Въпрос за правене на автомивка от гараж
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Въпрос за правене на автомивка от гараж
Здравейте, колеги! Имам един много голям гараж/тухлен/ на едно много хубаво място и смятам да му лепна едни плочки и тъй като отгоре няма плоча да му пусна и един висящ таван и една дограма и готово, НО какво трябва да се направи като документи и данъчни и тем подобна бумащина? Какво трябва да има вътре? Тоалетна трябва ли да има? Смятам да го дам на някой адвокат/ка под наем. Всякаква помощ по въпроса ще ми е полезна.
Последна промяна от betaserk на Съб 30 юли 2016 12:19, променено общо 1 път.
Re: Въпрос за отдаване на "гараж" под наем
трябва да, ако искаш да го правиш на офис/магазин, но доколкото знам поне в Сф вече не може да се сменя предназначението на гаражите. За старите има заварено положение.
- betaserk
- Контакти:
Забравих да добавя, че гаража е част от лятна кухня, която е доста голяма постройка, ще попитам в съвета да видим какво ще кажат.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
betaserk написа:Забравих да добавя, че гаража е част от лятна кухня, която е доста голяма постройка, ще попитам в съвета да видим какво ще кажат.
Какво е писано в нотариалния акт на имота - гараж или кухня?
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Доколкото си спомням ако ще се отдава под наем за търговски цели ,трябваше да минеш една процедура "смяна на предназначението" или нещо подобно....Мой познат преди няколко години прави нещо подобно ,ама си спомням че му "побеля главата" докато накрая постигне целта си -фризьорски салон за жена му. Беше ми споделил ,че е щял да спести доста време и нерви и пари ако направо беше наел готово помещение. Обмисли си добре нещата ,щото нали знаеш-за да се отдаде под наем с търговска цел,всички подобрения и разходи по изискванията са за сметка на наемодатела...Ти си знаеш.Успех.
- betaserk
- Контакти:
Аз четох някъде, че ако е за офис не се искало нищо особено, ако е за магазин вече било друга бира, ще попитам в съвета и ще пиша как стоят нещата ако някой иска да прави подобно упражнение да знае!
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Какво значи "в съвета"? Колега, в 2016г. живеем!
- betaserk
- Контакти:
Извинявам се, казах го на нашенски диалект, исках да кажа...общинския съвет, общинска администрация, общината, не знам точно как да се изразя, защото и не знам къде точно трябва да се пита.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Като за начало напиши къде се намира.
- betaserk
- Контакти:
Такааа, има развитие по темата, гаража смятам да го направя автомивка, разбирам как се мият коли, имам доста голям опит като работник в автомивка когато бях по-млад, а и се интересувам и знам много за измиването на коли/без да се хваля/ Запознат съм горе-долу къде трябва да се ходи и какво трябва да се прави и колко пари ще е, имам само един проблем и искам малко помощ от знаещите. Тъй като гаража е тесничък, 3 метра мисля че беше, отварям на колата вратата и едната се отваря почти до 90 градуса, но другата не може до край и смятам, че е тясничко за автомивка, възможно ли е да се направи нещо като свод на едната стена, става дума да се пробият две отвесни дупки по 15 см да кажем и да се запълнят с железобетон и после да се запълни и отгоре пак с железобетон и да се разруши стената, смятам така отворената дупка да я ползвам за две неща, първо да е по-широко и като мия колите да има място и второ, да се излиза от там и да ги паркирам да съхнат залепени до гаража, защото имам навес там/част от двора ми е/ и се пада паркинг след това, смятам че ще е много удобно. Навеса смятам да го разруша за да могат колите да съхнат на слънце и да ги нареждам там. Нали така се прави за да се отвори дупка в стената? Дали размерите стават за автомивка, защото не знам минималния размер за автомивка колко е от закона?! Ето как изглежда отгоре...

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за правене на автомивка от гараж
По-добре качи снимки, щото не ми стана много ясна картинката.
Технически май ще е по-лесно да сложиш едно желязно П на мястото на стената.
Технически май ще е по-лесно да сложиш едно желязно П на мястото на стената.
- betaserk
- Контакти:
Вярно, не се бях сетил за желязо, предполагам едни големи П или Н образни железа ще държат стената доста добре, ноо забравих да кажа, че гаража е с двойни тухлени стени и дали тези железа няма да са по-скъпи от с железобетон? Да кажем, че са към 10 санта широки тези железа и дълги, едното към 6 метра и краката към 2, значи към 10 метра целезен профил, заварката ще е от мен, имам сериозен електрожен
Ето как изглежда в 3D...

