разрешително за оръжие

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: разрешително за оръжие

Мнениеот Iezekil » Чет 03 мар 2016 19:29

Ха хах,за това предвидливо споменах,че нощем ще ми е под възглавницата,това е положението,в касата ще е като ме няма в къщи.Ако пък съм го забравил в касата през ноща...или ще се радвам,че са ме оставили жив,или при Свети Петър ще си скубя косите..
пп.Приемат ли закон да имаме ютии,ще приемат и алинеи и параграфи кога,как и защо ще можем да го ползваме.Сега да се концентрираме на началното положение,другото ще се изясни в последствие.
Пак ще повторя случая на адвоката-на нивата срещу баща и син с тояги застреля бащата и го оправдаха.Бил му застрашен живота и толкоз.Не знам що е имал пищов и го е носел в джипа,а после в джоба си.И що не го гръмна в краката или ръцете примерно,ама това е положението

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 03 мар 2016 21:15

Iezekil написа:А теб какво те бърка да ни дадат право на оръжие и на нас,простосмъртните?Нали не ходиш неканен по къщите?Никой не те кара ти да си купуваш и трепериш дали няма да го откраднат.Моя принцип е да не се налагА разбира се,но ако се наложи да го имам.Като пожарогаситела в колата.Пияния е ясен,щом не сме в къщи-нямам оръжие,ще си отнеса шамарите да кажем.Ти точно с какво си против?

Нищо против нямам да се либерализират критериите за носене на огнестрелно оръжие.Тогава и аз може би бих се замислил за разрешително за придобиване и носене на такова.
Дразни ме липсата на самочувствие и увереност в самите себе си.Чакаме като овци да ни управляват,да гласуват закони,които евентуално да са в интерес на гражданските ни права и си мечтаем за закон ,който ни позволява да носим оръжие.Дразниш ме lezekil и с това самоподценяване:"Пияния е ясен,щом не сме в къщи-нямам оръжие,ще си отнеса шамарите да кажем.Ти точно с какво си против?[/quote]"
Е като си готов да отнесеш шамарите,що си мислиш че като си въоражен изведнъж коренно ще си промениш мисленето,ще станеш хладнокръвен Рамбо,ще извадиш пищова и...бум право м/у веждите.След теб някой ще "разчиства" труповете,а ти след половинчасови обяснения в полицията ще се прибереш спокойно у дома?
Няма такива филми(цитат на колега).Ако си готов да понасяш шамари,пищова няма да ти помогне особенно.Не можеш да застреляш всеки който те дразни. Oръжието дава усещане за сигурност и признай си.пределно ти е ясно че ако получиш разрешително,няма как да допуснеш да те "шамарят" на улицата,а пищова ти да си седи вкъщи само за евентуално посегателство в/у дома ти. Или го имаш и го ползваш в ситуация по твоя преценка и после пишеш " Eдна кофа мастило с обяснения пред полиция и дознатели",или просто нямаш оръжие и нямаш ядове.Законите които не трябва да се променят,щото в голямата си част те съществуват ,а просто трябва да бъдат прилагани на практика с цялата си тежест.Няма начин да си съвестен данъкоплатец,да спазваш законите,а когато станеш жертва на престъпление -да не вярваш в "правосъдните фактори",чиито заплати идват точно от моите и твоите данъци,както и на полицаи,митничари и т.н. Там е разковничето на проблема:липса на правосъдие-а това с лично оръжие не се компенсира.Съжалявам,но това е горчивата действителност в БГ.Докато си мълчим ще сме "овци на заколение " Робско генче,трудно се маха.

Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Мнениеот genevaboy2 » Пет 04 мар 2016 0:38

Много дълго се сдържах да не пиша в темата, но сега вече не мога повече ...

Писах ЛС на двама колеги по темата, за да не спамя тука.

Живея в Швейцария , където съм казарма до сега (има мои снимки тук: viewtopic.php?f=60&t=41390&start=465, и тук viewtopic.php?f=77&t=18110&start=720 ), такава е системата тука , след учебното, по 3 седмици на година,
до макс 34 години и всички военнослужещи имат оръжие у тях, не безизвесният швейцарски автомат ЗИГ.

Някой пита в темата, как е по "белите" държави ? - зависи кои , кое, как имат ли задължителна казарма, нямат ли, и от куп други неща ...

Ще разкажа за "Суитзерланд" :Mr Green Fun , -"Да имаш шофьорска книжка е привилегия, а да притежаваш оръжие е гражданско право." - такава е приказката !!! Иммено притежаваш, а не носиш !!!

