разрешително за оръжие
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: разрешително за оръжие
Там, където пише "няма превишаване" пише също така "жилище", не "имот". Ей такива дребни разлики и хората, които не искат да ги знаят изхранват поколения айдукати както у нас, така и в Америка. 

Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм., бр. 120 от 1997 г., бр. 75 от 2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишна ал. 3, бр. 62 от 1997 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
3 и 4 звучат обнадеждаващо, НО, дали няма други пу.. пардон, членове по този НК, които да обезсилват въпросните точки и алинеи?
това са доста стари текстове, тогава защо общественото мнение е, че няма защита на частната собственост, винаги се намесва и точката за превишаване на пределите за неизбежна самоотбрана и тн? Лоша съдебна практика, или масова неосведоменост?
Ако се защитиш с незаконно оръжие, не би ли следвало да те съдят само за притежание на незаконно оръжие, което вече е премерен риск ... ако ти се случи по-добре да го имаш, отколкото да го нямаш.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
В България има полиция, това е органа и това са хората на които плащаш заплати и всички други превилегии с които се ползват за да вършат точно тази работа за която се пънкяте през цялото време.
Това че въпросната полиция не съ върши работата, или някой умишлено и тика прът в колелетата е съвсем отделен въпрос!
Никой никога няма да ти позволи да изземаш функции на полиция и съд, без значение ти колко логика намираш в това да притежаваш огнестрелно оръжие и да го използваш по-разни твои си правила и закони, писани и не писани.
Ако ти искаш да спиш спокойно и да не те е страх да си оставиш къщата за повече от два дни празна, усилията ти, както и на всички останали трябва да бъдат в съвсем различна посока от тази да се въоражаваме като за война.
Ako искаш да провериш колко бързо въпросната неработеща система (съд, полиция, прокуратура) може да те натика там от където си излязъл, купувай си пищов и когато сметнеш за необходимо го използвай, ако е незаконен още по-добре.
Това че въпросната полиция не съ върши работата, или някой умишлено и тика прът в колелетата е съвсем отделен въпрос!
Никой никога няма да ти позволи да изземаш функции на полиция и съд, без значение ти колко логика намираш в това да притежаваш огнестрелно оръжие и да го използваш по-разни твои си правила и закони, писани и не писани.
Ако ти искаш да спиш спокойно и да не те е страх да си оставиш къщата за повече от два дни празна, усилията ти, както и на всички останали трябва да бъдат в съвсем различна посока от тази да се въоражаваме като за война.
Ako искаш да провериш колко бързо въпросната неработеща система (съд, полиция, прокуратура) може да те натика там от където си излязъл, купувай си пищов и когато сметнеш за необходимо го използвай, ако е незаконен още по-добре.
у нас има много Органи, някои прави, други криви, повечето увиснали, но аз имам 1 семейство, за това моля по същество
- forski
- Двигател:
- Контакти:
Не си само ти със семейството, всички имаме, това обаче не променя факта че тая къде си я мислиш няма как да стане.
точно така, и стига да не пречи на другите, всеки сам си преценя как да се оправя.
аз обаче имам конкретни въпроси, ако някой може да помогне с отговор, моля да заповяда
аз обаче имам конкретни въпроси, ако някой може да помогне с отговор, моля да заповяда
- дърт милиционер
- Автомобил: WV Polo 2F 1993
- Двигател: 1.4 DIESEL
Този тема отдавна трябваше да се самозакрие - само си чешете езиците. Защо ли ми се струва , че някои от участниците във форума .....вече са се снаражили незаконно , и пишат тук - само за да се самоуспокояват , че правилно са постъпили.......а не знаят колко ядове ще берат. Дано милиционерския ми нюх да греши..........
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
То тая тема,както и много други в този раздел са да си чешем езиците.
Полицията в държава пълна с хора от мургавите народи няма как да те защити.Освен да назначат по един полицай на всяка врата...ама не е ли по-евтино да ни въоръжат законно нас,малцинството данъкоплатци?
Полицията в държава пълна с хора от мургавите народи няма как да те защити.Освен да назначат по един полицай на всяка врата...ама не е ли по-евтино да ни въоръжат законно нас,малцинството данъкоплатци?
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
VWGT написа:...защо общественото мнение е, че няма защита на частната собственост, винаги се намесва и точката за превишаване на пределите за неизбежна самоотбрана и тн? Лоша съдебна практика, или масова неосведоменост?...
Защото неизбежната отбрана с оръжие обикновено превишава пределите. Справка гореспоменатия Йордан Опиц, който беше съвсем убеден, че е в реда на нещата да застреля с незаконно оръжие бягащ подозрителен тип. Масло наливат индивидЕ като Инжектопляктора, който е подочул едно-друго за stand-your-ground law в Америката и си го представя като свободна стрелба по претичващите покрай оградата на ранчото му тъмнозелени съотечественици

