбере възможно най-лек и безболезнен за нападателя начин на защита, още по-малко да избяга, както и за равностойност между причинените и предизвикани вреди. Казаното е така, защото законът позволява упражняване на активна защита. Тогава, когато защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението, е налице нейно превишаване и сме изправени пред изпълване съдържанието на нормата на ал.2 на чл.12 НК.

И т.н. Ако Лисичков не беше малко попресолил манджата с четири изстрела, сигурно щеше изобщо да се размине и с обезщетението. Въпреки някои съмнения, че не се е сблъскал съвсем случайно с блаженопочившето бургаско страшилище... :rolleyes

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Сря 02 мар 2016 18:05

Много разводняваме темата..........в кулоарите на българските съдилища има такива фрапиращи случаи , някои дори почтти при индентични ситуации......а присъдите са коренно различни. По горното дело което ви казах за полицая влязал в затвора за 10г..........на първите две инстанции беше оправдан ........върховния съд обаче се изметна на 360 градуса.....защо ли ? Сами се досетете. Рибата мирише откъм главата.

Последна промяна от дърт милиционер на Сря 02 мар 2016 18:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 02 мар 2016 18:08

дърт милиционер написа:Забравяш да споменеш , че нападателите са били двама , а в закона ясно пише , че ако нападателите са повече от едно лице - дори и самоотбраната да не отговаря на нападението / нападателите са били въоръжени с палка и нож , а не с пистолети /- важи неизбежна самоотбрана.

Тази алинея от закона я отмениха през 1997-ма година. Актуализирай си базата данни :rolleyes

Потребителски аватар
дърт милиционер

Мнениеот дърт милиционер » Сря 02 мар 2016 18:13

Да напълно прав си. Всъщност това също е един минус за самозащитаващия се.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 02 мар 2016 18:26

дърт милиционер написа:Да напълно прав си. Всъщност това също е един минус за самозащитаващия се.

Аха, а помниш ли как я отмениха само няколко месеца след въвеждането, барабар с още няколко подобни алинеи, либерализиращи самозащитата? Един тип почина от отравяне с олово :mhihi , докато се опитваше да открадне автомобил. Стрелеца го оправдаха. Това официалната версия. Неофициално май имаше някакви неуредени бизнесотношения, които стрелецът решил да уреди кардинално. Няма свидетели, няма човек, няма проблем :mhihi Някои хора прависти тогава решиха, че това може да доведе до сериозна епидемия от отравяния с олово и скоропостижно отмениха въпросните либерализации :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 02 мар 2016 23:04

gergeto написа:[
Именно този факт че не можеш да се биеш е достатъчен да се превърнеш в много сериозна опасност за себе си и за околните ако си въоражен. Защо реши че щом нямаш самочувствието да се защитиш в една ръкопашна схватка -представи си теоретично един доста подпиинал горе-долу с твоето телосложение и невъоражен реши да се заяде с теб и ти удари безпричинно един шамар,ще си подложиш и другата буза ли .Ако нямаш "смелоста" да го неутрализираш без оръжие,не виждам откъде ще ти дойде смелост да стреляш както казваш по един въоражен рецидивист, на който окото му няма да мигне да те гръмне и при всички случаи ще е много по-бърз от теб .

Странно защо ми се налага постоянно да влизам в обяснителен режим,явно не четеш внимателно.
1.Говоря за притежание на оръжие в къщи,не носене по кръчмите
2.Вярвай,като нямам смелост да го неутрализирам без оръжие,ще го гръмна в "бута"от страх.
3.Ами ако вместо шамар извади нож...тоя пияния рецидивист...ужас няма ли да изпиташ?И като се огледаш за нещо подръчно да не съжалиш,че нямаш "ютия"?
Говорим за съвсем други неща-да си браниш имота,следствие на това и живота.Не да го носиш в гащите за самочувствие."Смелост" казваш от къде ще взема?Ами кучето като го биеш се свива,но притиснато в ъгъла ще ухапе,от зор...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”