Та така , на края на учебното от казармата, военнослужещия се прибира в тях със своят ЗИГ, и го държи където му е удобно , без касса. без сейф, но не на видно място. На края на службата, при определени условия , има право да го изкупи, но след като си извади разрешително. Тва че в страна масово има оръжие в къщите , не значи че закона позволява да имаш патрони - НЕ, не позволява.

Иначе , за да се придобие оръжие , пуска се молба за разрешително в месният КОС, до месец ако всичко е ок, няма присъди и други провинения, даже глоба за много превишена скорост, се получава разрешителното и от там , бегом в оръжейния магазин с парите и разрешителното !!!

Оръжието се държи полу разглобено , затвора отделно , магазина отделно. Може да се носи до стрелбището но не на показ, и пак така разглобено. В стрелбището се купуват патрони, изстрелват се, и излизаш от там празен .... :Mr Green Fun :mrgreen :Mr Green Fun :mrgree

"Суисс" произвежда оръжие и то е много в страна, независимо че страната не е воювала от 600 години и е неотрална.

Има много малко случаи със огнестрелно оръжие, в голямата си масса, хората са обучени добре, И също защото масово са служили, и внимават когато боряват с него.

За самозащитата, тя трябва да е пропорционална - с нож на нож, без превишение на самообраната, ако атаката не е почнала или е завършена, нямаш право да си го върнеш ...

Няколко случая - обир на чейндж бюро в Женева - раняват едния от крадците, той подава жалба срещу полицията че била стреляла когато той вече е бил безоръжен - жалбата му обаче е отклонена, като е участвал в обир със експлозив и калашник, да си носи последствията.

Тази нова година - крадци влизат в къща , там семейство - баща, жена , 2 деца. Бащата успява да се измъкне , да намери пистолет който му е предаден по наслество, и гонейки ги вече навън стреля, но долу по краката - явно ранява един, но сега трепери че ще го съдят. Искам да кажа че от жертва да се превърне човек в нападател - границата е много много тънка.

И за да е така тук, то ест да има много оръжие и да има много малко случаи с него, въпросът е и в манталитета, не само в законите и тяхното спазване и прилагане - не може да се стравнява един законопослушен, форматиран от детсво швейцарец и някой балканец ... :biggrin

Пиша тук с информативна цел, и от опит на служба с оръжие, не ми се спори с никого и призовавам да не се спами в темата - със радост ще отговоря на въпроси, НО САМО НА ЛС, ако има такива !!!

Поздрави и не забравяйте , че не оръжието е опасно , а човекът който го държи.

П.П - Видеото по назад в темата е от Израел, ако не бъркам .... (там пък, И жените ходят 2 години задължителна казарма) :a045 :a045 :a045

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 04 мар 2016 2:23

К.Одаджийски написа:Мързи те да четеш и спориш с кръчмарски аргументи. Образовай се малко моля те
Наказателен кодекс - чл. 12:
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

...
И последно, да речем че ти разрешат да си купиш пистолет, държиш си го в касата във вас, остаряваш и идват циганите с резачката нощес докато сладко си почиваш след тежкия ден в градината, измъкват те за врата от кревата и почват да те налагат. Кога в тази ситуация ще успееш да си намериш ключа от касата, да стигнеш до нея, да я отключиш, да заредиш оръжието и да стреляш?

В общи линии, трябва да стане като на някои други места. Нападнат полицай може да се отбранява със смъртоносна сила. Без да подлежи на никакви санкции. Това да му влиза в правата.
А това за неизбежната самоотбрана е свободно тълкувание, където 2 идентични случая в 2 различни съдилища получават коренно различно отсъждания. Като чуя неизбежна самоотбрана, значи каквото и да направя - или съм в ареста или в гроба.
В момента направо ми казвате, че е по-изгодно някой ако влезе у вас не да го гърмиш, а задължително да го убиеш и да го закопаеш някъде. Така ще се отървеш от кръвнини на нагли роднини, ще се отървеш от съдии и прочие. А?
Съвкупността, определяне...айна-майна... :thumb_down Искам така - който ме е нападнал в дома ми, дали ще бяга, дали няма да бяга, какво ще прави - да мога да го застрелям и нищо да не ми се случи. Стига защитавахте престъпниците, те нямат място и право да ходят по домовете ни без покана. А аз ако имам пистолет и съм в рискова зона няма да го държа в касата, та само да ме успокоява, че го има. А ще бъде в чекмеджето на нощното шкафче.
icoico написа:И кой ти е забранил да използваш законно придобитото си оръжие?