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Стига с тоя Опиц.Нито е през ноща,нито в дома му,нито е нападнат...стреля в гръб...какъв пример точно даваш с него?
- forski
- Двигател:
- Контакти:
Би ли описал с две изречения, при какви обстоятелства би използвал огнестрелно оръжие ако случайно ти позволят да притежаваш такова?
За инжектора разбрахме, види ли някой кафяв с резачка или брадва да се приближава към него, директно го отнася
За инжектора разбрахме, види ли някой кафяв с резачка или брадва да се приближава към него, директно го отнася

icoico написа:Справка гореспоменатия Йордан Опиц, който беше съвсем убеден, че е в реда на нещата да застреля с незаконно оръжие бягащ подозрителен тип.
Моето впечатление е, че Опиц е бил съвсем убеден, че просто стреля, но няма опасност да застреля бягащия. Отделен въпрос е колко хиляди случаи има (главно след футболни срещи) когато разни развилнели се хвърлят един срещу друг или по хора доста едри камъни или павета. С някакво налудничаво настървение и увереност, че или никой няма да пострада сериозно или ако случайно някой умре - то това е разрешено в "такива случаи". По чиста случайност се разминават само с ранени (не винаги). Или не се разчува много за случилото се и пострадалите. Така че и Опиц е бил в подобна лудост в стил "Дръжте ме, че ще го убия", но не е извадил късмет.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Iezekil написа:Стига с тоя Опиц.Нито е през ноща,нито в дома му,нито е нападнат...стреля в гръб...какъв пример точно даваш с него?
Tакъв, щото в народната памет остана като "художникът, който застреля крадец в дома си и го вкараха в затвора". Нали знаеш кой у нас го играе народна памет, съвест, закрилник и последна инстанция?

http://www.slavishow.com/%D0%B9%D0%BE%D ... 15-%D0%B3/
...В предаването Йордан Опиц разказа и подробности от злополучния ден през 2007 г., когато стреля по един от двамата крадци, нахлули в ателието му. По думите на Опиц никъде не е доказано, че той е убил крадеца, защото след произведения от него изстрел крадецът е побягнал и е бил открит мъртъв чак след час и половина...
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Да де - нали и във Враца с това се оправдаваха, че не е умрял от боя, защото на видеото където боят вече е приключил Тодор стои прав "и нищо му няма". За Опиц подвеждането е в това, че стрелял с газов пистолет. А то не било газов пистолет, а самоделен пистолет направен от газов - съответно и патроните не са били газови или халосни.
и все пак Опиц го е стрелял в гърба, мисля и тн. Огнестрелното оръжие върши отлична работа за сплашване на наркомани и други такива проникнали в жилището, не е задължително да го убиваш. Все пак основната идея е да останеш невредим, но пък вече ако взломаджията не се уплаши, отиваш към неизбежна самоотбрана. Не знам защо всички в темата си мислят, че като притежаваш оръжие, задължително трябва да го носиш на кръста, да се стреляш по улиците и да убиваш с него? Не знам също дали човек като си го мисли, значи че като му попадне би се държал точно така. Не, постоянно се опитвам да обясня, че едно оръжие, може да се държи и използва само като превенция. Дет се вика, може никога да не излезе на светло.
3 и 4 описват точно случаите, когато няма превишаване на квото беше, влязъл ли ти е в къщата, поел си е рисковете.
Плюс това едно незаконно оръжие, няма собственост, при един конфликт в тъмното как ще установиш на кой е ... примерно луд с пищов влиза у вас, и се самоубива ... ти ли ще го лежиш?! явно по нюх, не знам. Всичко е много относително.
3 и 4 описват точно случаите, когато няма превишаване на квото беше, влязъл ли ти е в къщата, поел си е рисковете.
Плюс това едно незаконно оръжие, няма собственост, при един конфликт в тъмното как ще установиш на кой е ... примерно луд с пищов влиза у вас, и се самоубива ... ти ли ще го лежиш?! явно по нюх, не знам. Всичко е много относително.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”