fockera написа:goppa написа:fockera написа:9 яйца
Пак защо?
Кокошка и половина снася яйце и половина за ден и половина. За да избегнем половинките, нека си представим условието удвоено.
Кокошка и половина (по 2 =3 кокошки) снася(т) яйце и половина (по 2=3 яйца) за ден и половина (по 2 = 3 дни).
От тук излиза, че 3 кокошки снасят 3 яйца за 3 дни, следователно 1 кокошка снася 1 яйце за 1 ден, а от това вече следва , че 9 кокошки ще снесът 81 яйца за 9 дни.(а не както съм написал в предния пост 9 яйца. Явно съм забравил да умножа по дните)
Нядявам се съм го обяснил разбираемо.
На времето имаше една подобна задачка- Риба и половина струва лев и половина. Колко струват 10 риби. Използвах същата логика и за кокошките.
Ако си прав че 1кокошка снася 1 яйце на ден то щом заместим тази производителност в условието : 1,5 (кокошки) Х 1,5(дни) Х 1(яйце на ден от ккокошка = 2,25 яйца за в условието са 1,5 значи някъде бъркаш.
Та ако си изчислиш производителността по условие излиза 1,5(яйца)/(1,5(кокошки)Х1,5(дни)) = 1/1.5
и като го заместиш с 9 кокошки и 9 дни излиза 9Х9Х1/1,5=54 яйца (Което е верния отговор :)