За това ли 70 годишен старец използва ловната си пушка, за да се отбранява от престъпници, които са разбили едната му врата и блъскат по втората и след това още малко и щеше да влезе в затвора?
Самозащита го разбирам така - някой ми влиза в имота и ме напада. Имам право да се отбранявам както искам, без нищо да ме интересува. А не някой да ми тълкува дали ако един мангал опъне жена ми, това се брояло за неизбежна самоотбрана или не. Нямам думи. :no

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 04 мар 2016 6:57

Ами действай с предложения и промени в закона. Проблема е, че точно заради високия процент престъпност в страната ни, такива промени скоро няма да се направят. Позволят ли да стреляш по нарушител в дома ти, ще стане мазаляк и моргите няма да смогват, от там ромските групи ще започнат масови безредици, и ще стане някаква касапница....тоест в САЩ скоро няма да се превърнем.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 04 мар 2016 7:56

vucata написа:Позволят ли да стреляш по нарушител в дома ти, ще стане мазаляк...

Хайде пак да го кажем: позволено е да стреляш, ако те нападнат в дома ти. Не е позволено да разтягаш понятието самозащита както ти е удобно. Защото ако беше позволено, трябваше да освободим ей тоя тип и да го наградим за гражданска доблест:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5110826

...„Кълна се в Бог и във всчки светии, че не съм виждал Емил Шарков. Не съм говорил с него , не съм се целил в него и не съм го убил!”. Това заяви пред съда Петко Петков, когато му бе дадена последна дума.
Той е категоричен, че в трагичната утрин на 14 март миналата година неговите действия са били неизбежна самоотбрана, за да защити живота и здравето си и майка си.Затова подсъдимият настоя да бъде оправдан по всички обвинения...

...Той разказа в съдебната зала, че криел пушките в стаите на жилището си увити в чаршафи, защото се страхувал някой да не влези в дома му и да го застреля със собствените му оръжия. „Майка ми се ядосваше, когато не държах пушките в каса. Слагах ги под леглата без патрони, че ако ги намери майка ми да не се простреля с тях или пък да нарани мен”, обясни Петков....

П.С. Човекът, който по всички признаци страда от параноидна шизофрения, бе обявен за вменяем от съдебните лекари. Тоест недостатъчно луд. Според статистиката на психиатрите едни 20-30 процента от населението на България са така. Всъщност подобен е процентът в световен мащаб :mhihi :mhihi Всичките ли трябва да въоръжим?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 04 мар 2016 10:48

инжектопляктор написа:Самозащита го разбирам така - някой ми влиза в имота и ме напада

Как ще докажеш че те е нападнал, а не е влязъл да те пита за пътя или за някой комшия, може и да е искал да проси, може и да е бил закъсал с колата и да търси инструмент или резервна гума, ама влиза и го гръмваш щото те напада?
Не защитавам никой, ама и преди ти казах, че не мислиш като възрастен, а като тинейджър не ставащ от цс-а

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Пет 04 мар 2016 10:48

Относно случая с убития командос Е. Шарков : Много хубав пример.......как работи служба КОС - МВР. Хахавия дядка гръмна една барета и насмете още цял взвод.....защото сержанта от служба КОС не могъл цяла година да изземе незаконното оръжие от дядката/няколко пушки???Кой му ги е дал? - не е ли видял , че този старец не е с акъла?/ Ето това на практика е в момента родната полиция. Срам ме е да кажа какво съм работил цял живот..........Можеха много ефикасно да инсценират техническа повреда на енерго , ВиК или друго и да обезоръжат стареца без никакъв шум - като няма ток или вода няколко дни - всеки ще повярва че има повреда....Но тук ''умните'' комисари /полковници/ решиха да се покажат колко са ефективни - демонстрационно 2 бронирани джипа обикаляха града с накокорчени барети върху тях........И кой уволниха накрая за некадърност? Двама нисши служители от криминална........били се саморазкрили - видял ги дядката два дни преди инцидента. Голям смях......ох още ме боли корема от смях...........В полицията последните години се назначаваха , повишаваха и награждаваха все свои хора. - Затова полицията е на този хал.......Директора на служба Полиция СДВР - М.М го познавам лично. Завалията едвам чете и срича.......когато го дават по медиите се заливам от смях. Чичо му беше гл. секретар на служба Полиция през 1992 - 2000г.........сега племенника ще го надмине. Директора на ГД ИН/дирекция на затворите/ е С.Ц. - този човек за 10г. прескочи всички чинове и сега на 34г. е директор !!! Защото и тате му беше в службата началник. И още колко такива назначения има.....чет нямат. Такава е обстановката в тези силови ведомства - връзкарство до последно коляно. Е , какво да очаквате от тази прогнила система ? Да пази обществото .......или всеки да трепери за мястото си и да се мазни и слага - т.е. да бъде послушен......Затова сме на този хал - да се чуди обществото как да се самовъоръжава за да се пази от престъпността - плащайки данъци .........а всъщност родната полиция е с най много полицаи на глава от населението в Европа......а може би и в света. А резултатите са плачевни. Всъщност и аз съм бил един от тях - цял живот не съм свършил работа за 2лв ........пенсионирах се на 46г.......взех 20 брутни заплати 19 хиляди лева......И сега като съм от другата страна на барикадата - виждам колко съм бил заблуден.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 04 мар 2016 10:54

