Доволни ли сте от сензора си за дъжд ?
- V.Petrow
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: AHF 1999
Re: Доволни ли сте от сензора си за дъжд ?
Поне при мен малкото лостче увеличава интервала на втората степен на чистачките и не влияе на чувствителността на
сензора. Иначе надясно ги забързва.
сензора. Иначе надясно ги забързва.
- niko_2317
- Автомобил:
- Двигател:
jordancho написа:Доколкото аз знам, сензора работи на друг принцип колега - следи отразените от капките над него инфрачервена светлина, която той си излъчва. Не следи вибрации, а и няма как да го прави, тъй като гела между стъклото и сензора е мек и съответно ще обира каквито и да е вибрации. А ако ти следи вибрациите, то тогава чистачките ще ти работят непрекъснато, при нашите чудесни пътища.
Ако си забелязал,сезора за дъжд няма нищо инфра червено!Има една мембрана като на говорител.Като ба малък зумер от километраж Motometur например!
Та не мисля,че работи на този принцип който ти казваш.
Ако искаш си пусни камерата на телефона,и я насочи към сензора за дъжд да видим какви "Инфрачервени лъчи ще видиш"???
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Е, не знам при голф 4 как работи, но при новите поколения на ВАГ се следи видимостта през стъклото точно на база на светлината:
http://en.volkswagen.com/en/innovation-and-technology/technical-glossary/regensensor.html

http://en.volkswagen.com/en/innovation-and-technology/technical-glossary/regensensor.html

тоя сензор е ташак работа
при слаб дъжд като го пуснеш в началото известно време работи читаво, след това започва да се "успива" и забравя да чисти. На силен дъжд работи.
Едно време тройката ми имаше супер система - чистачки с променлив интервал, ти сам си определяш как и колко често да чистиш.
Да, най-дясно е най-чуствителен сензора т.е. работи с най-малък интервал.
при слаб дъжд като го пуснеш в началото известно време работи читаво, след това започва да се "успива" и забравя да чисти. На силен дъжд работи.
Едно време тройката ми имаше супер система - чистачки с променлив интервал, ти сам си определяш как и колко често да чистиш.
Да, най-дясно е най-чуствителен сензора т.е. работи с най-малък интервал.
- jordancho
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: AGZ 1999
jordancho написа:А някаква идея за това какво всъщност настройва малкото лостче в лоста на чистачките - интервала или чувствителността на сензора и съответно на къде се усилва на ляво или на дясно, че аз пробвам всякакви положения, но не намирам съществена разлика.
Някой друг да има мнение по този въпрос ?
- hooligan_sk
- Модератор
Колко пъти трябва да ти напишем едно и също нещо? 

- Sonny_89
- Автомобил: VW Passat B7 + Opel Astra H
- Двигател: CFFB + Z19DTH
Да използвам и аз темата . Наскоро ми се разлепи огледалото за обратно виждане в купето и след много чудене и "консултиране" реших да го залепя с черен силикон
От тогава сензорът ми май не работи , като бутна лоста на 1-во положение , чистачките правят един ход и до тук , ако мръдна малкото лостче за интервала пак един ход и толкова
. Та сега в тази тема разбирам за някакво желе и явно това е проблема . Та ,колеги , какво мислите вие ?

- hooligan_sk
- Модератор
Да, там се ползва само специален гел. През VCDS би трябвало да може да се изключи сензора и тогава копчето за чувствителност започва да работи с фиксирани интервали.
- Sonny_89
А имате ли представа как се изключва , тъй като разполагам с VCDS , а и нямам време за момента да търся гел и да се занимавам пак с прословутото огледало (предния път ми скъса нервите) 

- VW_passatOR
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: 2.0 TDI 2005 BMP
Аз съм доволен от моя . Имаше ситуация в която без да вали дъжд насрещен камион пръсва мн вода от локва при което ме стрясква и чистачките се включват на макс мигновено. Ръчно не бих успял да реагирам толкова адекватно и бързо в тая ситуация. Тогава ме изуми в положителен план. При мен изключването е със самото лостче (мисля в най-горната позиция но не си мн спомням защото не го пипам).
- hooligan_sk
- Модератор
Зачетох из гугъл, може и да съм те подвел. В първите теми които намерих във Вортекса се говори че функцията се прекодира от МК5 нататък. При МК4 изглежда е нужно да се подмени релето с такова от голф без сензор. Но нямам време да ровя сега, прочети си какво точно и как.
- Sonny_89
Моят работеше перфектно и също бях доволен . Разбрах ,че го имам един ден по пътя Варвара - Велинград . След Пазарджик имаше лек валеж и бях позиционирал лостчето на 1-ва позиция и се чудех какво се случва с интервала
. Вече по дефилето една кола беше пред мен и след преминаване през локва ми напръска стъклото и чистачките реагираха мигновено .

- Sonny_89
hooligan_sk написа:Зачетох из гугъл, може и да съм те подвел. В първите теми които намерих във Вортекса се говори че функцията се прекодира от МК5 нататък. При МК4 изглежда е нужно да се подмени релето с такова от голф без сензор. Но нямам време да ровя сега, прочети си какво точно и как.
Благодаря ти за инфото , колега , но май ще се наложи пак да разлепвам огледалото

Единственият смисъл от тоя сензор е, че ако оставиш отворени прозорците или шибидаха, а навън завали, той ще ги затвори и колата няма да се намокри отвътре.
А може ли да се прекодира да работи на интервали, които ти му зададеш?
А може ли да се прекодира да работи на интервали, които ти му зададеш?
- hooligan_sk
- Модератор
Когато се изключи на Мк5 и по-новите, 4те позиции за чувствителност стават 4 различни по-дължина фиксирани интервала. Онези старите "умни" релета които се обучаваха по включването и изключването на чистачките си останаха в МК3. Имам Толедо 1L с такова. Хитро, но на практика е по-добре с фиксирани интервали. 
Тва за затварянето на прозорците не го знаех.

Тва за затварянето на прозорците не го знаех.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”