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Няма ли да ти е хладничко през зимата
Какъв товар ще носи това П? Покривът от ламарина ли е или керемиди?
Двете колонки най-добре да са тръби, а горната греда от двойно Т или да си завариш някаква ферма. Колко е висок гаража, ще има ли място за ферма? Долу трябва да имаш 2 бетонни пети за колонките, ако основите на гаража не са достатъчни за новия товар.
Връзката на това П със стените как си я представяш, подобни преправяния не са проста работа. П-то ще се движи насам, а стените натам и между тях ще има пукнатина.
Няма ли да е по-лесно да разшириш навеса, а гаража да не го бараш? Или най много да си отвориш нормална врата за да минава маркуча оттам.
Снимките щяха да са по-полезни.

Какъв товар ще носи това П? Покривът от ламарина ли е или керемиди?
Двете колонки най-добре да са тръби, а горната греда от двойно Т или да си завариш някаква ферма. Колко е висок гаража, ще има ли място за ферма? Долу трябва да имаш 2 бетонни пети за колонките, ако основите на гаража не са достатъчни за новия товар.
Връзката на това П със стените как си я представяш, подобни преправяния не са проста работа. П-то ще се движи насам, а стените натам и между тях ще има пукнатина.
Няма ли да е по-лесно да разшириш навеса, а гаража да не го бараш? Или най много да си отвориш нормална врата за да минава маркуча оттам.
Снимките щяха да са по-полезни.
- betaserk
- Контакти:
Хаха, да малко ще е хладно зимата
Навеса не мога да го разширявам, защото мястото ми е до там до където е, ако го разширя, което е супер идея, трябва да ходя по общини и глупости и да го купя това допълнително място, което може и да не ми го предоставят. Не знам как стоят нещата с увеличаването на имота, предполагам не е евтино. Гаража е с двойни тухлени стени 7 метра на 3 метра с покрив от греди, дъски и от тези червените битумни плоскости. Навеса е само с греди и отгоре с тези едновремешките азбестови керемиди, да знам, че са опасни за здравето, но ако се режат, така мисля, че няма проблем, ако ще махам навеса ще ги подаря на циганите. Нямам снимка в момента, а за духането зимата, не знам как може да се измисли. Да направя една стена на 1-2 метра и да подпра покрива на новата стена, а старата ще я разруша.
П.П. Ето една снимка от google map, вече не е толко разрушкано като тогава
Паркинга смятам да го циментирам за да мога да слагам колите там, само колкото да има за колите да са към гаража насочени и да може да се влиза в паркинга, колите най-вдясно ще са си на къра
Вратата ще се разшири разбира се, сега влиза кола, но ако иска да влезе джип да кажем, ще му останат огледалата на стената
Изглежда квадратен, но наклона е на ляво, а фасадата е квадратна за красота, тъкмо има място за табела Автомивка

П.П. Ето една снимка от google map, вече не е толко разрушкано като тогава

Вратата ще се разшири разбира се, сега влиза кола, но ако иска да влезе джип да кажем, ще му останат огледалата на стената

Изглежда квадратен, но наклона е на ляво, а фасадата е квадратна за красота, тъкмо има място за табела Автомивка

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Щом ще правиш бизнес в това помещение, вероятно ще ти искат 4кг бумаги за него. Всъщност това е основната причина да тъпчем на място, щото държавата всячески те спъва.
Проучи внимателно как стои въпросът с бумагите преди да правиш, каквото и да е
Иначе аз бих махнал навеса, проблемната стена ще я преместя на границата и ще направя нов покрив. Съществуващата врата също ще изчезне и ще направя по-голяма. Ако някоя кола ще ходи на паркинга, ще си излиза през същата врата. Не виждам смисъл от директна врата към паркинга.
Проучи внимателно как стои въпросът с бумагите преди да правиш, каквото и да е

Иначе аз бих махнал навеса, проблемната стена ще я преместя на границата и ще направя нов покрив. Съществуващата врата също ще изчезне и ще направя по-голяма. Ако някоя кола ще ходи на паркинга, ще си излиза през същата врата. Не виждам смисъл от директна врата към паркинга.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”