Ми не, не е позволено да стреляш, щото закона така е направен, че по-добре е да нямаш законно оръжие. Ако се стига до такава саморазправа с ножове и прочее, и живея в къща в провинцията, най-вероятно ще го закопая от колкото да ходя в затвора заради отрепка.Що в САЩ в доста региони е позволено както носенето в кола, в гащите, в чорапите, в дома където ти е удобно на теб, без каса без тъпотии и който ти припари вкъщи посред нощите нв го чакаш грам да го съреляш, било то неизбежна или каквато и да е било самоотбрана.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Пет 04 мар 2016 11:24

Ако разрешат оръжията, аз директно отпрашвам с 300 със семейството си като бежанец, търсещ мир и добро бъдеще за децата си! :eek

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 04 мар 2016 11:29

дърт милиционер написа:всъщност родната полиция е с най много полицаи на глава от населението в Европа......а може би и в света. А резултатите са плачевни. Всъщност и аз съм бил един от тях - цял живот не съм свършил работа за 2лв ........пенсионирах се на 46г.......взех 20 брутни заплати 19 хиляди лева......И сега като съм от другата страна на барикадата - виждам колко съм бил заблуден.

Викаш пенсионирах се млад, взех си заплатите, заблуден съм здраво :screwy
Моите уважения, но говориш точно като някой журналист желаещ 5 минути слава, сравнявайки примерно Ню Йорк с 40 хил полиция и България с 60 хил полиция. Поне ти като бивш служител би трябвало да знаеш, че това сравнение е меко казано не коректно. Колко от състава на МВР е полиция която действително стои на пътя и работи на терен с хората? Вярвам ще го кажеш, но мога да го споделя, данните са обявени на сайта на мвр. Общ щат 50 хил, вакантни 4500 места. Какво включва обаче това

Министър на вътрешните работи

Политически кабинет
Звено за вътрешен одит
Отдел финансов контрол и материални проверки

Заместник - министри на вътрешните работи

Главен секретар
Дирекция "Вътрешна сигурност"
Дирекция “Миграция”
Дирекция “Български документи за самоличност”
Дирекция “Международни проекти”
Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности"
Дирекция “Национална система 112”
Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)"
Дирекция "Специална куриерска служба"
Дирекция "Международно оперативно сътрудничество"
Дирекция "Инспекторат"
Дирекция "Човешки ресурси"
Дирекция "Правно-нормативна дейност"
Дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество"
Дирекция "Планиране и управление на бюджета"
Дирекция "Комуникационни и информационни системи"
Дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността"
Дирекция "Информация и архив"
Дирекция "Координация и административно обслужване"
Дирекция "Анализ и политики"
Дирекция "Дежурен център на Министерството на вътрешните работи"
Дирекция "Отбранително-мобилизационна подготовка"

Академия на МВР

Медицински институт на МВР

Институт по психология
Научноизследователски институт по криминалистика и криминология

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

И като ударим чертата какво излиза Всичко по щат в ОДМВР: 26511 от тях вакантни 2296 и 3590 лица работещи по трудово правоотношение, т.е остават 20 хиляди полицаи които на глава от населението пак може да са много, но разпределени териториално са нищо, кръгла нула. Безброй са селата и махалите, за които няма полицай, квартален или какъвто и да е.
Съгласен съм обаче с шуро баджанащината и назначаването на напълно некомпетентни на ръководни постове, това обаче няма да бъде скоро променено и то е по независещи от мен и теб причини.
И последно, въпреки че излязохме далеч извън темата, не всички трябва да бъдат поставени под един знаменател, има много момчета в тая система които искат да си свършат работата качествено и не бива да им плюем така на усилията

