С каква скорост карате извънградско?
-
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Малко е смешно морализаторстването в стил "щом има лимит 90 значи всеки трябва да кара с толкова и нито км. повече", все пак става дума за най-несъвършената част от закона!
Разумната скорост за движение се влияе от маса неща - сезон, атмосферни условия, час от денонощието, състояние на настилката, пътна обстановка, тип и състояние на автомобила, опит на водача, познаване на конкретния път и т.н. и т.н.
В даден извънградски участък, спокойно може разумната скорост да се мени от 120 до 60 в зависимост от горните фактори, и то без да се отчитат екстремални ситуации като поледици и т.н. Естествено се слага ограничение което е някакъв усреднен компромис + "връзване на гащи" - "ако нещо стане ние не сме виновни - сложили сме знак".
При това положение всякакви апели за стриктно спазване на лимита са просто смешни. 10-20 отгоре са си нещо съвсем нормално, и са практика във всяка държава. И се толерират от "органите" (като обикновено не се санкционират), точно защото всички съзнават несъвършенствата на ограниченията.
Когато се появят динамично променящи се знаци, което да позволи ограниченията да се променят в зависимост от моментната ситуация, тогава да, спазването ще е действително наложително. Но засега е далеч по-важно човек да си изгради умение да оценява правилно обстановката, а не сляпо да следва несъвършените ограничения.
Между другото опит за поставяне на такива знаци имаше още по бай-тошово време на цариградско, после доста време стояха макар и неработещи - знаците бяха от ламели въртящи се (като някой реклами), с три стойности ако не се лъжа.
И накрая, колеги, опреснете си познанията - от доста време на магистрала разрешената скорост е 130км/ч а не 120.
Т.е. любителите на стриктното спазване на лимитите имат цели 10км отгоре! 
Разумната скорост за движение се влияе от маса неща - сезон, атмосферни условия, час от денонощието, състояние на настилката, пътна обстановка, тип и състояние на автомобила, опит на водача, познаване на конкретния път и т.н. и т.н.
В даден извънградски участък, спокойно може разумната скорост да се мени от 120 до 60 в зависимост от горните фактори, и то без да се отчитат екстремални ситуации като поледици и т.н. Естествено се слага ограничение което е някакъв усреднен компромис + "връзване на гащи" - "ако нещо стане ние не сме виновни - сложили сме знак".
При това положение всякакви апели за стриктно спазване на лимита са просто смешни. 10-20 отгоре са си нещо съвсем нормално, и са практика във всяка държава. И се толерират от "органите" (като обикновено не се санкционират), точно защото всички съзнават несъвършенствата на ограниченията.
Когато се появят динамично променящи се знаци, което да позволи ограниченията да се променят в зависимост от моментната ситуация, тогава да, спазването ще е действително наложително. Но засега е далеч по-важно човек да си изгради умение да оценява правилно обстановката, а не сляпо да следва несъвършените ограничения.
Между другото опит за поставяне на такива знаци имаше още по бай-тошово време на цариградско, после доста време стояха макар и неработещи - знаците бяха от ламели въртящи се (като някой реклами), с три стойности ако не се лъжа.
И накрая, колеги, опреснете си познанията - от доста време на магистрала разрешената скорост е 130км/ч а не 120.

- Gesha_GTI
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
В началото като взех колата и още и се кефех много градско редовно със 130 трета после 4 после 5 та до 160
. Ама сега вече е друго гледам и разхода да ми е добър па и по безопасно...
Според мен добра скорост по магистрала при перфектни условия сух път и добра видимост 130-160 ако не се бегаш с никои де иначе газ яко

Според мен добра скорост по магистрала при перфектни условия сух път и добра видимост 130-160 ако не се бегаш с никои де иначе газ яко

- emils
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
както вече се каза - важно е да преценяваш пътните условия, възможностите на колата, която караш и собствените си възможности. иначе става като при пияните - мислиш че владееш ситуацията и че си в пълна кондиция, но е точно обратното. добрият водач преценява и напасва почти идеално горните три условия и така избира подходящата скорост.
- CyberBlade
- Автомобил:
- Двигател:
Колкото и странно да звучи не ми е забавно да карам с висока скорост на прав път - играя го икономично. Ускорението ми харесва повече от колкото максималната скорост ... единственото което искам като изляза извънградско е да почне да ми се стеснява пътя
, но уви не съм карал до сега толкова мощна кола.
110km\h

110km\h
- CyberBlade
- Автомобил:
- Двигател:
Gesha_GTI написа:В началото като взех колата и още и се кефех много градско редовно със 130 трета после 4 после 5 та до 160. Ама сега вече е друго гледам и разхода да ми е добър па и по безопасно...

- Gesha_GTI
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
CyberBlade написа:Gesha_GTI написа:В началото като взех колата и още и се кефех много градско редовно със 130 трета после 4 после 5 та до 160. Ама сега вече е друго гледам и разхода да ми е добър па и по безопасно...
Моята вдига 160 на трета предавка
![]()
Колега написал съм 130 на трета после четвърта после пета и на пета 160

А на трета 6500об. са ми почти 140км/ч според километража които мисля че отчита правилно

- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
- koki_folza
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
- fichi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Gesha_GTI написа:CyberBlade написа:Gesha_GTI написа:В началото като взех колата и още и се кефех много градско редовно със 130 трета после 4 после 5 та до 160. Ама сега вече е друго гледам и разхода да ми е добър па и по безопасно...
Моята вдига 160 на трета предавка
![]()
Колега написал съм 130 на трета после четвърта после пета и на пета 160![]()
А на трета 6500об. са ми почти 140км/ч според километража които мисля че отчита правилно
На трета в прекъсвач 136 по дигитален
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”