Здравейте,
някой да знае дали има връзка между степента на згъстяване и компресията в цилиндъра? Има ли формула по която се изчислява колко бара горе долу трябва да покаже манометъра, ако знаем колко е степента на сгъстяване? Искам да знам за моя двигател колко горе долу да очаквам ако имам ст. на сг. 18,5:1.

Връзка м/у степен на сгъстяване и компресия?
- rexpitbul
- Автомобил:
- Двигател:
Компресията е жаргонна дума за степен на сгъстяване (налягане) на цилиндрите!!!!!!! Когато ходех на училище и някой ако каже компресия докато го изпитват, учителите директно му пишеха двойка и му казваха:ходи ми донеси 5 кофи компресия!!!!!! Това понятие компресия много дразнеше учителите ни още незнам защо!!!!!

- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Не е чак толкова директна връзката колега.Степен на сгъстяване е геометричен термин-изразява обема на цилиндъра в ДМТ към обема на цилиндъра в ГМТ.Вярно ,че двете неща са много зависими,но няма пряка връзка.Просто щото ДВГ-то не е някво идеално бутало в което да мериш налягане.Компресията е налягането на въздуха в цилиндъра при ГМТ.Колкото по-малък е от заводските предписания толкова по-неплътен ти е мотора от износване.За да намериш тези предписания ползвай АутоДата.Имай предвид,че по важно е между цилиндрите да няма големи разлики отколкото стойноста като число щото тя е адски плаваща.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Re: Връзка м/у степен на сгъстяване и компресия?
rusty написа: Искам да знам за моя двигател колко горе долу да очаквам ако имам ст. на сг. 18,5:1.
Ако става въпрос за двигателя от гаража - според Autodata има степен на сгастяване 1:23
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
rexpitbul написа:Компресията е жаргонна дума за степен на сгъстяване (налягане) на цилиндрите!!!!!!! Когато ходех на училище и някой ако каже компресия докато го изпитват, учителите директно му пишеха двойка и му казваха:ходи ми донеси 5 кофи компресия!!!!!! Това понятие компресия много дразнеше учителите ни още незнам защо!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ти къде си учил, бе човек?! В моето училище не само, че не са ме карали да нося кофи с компресия, ами и ни обесняваха какво е степен на сгъстяване, и какво е компресия. И те нямат пряка зависимост помежду си. Rabbit_TDI е обяснил какво е степен на сгъстяване, и това е просто едно отношение - в твоя случай - 1:18,5. Компресията се мери в атмосфери, или паскали, и показва какво налягане има въздуха в цилиндъра при ГМТ. С износването на двигателя това налягане намалява поради увеличението на хлабините м/у пръстените на буталото и стените на цилиндъра, но степента на сгъстяване си остава една и съща.
- Rabbit_TDI
- Контакти:
- rexpitbul
- Автомобил:
- Двигател:
ACCELERATOR написа:rexpitbul написа:Компресията е жаргонна дума за степен на сгъстяване (налягане) на цилиндрите!!!!!!! Когато ходех на училище и някой ако каже компресия докато го изпитват, учителите директно му пишеха двойка и му казваха:ходи ми донеси 5 кофи компресия!!!!!! Това понятие компресия много дразнеше учителите ни още незнам защо!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ти къде си учил, бе човек?! В моето училище не само, че не са ме карали да нося кофи с компресия, ами и ни обесняваха какво е степен на сгъстяване, и какво е компресия. И те нямат пряка зависимост помежду си. Rabbit_TDI е обяснил какво е степен на сгъстяване, и това е просто едно отношение - в твоя случай - 1:18,5. Компресията се мери в атмосфери, или паскали, и показва какво налягане има въздуха в цилиндъра при ГМТ. С износването на двигателя това налягане намалява поради увеличението на хлабините м/у пръстените на буталото и стените на цилиндъра, но степента на сгъстяване си остава една и съща.
Ми учил съм в Хенри Форд,няма да споря само казвам че нобичаха тази дума "компресия" и искаха да казваме "налягането в цилиндъра"!!!!
Последна промяна от rexpitbul на Пон 05 фев 2007 0:58, променено общо 1 път.
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
-
- Автомобил:
- Двигател:
това ми е една от любимите теми в тунинг.бг
http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=30300&view=next
всичко за компресията обяснено в типичния стил на форумните батки
http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=30300&view=next
всичко за компресията обяснено в типичния стил на форумните батки
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
brum написа:А какво се постига с близки стойности на компресията между всички цилиндрите?

Но като правило това означава, че двигателя няма износване, защото износването, и съответно загубата на налягане в отделните цилиндри никога не е еднакво, така, че ако са еднакви стойностите в отделните цилиндри, значи всичко е ОК!

- Rabbit_TDI
- Контакти:
Ми с директно е 24-25.Ама твоя като му гледам годината е с предкамерно.А тия с директното/ТДИ и СДИ/са с компютар и имат "смуутнес" датчик който мери резликата в работата на цилиндрите по шума и подава съответно повече гориво на този който е "издъхнал".Като качиш колата на ВАГ-Ком виждаш показанията на тоя датчик и колко процента повече гориво се изсипва и съответно дали някой цилиндър е сдал багажа повече-след тая проверка меренето на компресията е малко безпредметно.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”