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 04 мар 2016 13:12

Хареса ми как намекваш, че полицаите са твърде малко, за да могат да си вършат работата добре! :)

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 04 мар 2016 13:53

дърт милиционер написа:Относно случая с убития командос Е. Шарков : Много хубав пример.......как работи служба КОС - МВР. Хахавия дядка гръмна една барета и насмете още цял взвод.....защото сержанта от служба КОС не могъл цяла година да изземе незаконното оръжие от дядката/няколко пушки???Кой му ги е дал? - не е ли видял , че този старец не е с акъла?/ Ето това на практика е в момента родната полиция. Срам ме е да кажа какво съм работил цял живот..........Можеха много ефикасно да инсценират техническа повреда на енерго , ВиК или друго и да обезоръжат стареца без никакъв шум - като няма ток или вода няколко дни - всеки ще повярва че има повреда....Но тук ''умните'' комисари /полковници/ решиха да се покажат колко са ефективни - демонстрационно 2 бронирани джипа обикаляха града с накокорчени барети върху тях........И кой уволниха накрая за некадърност? Двама нисши служители от криминална........били се саморазкрили - видял ги дядката два дни преди инцидента. Голям смях......ох още ме боли корема от смях...........В полицията последните години се назначаваха , повишаваха и награждаваха все свои хора. - Затова полицията е на този хал.......Директора на служба Полиция СДВР - М.М го познавам лично. Завалията едвам чете и срича.......когато го дават по медиите се заливам от смях. Чичо му беше гл. секретар на служба Полиция през 1992 - 2000г.........сега племенника ще го надмине. Директора на ГД ИН/дирекция на затворите/ е С.Ц. - този човек за 10г. прескочи всички чинове и сега на 34г. е директор !!! Защото и тате му беше в службата началник. И още колко такива назначения има.....чет нямат. Такава е обстановката в тези силови ведомства - връзкарство до последно коляно. Е , какво да очаквате от тази прогнила система ? Да пази обществото .......или всеки да трепери за мястото си и да се мазни и слага - т.е. да бъде послушен......Затова сме на този хал - да се чуди обществото как да се самовъоръжава за да се пази от престъпността - плащайки данъци .........а всъщност родната полиция е с най много полицаи на глава от населението в Европа......а може би и в света. А резултатите са плачевни. Всъщност и аз съм бил един от тях - цял живот не съм свършил работа за 2лв ........пенсионирах се на 46г.......взех 20 брутни заплати 19 хиляди лева......И сега като съм от другата страна на барикадата - виждам колко съм бил заблуден.

Без извинение, ти си абсолютно петно !!!
Заради ей такива като теб е такава системата, щото цял живот си лизал гъзове, заради жалката заплата.......и дълбоко се съмнявам, че чак след пенсията установи колко си бил заблуден.
Един мъжкар и истински полицай може би пред себе си да признае същото, но никога не би го изказал на глас, щото дефакто ние дето ти четем хвалбите сме ти плащали заплатата

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 04 мар 2016 13:55

К.Одаджийски написа:Как ще докажеш че те е нападнал, а не е влязъл да те пита за пътя или за някой комшия, може и да е искал да проси, може и да е бил закъсал с колата и да търси инструмент или резервна гума, ама влиза и го гръмваш щото те напада?

Да бе, а как ще докажеш, че някой циганин е искал да те разчекне с брадва и да изнасили жена ти? И какво става? С малко адвокатски трикове с пари, събрани от цялата маала излиза, че си си превишил правата за неизбежна самоотбрана и отиваш невинен в затвора. :screwy Интересно защо в САЩ където е разрешено, хората не си гърмят гостите. Не мисля, че си прав, че не мисля като възрастен. Просто съм малко не безпристрастен. Не се знае дали утре като стана на 60(айде не утре) няма да съм и аз жертва на цигански набези. :no И ако вземе ме нарани или убие някой, въобще няма да ме грее философията, която развиваш ти в тоя форум.
Ако не ти харесва позицията ми, направи така, че полицейският контрол да се затегне. Битовата престъпност се превърна в напаст, а под определени суми кражби нали въобще не ги търсеха крадците... :no

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 04 мар 2016 14:42

дърт милиционер написа:Относно случая с убития командос Е. Шарков

Най-вероятно нещата съвсем не са така, както ги представят.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”