Здравейте,
HDD-то ми умря. Като го включа не иска да завърти въобще, което ме кара да си мисля, че в електрониката е проблемът.
Въпросът ми е как мога да си сваля информацията от този диск и дали е възможно въобще?
Дали ще мога да се справя сам или трябва да го нося в някой сервиз?
Мерси предварително за отговорите!
HDD проблем
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: HDD проблем
Търсиш същия модел като твоя, разменяш им електрониките и стискаш палци да стане.
- AugustinerFan
- Автомобил: Mini Cooper SD
- Двигател: 2017
Пусни една диагностика с Hiren's BootCD и виж първо какъв е проблемът. http://www.hirensbootcd.org/download/
- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Не се бях сетил за Hiren's, но не знам дали ще го открие при положение че не се вижда в БИОС-а. Но за това трябва пак да го слагам на лаптопа, а вече смених диска. Ако има друга програма с която да го тествам закачен през esata или usb.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Пиши в hardwarebg форума. Там има поне един човек, който само с това се занимава. За 100-тина лв + HDD-донор ще спасиш данните.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Както вече беше предложено - взема се платка от друг хард и много внимателно се прави проба, има опасност да останеш с 2 броя мъртви HDD
. Разчиташ че електрониката е виновна, но може и механически да е блокирал. Трябва да се пробва или да се извадят едни 100лв.

- 777
- Автомобил:
- Двигател:
Зависи колко са ценни и незаменими данните.
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
За връзка на харда по USB- има в Ели-мекс-а едни джаджи - Sata-to-usb (около 25лв.) с които можеш да си свържеш хардове от типа SATA/IDE. Джаджата има кабели за захранване и връзка по SATA. Ако харда ти е IDE ще ти трябва допълнителен кабел.
Така можеш всеки хард да го вържеш като допълнителен към машината.
Ако имаш свободно компютърно захранване - можеш да вържеш харда към него, като за пускане на захранването трябва да окъсиш зеления и черен пинове (с кламер например).
PS_ON# + COM(GND)

В твоя случай най-добре го занеси в сервиз да го тестват.
Така можеш всеки хард да го вържеш като допълнителен към машината.
Ако имаш свободно компютърно захранване - можеш да вържеш харда към него, като за пускане на захранването трябва да окъсиш зеления и черен пинове (с кламер например).
PS_ON# + COM(GND)

В твоя случай най-добре го занеси в сервиз да го тестват.
- milmar
georgebonev написа:За връзка на харда по USB- има в Ели-мекс-а едни джаджи - Sata-to-usb (около 25лв.) с които можеш да си свържеш хардове от типа SATA/IDE. .....
Харддиск с изгоряла платка не е нито АTA, нито SATA, той е просто една метална отливка с разположен вътре един(няколко) диска, магнит, някоя друга жица и това е

- vwfena
- Автомобил: VW passat
- Двигател: PB 1991
- Контакти:
Връзвам го посредством ето такъв кабел, и нищо не се случва с харда. Не знам така дали ще мога да го тествам с някакъв софтуер ама съм 90% сигурен че е заминала електрониката.
- milmar
Така можеш да включиш харда и ако през USB работи, значи имаш проблем с дъното на компа, а не с харда. Но ако пак не издава никакъв звук дори, значи че е от него.
Шом не става с кабела който показваш, значи е умрял(дали са главите вътре или платката отвън няма значение). Само с разменяне на платки нищо няма да стане (това вървеше преди доста години), единственият вариант е в сервиз занимаващ се вадене на информация,като там ще искат диск донор ,който да е същият(буквално). Намирането на съшият хард диск за процедурата със сервиза е мисия невезможна в повечето случаи , ако говорим за компютър/лаптоп на 3 и повече години.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
bobidi написа:Намирането на съшият хард диск за процедурата със сервиза е мисия невезможна в повечето случаи , ако говорим за компютър/лаптоп на 3 и повече години.
За eBay, OLX и Квантсервиз не си ли чувал? Мисията е напълно възможна.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Що пък сервиза да иска диск донор от клиента, нали затова са сервиз и им плащаш за услугата да ти извадят информацията. Като клиент не би трябвало да те интересува как те ще я извадят, тяхна си работа
777 написа:bobidi написа:Намирането на съшият хард диск за процедурата със сервиза е мисия невезможна в повечето случаи , ако говорим за компютър/лаптоп на 3 и повече години.
За eBay, OLX и Квантсервиз не си ли чувал? Мисията е напълно възможна.
Да ти дам няколко диска за проба. Опитвал ли си да търсиш някога или само си пишеш. Не става само със същата марка и размер диск. тези които съм ползвал за такива услуги искаха всички номера по дисковете да са еднакви едвали не (изключвам серийният номер на самият диск).
Колега К.Одаджийски незнам защо, но са ми искали. Поне в няколкото случаи в които съм ползвал такива услуги.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”